UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000039214
受付番号 R000044691
科学的試験名 高齢透析患者のサルコペニアと栄養指標、食事摂取状況の関連
一般公開日(本登録希望日) 2020/01/21
最終更新日 2023/07/26 15:38:09

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
高齢透析患者のサルコペニアと栄養指標、食事摂取状況の関連


英語
Relationship between sarcopenia, nutritional index and dietary intake in elderly dialysis patients

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
高齢透析患者のサルコペニアと栄養指標、食事摂取状況の関連


英語
Relationship between sarcopenia, nutritional index and dietary intake in elderly dialysis patients

科学的試験名/Scientific Title

日本語
高齢透析患者のサルコペニアと栄養指標、食事摂取状況の関連


英語
Relationship between sarcopenia, nutritional index and dietary intake in elderly dialysis patients

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
高齢透析患者のサルコペニアと栄養指標、食事摂取状況の関連


英語
Relationship between sarcopenia, nutritional index and dietary intake in elderly dialysis patients

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
血液透析


英語
Hemodialysis

疾患区分1/Classification by specialty

腎臓内科学/Nephrology

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
サルコペニアと高齢血液透析患者の栄養指標および食事摂取状況との関連を調査する。


英語
To investigate the relationship between sarcopenia and nutritional indicators and dietary intake status of elderly hemodialysis patients

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
サルコペニアを有する患者に対し栄養介入を行う。
1年毎にサルコペニアの有無を再調査する。


英語
Provide nutritional intervention for patients with sarcopenia.
Review sarcopenia every year.

試験の性質1/Trial characteristics_1

検証的/Confirmatory

試験の性質2/Trial characteristics_2

実務的/Pragmatic

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
1.サルコペニア
2.食事摂取状況
3.栄養指標

研究開始時、1年毎、研究終了時に評価


英語
1.Sarcopenia
2.Food intake status
3.Nutrition index

Evaluation at the beginning of the study, every year, and at the end of the study

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
1.臨床検査値
2.体成分分析値
3.握力・5CS


英語
1.Laboratory test values
2.Body component analysis
3.Grip strength,5CS


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無治療対照/No treatment

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
サルコペニア群に対し食品摂取の多様性得点(DVS)に基づき7/10点以上となるよう栄養介入を行う


英語
Nutrition intervention for sarcopenia group to achieve 7/10 or more based on food intake diversity score (DVS)

介入2/Interventions/Control_2

日本語
通常の診療


英語
Regular practice

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

65 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1.65歳以上の外来血液透析患者
2.サルコペニアを有する患者


英語
1.Outpatient hemodialysis patients aged 65 and over
2.Patients with sarcopenia

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1.意思疎通の困難な患者
2.サルコペニアの診断が不可能な患者


英語
1.Patients who have difficulty communicating
2.Patients who cannot diagnose sarcopenia

目標参加者数/Target sample size

100


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
岩朝


英語
kana
ミドルネーム
iwasa

所属組織/Organization

日本語
社会医療法人川島会 川島病院


英語
Kawashima-kai, a social medical corporation Kawashima Hospital

所属部署/Division name

日本語
栄養管理室


英語
Nutrition management room

郵便番号/Zip code

770-0011

住所/Address

日本語
徳島県徳島市北佐古一番町1-39


英語
1-39 Kitasako Ichibancho, Tokushima City, Tokushima Prefecture

電話/TEL

088-631-0110

Email/Email

k.iwasa@khg.or.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
岩朝


英語
kana
ミドルネーム
iwasa

組織名/Organization

日本語
社会医療法人川島会 川島病院


英語
Kawashima-kai, a social medical corporation Kawashima Hospital

部署名/Division name

日本語
栄養管理室


英語
Nutrition management room

郵便番号/Zip code

770-0011

住所/Address

日本語
徳島県徳島市北佐古一番町1-39


英語
1-39 Kitasako Ichibancho, Tokushima City, Tokushima Prefecture

電話/TEL

088-631-0110

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

k.iwasa@khg.or.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Kawashima-kai, a social medical corporation Kawashima Hospital

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
社会医療法人川島会 川島病院


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
自己調達


英語
None

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
無し


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
社会医療法人川島会 川島病院


英語
Kawashima-kai, a social medical corporation Kawashima Hospital

住所/Address

日本語
徳島県徳島市北佐古一番町1-39


英語
1-39 Kitasako Ichibancho, Tokushima City, Tokushima Prefecture

電話/Tel

088-631-0110

Email/Email

k.iwasa@khg.or.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2020 01 21


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol

https://center6.umin.ac.jp/cgi-bin/icdr/ctr_menu_form_reg.cgi?recptno=R000044691

試験結果の公開状況/Publication of results

最終結果が公表されている/Published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications

https://center6.umin.ac.jp/cgi-bin/icdr/ctr_menu_form_reg.cgi?recptno=R000044691

組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

68

主な結果/Results

日本語
高齢サルコペニア患者はたんぱく質摂取量は充足していたが、SMIは低値であった。

高齢患者の栄養指導においてはたんぱく質摂取量だけでなく、GNRI、NRI-JHによる栄養スクリーニングが必要であることが示唆された。

サルコペニア群はBMIが有意に低く、過去5年間で体重の増減がないことから、低体重を防ぐための栄養指導が必要であると思われる。


英語
Elderly patients with sarcopenia had adequate protein intake but low SMI.

It was suggested that nutritional screening by GNRI and NRI-JH is necessary in addition to protein intake in nutritional guidance for elderly patients.

The sarcopenia group had a significantly lower BMI and no weight gain or loss over the past 5 years, suggesting the need for nutritional guidance to prevent underweight.

主な結果入力日/Results date posted

2023 07 26

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語
65歳以上かつ透析歴2年以上の外来血液透析患者(男性42名、女性26名)


英語
Outpatient hemodialysis patients aged 65 years or older with dialysis history of 2 years or longer (42 males, 26 females)

参加者の流れ/Participant flow

日本語
・ サルコペニアの評価:生体電気インピーダンス法((株)インボディジャパンInbodyS10)による四肢筋肉量、握力、5回椅子立ち上がりテスト
・ 栄養指標:GNRI(Geriatric Nutritional Risk Index)、NRI-JH(nutritional risk index for Japanese hemodialysis patients)
・ 食事摂取状況:3日間(透析日1日、非透析日2日)の食事記録による各栄養素と食品群の摂取量および食事回数の計算
  必要栄養量は標準体重(㎏)×身体活動量(kcal)で算出


英語
Evaluation of sarcopenia: Extremity muscle mass, grip strength, five-time chair rise test by bioelectrical impedance method (Inbody Japan Co., Ltd. InbodyS10)
Nutrition index: GNRI (Geriatric Nutritional Risk Index), NRI-JH (nutritional risk index for Japanese hemodialysis patients)
Dietary intake status: Calculation of intake and number of meals for each nutrient and food group based on meal records for 3 days (1 day for dialysis, 2 days for non-dialysis)
  Required nutrients are calculated by standard weight (kg) x physical activity (kcal)

有害事象/Adverse events

日本語
なし


英語
none

評価項目/Outcome measures

日本語
・ サルコペニアの評価:生体電気インピーダンス法((株)インボディジャパンInbodyS10)による四肢筋肉量、握力、5回椅子立ち上がりテスト
・ 栄養指標:GNRI(Geriatric Nutritional Risk Index)、NRI-JH(nutritional risk index for Japanese hemodialysis patients)
・ 食事摂取状況:3日間(透析日1日、非透析日2日)の食事記録による各栄養素と食品群の摂取量および食事回数の計算
  必要栄養量は標準体重(㎏)×身体活動量(kcal)で算出


英語
Evaluation of sarcopenia: Extremity muscle mass, grip strength, five-time chair rise test by bioelectrical impedance method (Inbody Japan Co., Ltd. InbodyS10)
Nutrition index: GNRI (Geriatric Nutritional Risk Index), NRI-JH (nutritional risk index for Japanese hemodialysis patients)
Dietary intake status: Calculation of intake and number of meals for each nutrient and food group based on meal records for 3 days (1 day for dialysis, 2 days for non-dialysis)
  Required nutrients are calculated by standard weight (kg) x physical activity (kcal)

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2019 12 25

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2020 01 07

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2020 02 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2022 01 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2022 07 29


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2020 01 21

最終更新日/Last modified on

2023 07 26



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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名