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利用者名:
UMIN ID:

試験進捗状況 参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
UMIN試験ID UMIN000038688
受付番号 R000044097
科学的試験名 プロテオグリカンの経口摂取による抗肥満効果検証試験: 非盲検試験
一般公開日(本登録希望日) 2019/11/25
最終更新日 2020/03/30

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information
一般向け試験名/Public title 抗肥満効果検証試験 A verification study of anti-obesity effects of the test food
一般向け試験名略称/Acronym 抗肥満効果検証試験 A verification study of anti-obesity effects of the test food
科学的試験名/Scientific Title プロテオグリカンの経口摂取による抗肥満効果検証試験: 非盲検試験 A verification study of anti-obesity effects of the consumption of proteoglycan: An open-label trial
科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym プロテオグリカンの経口摂取による抗肥満効果検証試験 A verification study of anti-obesity effects of the consumption of proteoglycan
試験実施地域/Region
日本/Japan

対象疾患/Condition
対象疾患名/Condition 健常者 Healthy Japanese subjects
疾患区分1/Classification by specialty
該当せず/Not applicable 成人/Adult
疾患区分2/Classification by malignancy 悪性腫瘍以外/Others
ゲノム情報の取扱い/Genomic information いいえ/NO

目的/Objectives
目的1/Narrative objectives1 BMIが高めの健常な日本人成人男女が試験食品を4週間摂取することによる抗肥満効果を検証する。 To verify the effect of anti-obesity effects of the consumption of the test food for four weeks in healthy Japanese adult subjects whose body mass index (BMI) is relatively high.
目的2/Basic objectives2 有効性/Efficacy
目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

試験の性質1/Trial characteristics_1 検証的/Confirmatory
試験の性質2/Trial characteristics_2 実務的/Pragmatic
試験のフェーズ/Developmental phase 該当せず/Not applicable

評価/Assessment
主要アウトカム評価項目/Primary outcomes 体脂肪率

※スクリーニング摂取前検査時の各測定値と摂取4週間後検査における測定値または変化量を用いる。
Body fat percentage

* Assess the measured value at screening (before consumption) and at four weeks after the start of test-food consumption and calculate the amount of change.
副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes 1. 体重
2. BMI
3. 筋肉量
4. 除脂肪量
5. 腹囲
6. 変形性膝関節症患者機能評価尺度 (JKOM)
6-1. VAS
6-2. JKOM総得点
6-3. 膝の痛みやこわばり得点
6-4. 日常生活の状態得点
6-5. ふだんの活動得点
6-6. 健康状態得点
6-7. 各質問項目
7. MOS Short-Form 36-Item Health Survey (SF-36)
7-1. 身体的側面のQOLサマリースコア
7-2. 精神的側面のQOLサマリースコア
7-3. 役割・社会的側面のQOLサマリースコア
7-4. 身体機能
7-5. 日常役割機能 (身体)
7-6. 体の痛み
7-7. 全身的健康感
7-8. 活力
7-9. 社会生活機能
7-10. 日常役割機能 (精神)
7-11. 心の健康
8. PSQI総合得点 (Pittsburgh Sleep Quality Index, Japanese version日本語版)
9. 特異的IgE (スギ花粉、ヒノキ花粉、ヤケヒョウヒダニ、ハウスダスト)

1-5, 7-9スクリーニング摂取前検査時の各測定値と摂取4週間後検査における測定値または変化量を用いる。
6スクリーニング兼摂取前検査、摂取4週間後検査で測定する。
1. Body weight
2. Body Mass Index
3. Muscle mass
4. Lean body mass
5. Abdominal circumference
6. Japanese Knee Osteoarthritis Measure (JKOM)
6-1. The score of visual analogue scale; VAS
6-2. The total score
6-3. The score of pain and stiffness in knees
6-4. The score of condition in daily life
6-5. The score of general activities
6-6. The score of health conditions
6-7. Individual items of the JKOM questionnaire
7. MOS Short-Form 36-Item Health Survey (SF-36)
7-1. Physical component summary (PCS)
7-2. Mental component summary (MCS)
7-3. Role/Social component summary (RCS)
7-4. Physical functioning
7-5. Role physical
7-6. Bodily pain
7-7. General health
7-8. Vitality
7-9. Social functioning
7-10. Role emotional
7-11. Mental health
8. The total score of Pittsburgh Sleep Quality Index, Japanese version (PSQI-J)
9. Specific IgE (cedar pollen, cypress pollen, Dermatophagoides pteronyssinus and house dust)

* 1-5, 7-9 Assess the measured value at screening (before consumption) and at four weeks after the start of test-food consumption and calculate the amount of change.
* 6 Measured at screening (before consumption) and at four weeks after the start of test-food consumption.

