UMIN試験ID | UMIN000038237 |
---|---|
受付番号 | R000043591 |
科学的試験名 | 管理栄養士学生のスマートミール認証関与による栄養計算技術向上の効果を検証する介入研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/10/08 |
最終更新日 | 2021/11/01 12:12:21 |
日本語
管理栄養士学生のスマートミール認証関与による栄養計算技術向上の効果を検証する介入研究
英語
Effect of Improvement of nutritional calculation skill by being involved in smart meals:non-randomize control trial
日本語
管理栄養士学生のスマートミール認証関与による栄養計算技術向上の効果を検証する介入研究
英語
Effect of Improvement of nutritional calculation skill by being involved in smart meals:non-randomize control trial
日本語
管理栄養士学生のスマートミール認証関与による栄養計算技術向上の効果を検証する介入研究
英語
Effect of Improvement of nutritional calculation skill by being involved in smart meals:non-randomize control trial
日本語
管理栄養士学生のスマートミール認証関与による栄養計算技術向上の効果を検証する介入研究
英語
Effect of Improvement of nutritional calculation skill by being involved in smart meals:non-randomize control trial
日本/Japan |
日本語
栄養学を専攻する大学生
英語
Collage students majoring in nutrition
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
管理栄養士学生がスマートミール認証に関与することにより栄養計算技術向上効果があるのかを検証する
英語
To examine the efficacy of Improved nutritional calculation skills by Smart meal authentication involvement
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
栄養計算技術に関する質問用紙の正答率変化量
英語
degree of the change of nutritional calculation skills by questionnaires
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
手技/Maneuver |
日本語
栄養計算演習
スマートミール認証における栄養計算
英語
Training of nutrition calculation
Nutrition calculation of Smart meal certification
日本語
栄養計算演習
英語
Training of nutrition calculation
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
栄養学を専攻している大学生
英語
College students majoring in nutrition
日本語
特になし
英語
nothing special
70
日本語
名 | 潤子 |
ミドルネーム | |
姓 | 野原 |
英語
名 | Junko |
ミドルネーム | |
姓 | Nohara |
日本語
畿央大学
英語
Kio University
日本語
健康栄養学科
英語
Department of Health Nutrition
6350832
日本語
奈良県北葛城郡広陵町馬見中4-2-2
英語
4-2-2 Umaminaka, Koryo-cho, Kitatsukagi-gun, Nara Prefecture
0745-54-1601
j.nohara@kio.ac.jp
日本語
名 | 潤子 |
ミドルネーム | |
姓 | 野原 |
英語
名 | Junko |
ミドルネーム | |
姓 | Nohara |
日本語
畿央大学
英語
Kio University
日本語
健康栄養学科
英語
Department of Health Nutrition
6350832
日本語
奈良県北葛城郡広陵町馬見中4-2-2
英語
4-2-2 Umaminaka, Koryo-cho, Kitatsukagi-gun, Nara Prefecture
0745-54-1601
j.nohara@kio.ac.jp
日本語
畿央大学
英語
Department of Health Nutrition,
School of Health Science, Kio University
日本語
日本語
健康栄養学科
日本語
英語
日本語
畿央大学
英語
Department of Health Nutrition,
School of Health Science, Kio University
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
静岡県立大学
英語
University of Shizuoka
日本語
英語
日本語
畿央大学
英語
Kio University
日本語
奈良県北葛城郡広陵町馬見中4-2-2
英語
4-2-2 Umaminaka, Koryo-cho, Kitatsukagi-gun, Nara Prefecture
0745-54-1601
j.nohara@kio.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2019 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
https://kio.repo.nii.ac.jp/?action=repository_uri&item_id=67&file_id=22&file_no=1
最終結果が公表されている/Published
https://kio.repo.nii.ac.jp/?action=repository_uri&item_id=67&file_id=22&file_no=1
159
日本語
コロナ禍の影響により、当初の予定で得たデータを用いて、コロナ禍での食事摂取量の変化についての研究に使用した。
コロナ禍において,食事量の減少による栄養素不足が健康栄養学科所属の女子大学生の問題であることが示唆された.また,その中でも炭水化物摂取に問題がある.その他にも,身体活動量の減少と睡眠の質の低下も食事量の減少と関連があると考えられる.以上より,非常下では女子大学生に対して,身体活動と良質な睡眠を心がけること,ご飯などの穀類をしっかり食べ,栄養素摂取不足の回避を推奨することが最も重要であると考える.
英語
Dietary intakes between COVID-19 pandemic and non-pandemic were significantly different for 4 nutritions. Energy ,carbohydrate(% energy) were decreased, and calcium, tocopherol were increased.
2021 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
本学健康栄養学科に所属する女子大学生3・4回生159人
英語
159 undergraduate
Japanese female dietetic students
日本語
本学健康栄養学科に所属する女子大学生3・4回生から同意を得た者を対象とした
英語
For those who have obtained consent from 3rd and 4th year female university students who belong to the Department of Health and Nutrition of kio university
日本語
なし
英語
non
日本語
身体計測値、食事摂取量、アンケート項目
英語
Anthropometric values, dietary intake, questionnaire items
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2019 | 年 | 10 | 月 | 15 | 日 |
2019 | 年 | 10 | 月 | 15 | 日 |
2019 | 年 | 10 | 月 | 15 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
日本語
コロナ禍により、当初の予定どおり介入ができなかったため、本研究でのデータを用いて「栄養関連学科の日本人女子大学生におけるコロナ(COVID-19)禍での秤量食事記録法による食生活の変化について」としてデータ解析し、執筆した。
英語
Since the planned intervention was not possible, I wrote "Eating habits change during COVID-19 pandemic among undergraduate Japanese female dietetic students on 1-day weighed dietary record." using the data obtained in this study."
2019 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000043591
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000043591
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |