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試験進捗状況 試験終了/Completed
UMIN試験ID UMIN000039062
受付番号 R000044548
科学的試験名 高等学校学生寮における朝食欠食の理由と短時間の栄養教育による効果の評価
一般公開日(本登録希望日) 2020/01/10
最終更新日 2020/07/07

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information
一般向け試験名/Public title 高等学校学生寮における朝食欠食の理由と短時間の栄養教育による効果の評価 Reasons for skipping breakfast among senior high school students living in a dormitory and the effects of nutrition education in a short time
一般向け試験名略称/Acronym 高校生における朝食欠食の理由と栄養教育による改善の評価 Reasons for skipping breakfast among students and the effects of nutrition education
科学的試験名/Scientific Title 高等学校学生寮における朝食欠食の理由と短時間の栄養教育による効果の評価 Reasons for skipping breakfast among senior high school students living in a dormitory and the effects of nutrition education in a short time
科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym 高校生における朝食欠食の理由と栄養教育による改善の評価 Reasons for skipping breakfast among students and the effects of nutrition education
試験実施地域/Region
日本/Japan

対象疾患/Condition
対象疾患名/Condition 朝食欠食の可能性のある若者 Teenagers who may skip breakfast
疾患区分1/Classification by specialty
小児/Child
疾患区分2/Classification by malignancy 悪性腫瘍以外/Others
ゲノム情報の取扱い/Genomic information いいえ/NO

目的/Objectives
目的1/Narrative objectives1 学生寮における高校生の朝食欠食の実態の把握及び、それらの対象への短時間の朝食欠食に関する栄養教育の効果を明らかにする。 Our aim is to understand why senior high school students living in a dormitory skip breakfast. We will also clarify the effect of nutrition education on skipping breakfast in a short time period for the students.
目的2/Basic objectives2 有効性/Efficacy
目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

試験の性質1/Trial characteristics_1
試験の性質2/Trial characteristics_2
試験のフェーズ/Developmental phase

評価/Assessment
主要アウトカム評価項目/Primary outcomes 栄養教育を行う前と、一日後にアンケートを行い評価する。指標としては、朝食喫食率の変化と、朝食を食べようとする意欲をもつかどうかにより評価する。 Primary outcome: We will assess the effect of nutrition education by asking students to complete questionnaires before and after one nutrition education session. An index of the assessment is the change in the breakfast skipping rate.
副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes 栄養教育を行う前と、一日後にアンケートを行い評価する。指標としては、朝食欠食理由及び朝食喫食理由の変化。また、朝食の大切さを理解したか、朝食に関する知識を得られたかどうかにより評価する。 Secondary outcome: The first index of the assessment is whether or not the students have motivation to eat breakfast. The second index of the assessment is changes made to the reasons for skipping and eating breakfast. The third index is whether or not the students understand the importance of breakfast. The fourth index is whether the students gain knowledge regarding breakfast.

基本事項/Base
試験の種類/Study type 介入/Interventional

試験デザイン/Study design
基本デザイン/Basic design 単群/Single arm
ランダム化/Randomization 非ランダム化/Non-randomized
ランダム化の単位/Randomization unit
ブラインド化/Blinding オープン/Open -no one is blinded
コントロール/Control 無対照/Uncontrolled
層別化/Stratification
動的割付/Dynamic allocation
試験実施施設の考慮/Institution consideration
ブロック化/Blocking
割付コードを知る方法/Concealment

介入/Intervention
群数/No. of arms 1
介入の目的/Purpose of intervention 教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
介入の種類/Type of intervention
行動・習慣/Behavior,custom
介入1/Interventions/Control_1 調査期間:2020年1月13~14日
回数:栄養教育1回、その前後にアンケート2回
調査対象:高等学校生徒約70人(1~3年生)
調査場所:基督教独立学園高等学校(全寮制)
調査方法:一日目の午前中に、5分程度のアンケートを行う。同日の午後に、学年ごとに教室でアンケートの結果に基づいた10分程度の栄養教育を行う。二日目の午前中、一日目と同様に学年ごとに教室でアンケートを行い、前日の栄養教育の評価を行う。
Intervention period: January 13-14, 2020.
Number of interventions: We will provide nutrition education for the students once. We will send out a questionnaire before and after the nutrition education.
Target of intervention: Seventy senior high school students (grades 1-3).
Place of intervention: Christianity Independence Senior High School (a boarding school).
Intervention plan: On the morning of the first day, we will administer a questionnaire to the students. The questionnaire takes 5 minutes to complete. The same afternoon, we will provide nutrition education based on the questionnaire in each school grade in the classroom for 10 minutes.
On the morning of the second day, we will administer a questionnaire to each school grade classroom. The questionnaire takes 5 minutes to complete. Using this second questionnaire, we will assess the effect of the nutrition education that we provided the previous day.
介入2/Interventions/Control_2

介入3/Interventions/Control_3

介入4/Interventions/Control_4

介入5/Interventions/Control_5

介入6/Interventions/Control_6

介入7/Interventions/Control_7

介入8/Interventions/Control_8

介入9/Interventions/Control_9

介入10/Interventions/Control_10


適格性/Eligibility
年齢(下限)/Age-lower limit
15 歳/years-old 以上/<=
年齢(上限)/Age-upper limit

適用なし/Not applicable
性別/Gender 男女両方/Male and Female
選択基準/Key inclusion criteria 基督教独立学園高等学校に所属する全生徒とする。 All Christianity Independence Senior High School students are eligible.
除外基準/Key exclusion criteria 本研究に協力することを拒否した生徒 Students who refuse to cooperate with our intervention are excluded from the study.
目標参加者数/Target sample size 70

責任研究者/Research contact person
責任研究者/Name of lead principal investigator
宣哉
ミドルネーム
木村
Nobuya
ミドルネーム
Kimura
所属組織/Organization 酪農学園大学 Rakuno Gakuen University
所属部署/Division name 食と健康学類 Department of Food Science and Human Wellness
郵便番号/Zip code 069-8501
住所/Address 北海道江別市文京台緑町582番地 582, Bunkyodai-Midorimachi,Ebetsu,Hokkaido 069-8501,Japan
電話/TEL 011-388-4603
Email/Email n-kimura@rakuno.ac.jp

試験問い合わせ窓口/Public contact
試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person
宣哉
ミドルネーム
木村
Nobuya
ミドルネーム
Kimura
組織名/Organization 酪農学園大学 Rakuno Gakuen University
部署名/Division name 食と健康学類 Department of Food Science and Human Wellness
郵便番号/Zip code 069-8501
住所/Address 北海道江別市文京台緑町582番地 582, Bunkyodai-Midorimachi,Ebetsu,Hokkaido 069-8501,Japan
電話/TEL 011-388-4603
試験のホームページURL/Homepage URL
Email/Email n-kimura@rakuno.ac.jp

実施責任組織/Sponsor
機関名/Institute 酪農学園大学 Rakuno Gakuen University
機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

部署名/Department

研究費提供組織/Funding Source
機関名/Organization 酪農学園大学 Rakuno Gakuen University
機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

組織名/Division
組織の区分/Category of Funding Organization その他/Other
研究費拠出国/Nationality of Funding Organization


その他の関連組織/Other related organizations
共同実施組織/Co-sponsor

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)
組織名/Organization 酪農学園大学倫理審査委員会 Research Ethics Committee of the Rakuno Gakuen University
住所/Address 北海道江別市文京台緑町582番地 582, Bunkyodai-Midorimachi,Ebetsu,Hokkaido 069-8501,Japan
電話/Tel 011-388-4128
Email/Email rg-gakum@rakuno.ac.jp

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs
他機関から発行された試験ID/Secondary IDs いいえ/NO
試験ID1/Study ID_1
ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

試験ID2/Study ID_2
ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

治験届/IND to MHLW

試験実施施設/Institutions
試験実施施設名称/Institutions

その他の管理情報/Other administrative information
一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information
2020 01 10

関連情報/Related information
プロトコル掲載URL/URL releasing protocol
試験結果の公開状況/Publication of results 未公表/Unpublished

結果/Result
結果掲載URL/URL related to results and publications
組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled
主な結果/Results

主な結果入力日/Results date posted
結果掲載遅延/Results Delayed
結果遅延理由/Results Delay Reason

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results
参加者背景/Baseline Characteristics

参加者の流れ/Participant flow

有害事象/Adverse events

評価項目/Outcome measures

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description


試験進捗状況/Progress
試験進捗状況/Recruitment status 試験終了/Completed
プロトコル確定日/Date of protocol fixation
2020 01 06
倫理委員会による承認日/Date of IRB
2019 12 24
登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date
2020 01 13
フォロー終了(予定)日/Last follow-up date
2020 01 14
入力終了(予定)日/Date of closure to data entry
データ固定(予定)日/Date trial data considered complete
解析終了(予定)日/Date analysis concluded

その他/Other
その他関連情報/Other related information


管理情報/Management information
登録日時/Registered date
2020 01 06
最終更新日/Last modified on
2020 07 07


閲覧ページへのリンク/Link to view the page
URL(日本語) https://upload.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000044548
URL(英語) https://upload.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000044548

研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名


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