基本事項/Base
試験の種類/Study type 介入/Interventional

試験デザイン/Study design
基本デザイン/Basic design 単群/Single arm
ランダム化/Randomization 非ランダム化/Non-randomized
ランダム化の単位/Randomization unit
ブラインド化/Blinding オープン/Open -no one is blinded
コントロール/Control 無対照/Uncontrolled
層別化/Stratification
動的割付/Dynamic allocation
試験実施施設の考慮/Institution consideration
ブロック化/Blocking
割付コードを知る方法/Concealment

介入/Intervention
群数/No. of arms 1
介入の目的/Purpose of intervention 予防・検診・検査/Prevention
介入の種類/Type of intervention
食品/Food
介入1/Interventions/Control_1 期間: 4週間
試験食品: プロテオグリカン含有食品
用法・用量: 1日1回、1包を夕食時に摂取する。

※1日の用量はその日のうちに摂取する。摂取し忘れた場合は就寝までに摂取する。
Duration: Four weeks
Test food: Powder containing proteoglycan
Administration: Take one pack, once a day with dinner.

* If you forget to take the test food, take it before going to bed.
介入2/Interventions/Control_2

介入3/Interventions/Control_3

介入4/Interventions/Control_4

介入5/Interventions/Control_5

介入6/Interventions/Control_6

介入7/Interventions/Control_7

介入8/Interventions/Control_8

介入9/Interventions/Control_9

介入10/Interventions/Control_10


適格性/Eligibility
年齢(下限)/Age-lower limit
20 歳/years-old 以上/<=
年齢(上限)/Age-upper limit
59 歳/years-old 以下/>=
性別/Gender 男女両方/Male and Female
選択基準/Key inclusion criteria 1. 健常な日本人成人男女

2. 同意書取得時の年齢が20歳以上59歳以下の者

3. BMIが22kg/m2以上30 kg/m2未満の者

4. 試験責任医師が試験の参加に問題ないと判断した者

5. スクリーニング時の体脂肪率が相対的に大きい者
1. Healthy Japanese adult subjects

2. Subjects who age between 20 and 59 when they provide written informed consent

3. Subjects between 22 kg/m2 or more and less than 30 kg/m2 in body mass index (BMI)

4. Subjects who are judged as eligible to participate in the study by the physician

5. Subjects who have relatively high Body fat percentage at screening (before consumption)
除外基準/Key exclusion criteria 1. 悪性腫瘍、心不全、心筋梗塞の治療中もしくは既往歴がある者

2. ペースメーカーや植え込み型除細動器を埋め込んでいる者

3. 以下の慢性疾患で治療中の者
不整脈、肝障害、腎障害、脳血管障害、リウマチ、糖尿病、脂質異常症、高血圧症、その他の慢性疾患

4. 特定保健用食品、機能性表示食品、その他の機能性が考えられる食品/飲料を日頃から摂取している者

5. 医薬品 (漢方薬を含む)・サプリメントを常用している者

6. アレルギー (医薬品・試験食品関連食品) がある者

7. 妊娠中、授乳中、あるいは試験期間中に妊娠する意思のある者

8. 同意書取得日以前の3ヶ月間において他の臨床試験に参加していた者、あるいは試験期間中に参加予定のある者

9. アルコールを過度に摂取している者

10. その他、試験責任医師が本試験の対象として不適切と判断した者
1. Subjects who are undergoing medical treatment or have a medical history of malignant tumor, heart failure, and myocardial infarction

2. Subjects who have a pacemaker or an implantable cardioverter defibrillator (ICD)

3. Currently undergoing treatment for any of the following chronic diseases: cardiac arrhythmia, liver disease, kidney disease, cerebrovascular disorder, rheumatism, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension, or any other chronic diseases

4. Subjects who use or take "Foods for Specified Health Uses", "Foods with Functional Claims", or other functional food/beverage in daily

5. Subjects who are currently taking medications (including herbal medicines) and supplements

6. Subjects who are allergic to medicines and/or the test food related products

7. Subjects who are pregnant, breast-feeding, and planning to become pregnant

8. Subjects who have been enrolled in other clinical trials within the last three months before the agreement to participate in this trial or plan to participate another trial during this trial

9. Subjects who drink alcoholic beverages immoderately

10. Subjects who are judged as ineligible to participate in the study by the physician
目標参加者数/Target sample size 15

責任研究者/Research contact person
責任研究者/Name of lead principal investigator
和雄
ミドルネーム
山本
Kazuo
ミドルネーム
YAMAMOTO
所属組織/Organization 株式会社オルトメディコ ORTHOMEDICO Inc.
所属部署/Division name 代表取締役 CEO
郵便番号/Zip code 112-0002
住所/Address 東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階 2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan.
電話/TEL 03-3818-0610
Email/Email kazu@orthomedico.jp

試験問い合わせ窓口/Public contact
試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person
直子
ミドルネーム
鈴木
Naoko
ミドルネーム
SUZUKI
組織名/Organization 株式会社オルトメディコ ORTHOMEDICO Inc.
部署名/Division name 研究開発部 R&D Department
郵便番号/Zip code 112-0002
住所/Address 東京都文京区小石川1-4-1 住友不動産後楽園ビル2階 2F Sumitomo Fudosan Korakuen Bldg., 1-4-1, Koishikawa, Bunkyo-ku, Tokyo, Japan.
電話/TEL 03-3818-0610
試験のホームページURL/Homepage URL
Email/Email nao@orthomedico.jp

実施責任組織/Sponsor
機関名/Institute その他 ORTHOMEDICO Inc.
機関名/Institute
(機関選択不可の場合)
株式会社オルトメディコ
部署名/Department

研究費提供組織/Funding Source
機関名/Organization その他 Hirosaki University Graduate School Of Medicine Microbiology and Immunology
機関名/Organization
(機関選択不可の場合)
弘前大学大学院医学研究科 感染生体防御学講座
組織名/Division
組織の区分/Category of Funding Organization その他/Other
研究費拠出国/Nationality of Funding Organization


その他の関連組織/Other related organizations
共同実施組織/Co-sponsor 医療法人社団 盛心会 タカラクリニック Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic
その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)
組織名/Organization 医療法人社団盛心会タカラクリニック倫理委員会 the ethical committee of the Takara Clinic, Medical Corporation Seishinkai
住所/Address 東京都品川区東五反田2-3-2 タイセイビル9階 9F Taisei Building, 2-3-2, Higashi-gotanda, Shinagawa-ku, Tokyo, Japan.
電話/Tel 03-5793-3623
Email/Email info@takara-clinic.com

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs
他機関から発行された試験ID/Secondary IDs いいえ/NO
試験ID1/Study ID_1
ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

試験ID2/Study ID_2
ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

治験届/IND to MHLW

試験実施施設/Institutions
試験実施施設名称/Institutions 医療法人社団盛心会 タカラクリニック (東京都)
Medical Corporation Seishinkai, Takara Clinic (Tokyo, Japan)

その他の管理情報/Other administrative information
一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information
2019 11 25

関連情報/Related information
プロトコル掲載URL/URL releasing protocol
試験結果の公開状況/Publication of results 未公表/Unpublished

結果/Result
結果掲載URL/URL related to results and publications
組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled 16
主な結果/Results

主な結果入力日/Results date posted
結果掲載遅延/Results Delayed
結果遅延理由/Results Delay Reason

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results
参加者背景/Baseline Characteristics

参加者の流れ/Participant flow

有害事象/Adverse events

評価項目/Outcome measures

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description


試験進捗状況/Progress
試験進捗状況/Recruitment status 参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
プロトコル確定日/Date of protocol fixation
2019 11 19
倫理委員会による承認日/Date of IRB
2019 11 19
登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date
2019 11 26
フォロー終了(予定)日/Last follow-up date
2020 01 31
入力終了(予定)日/Date of closure to data entry
データ固定(予定)日/Date trial data considered complete
解析終了(予定)日/Date analysis concluded

その他/Other
その他関連情報/Other related information


管理情報/Management information
登録日時/Registered date
2019 11 25
最終更新日/Last modified on
2020 03 30


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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名


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