UMIN試験ID | UMIN000038142 |
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受付番号 | R000043471 |
科学的試験名 | 視覚と嗅覚が基本5味の感受性に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/09/30 |
最終更新日 | 2023/08/26 14:43:40 |
日本語
視覚と嗅覚が基本5味の感受性に及ぼす影響
英語
Effects of visual and olfactory information on the sensitivity of five fundamental tastes.
日本語
視覚・嗅覚と味覚感受性
英語
Effects of visual and olfactory information on taste sensitivity.
日本語
視覚と嗅覚が基本5味の感受性に及ぼす影響
英語
Effects of visual and olfactory information on the sensitivity of five fundamental tastes.
日本語
視覚・嗅覚と味覚感受性
英語
Effects of visual and olfactory information on taste sensitivity.
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy volunteers
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
視覚と嗅覚による自律神経の変化が味覚感受性に影響するかを知る。
英語
To know whether the autonomic nervous responses induced by visual and olfactory information affect taste sensitivity.
その他/Others
日本語
生理学的応答
英語
Physiological response
日本語
味覚感受性
英語
Taste sensitivity
日本語
血圧、脈拍、唾液アミラーゼ活性
英語
Blood pressure, pulse rate, and amylase activity
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
森林映像あるいはスポーツ映像を5分間見る。
アロマオイルの匂いを1分間嗅ぐ。
英語
Watch videos of relaxing forest or exiting sports for 5 minutes.
Sniff aromas of essential oils for 1 minute.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
18 | 歳/years-old | より上/< |
29 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
基本5味を識別できると想定される健康的な成人
英語
Healthy adults who are expected to be able to distinguish five fundamental tastes.
日本語
味覚障害を持つと疑われる人
英語
Persons who are suspected to have taste disorders.
20
日本語
名 | 伸 |
ミドルネーム | |
姓 | 神山 |
英語
名 | Shin |
ミドルネーム | |
姓 | Kamiyama |
日本語
新潟県立大学人間生活学部
英語
Faculty of Human Life Studies, University of Niigata Prefecture
日本語
健康栄養学科
英語
Department of Health and Nutrition
950-8680
日本語
新潟県新潟市東区海老ヶ瀬471
英語
471 Ebigase, Higashi-ku, Niigata City, Niigata Prefecture, Japan
025-368-8269
kammy@unii.ac.jp
日本語
名 | 伸 |
ミドルネーム | |
姓 | 神山 |
英語
名 | Shin |
ミドルネーム | |
姓 | Kamiyama |
日本語
新潟県立大学人間生活学部
英語
Faculty of Human Life Studies, University of Niigata Prefecture
日本語
健康栄養学科
英語
Department of Health and Nutrition
950-8680
日本語
新潟県新潟市東区海老ヶ瀬471
英語
471 Ebigase, Higashi-ku, Niigata City, Niigata Prefecture, Japan
025-368-8269
kammy@unii.ac.jp
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新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
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英語
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新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
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その他/Other
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英語
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英語
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新潟県立大学
英語
University of Niigata Prefecture
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新潟県新潟市東区海老ヶ瀬471
英語
471 Ebigase, Higashi-ku, Niigata City, Niigata Prefecture, Japan
025-270-1300
unp@unii.ac.jp
いいえ/NO
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英語
日本語
英語
2019 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
https://doi.org/10.1093/bbb/zbac029
最終結果が公表されている/Published
https://doi.org/10.1093/bbb/zbac029
14
日本語
アクション映像の条件と比較して、森林映像とローズマリーの香りは被験者のストレスレベルを有意に低下させた。森林映像によって塩味強度が増加したのに対し、ローズマリーの香りは苦味強度を上昇させた。ストレスレベルと酸味及び塩味の強度は、それぞれ正と負の相関関係を示した。これらの結果から、視覚及び嗅覚による刺激はストレス状態に影響するとともに、味覚感度も変化させる可能性が示された。
英語
Compared to participants under the action scene condition, participants under the forest scene or under the rosemary aroma condition showed significantly lower stress levels. The forest scene condition significantly increased the saltiness intensity, whereas the rosemary aroma condition significantly increased the bitterness intensity. A positive or negative correlation was observed between the stress level and taste intensity of sourness and saltiness, respectively.
2023 | 年 | 08 | 月 | 26 | 日 |
日本語
英語
日本語
同意を得られた新潟県立大学の女子学生(20~22歳)14人が参加した。
英語
14 female students (aged 20-22) at University of Niigata Prefecture were participated with consent.
日本語
同意を得られた参加者全員が解析に用いられた。
英語
All participants with consent were subjected for analysis.
日本語
有害事象の報告なし。
英語
No adverse events were observed.
日本語
結果の詳細は上記URLの論文を参照のこと。
英語
Refer the published paper for details (please see the URL mentioned above).
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2019 | 年 | 09 | 月 | 10 | 日 |
2019 | 年 | 09 | 月 | 24 | 日 |
2019 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2020 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 09 | 月 | 28 | 日 |
2023 | 年 | 08 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000043471
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000043471
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |