UMIN試験ID | UMIN000039398 |
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受付番号 | R000044919 |
科学的試験名 | イヌリン含有食品の食後血糖値上昇抑制効果検証試験 -無作為化二重盲検プラセボ対照クロスオーバー試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/02/05 |
最終更新日 | 2020/02/05 15:43:15 |
日本語
イヌリン含有食品の食後血糖値上昇抑制効果検証試験
-無作為化二重盲検プラセボ対照クロスオーバー試験-
英語
A Trial to Evaluate Inulin-Containing Food on Suppression of Postprandial Blood Glucose
- Double Blind Randomized Placebo-Controlled Crossover Study -
日本語
イヌリン含有食品の食後血糖値上昇抑制効果検証試験
英語
A Trial to Evaluate Inulin-Containing Food on Suppression of Postprandial Blood Glucose
日本語
イヌリン含有食品の食後血糖値上昇抑制効果検証試験
-無作為化二重盲検プラセボ対照クロスオーバー試験-
英語
A Trial to Evaluate Inulin-Containing Food on Suppression of Postprandial Blood Glucose
- Double Blind Randomized Placebo-Controlled Crossover Study -
日本語
イヌリン含有食品の食後血糖値上昇抑制効果検証試験
英語
A Trial to Evaluate Inulin-Containing Food on Suppression of Postprandial Blood Glucose
日本/Japan |
日本語
該当せず
英語
Not applicable
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
血糖値がやや高めの成人男性に対して、被験食品の食後血糖値上昇抑制作用について確認することを目的とする。
英語
Objective is to evaluate the efficacy of ingestion of test food on Suppression of Postprandial Blood Glucose
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
日本語
血糖値のAUC(実測値、摂取前値からの変化量)
英語
The area under the curve (AUC) of blood glucose (measured and variation from baseline)
日本語
各時点の血糖値(実測値、摂取前値からの変化量)、血糖値Cmax(実測値、摂取前値からの変化量)、インスリンのAUC(実測値、摂取前値からの変化量)、各時点のインスリン(実測値、摂取前値からの変化量)、インスリンCmax(実測値、摂取前値からの変化量)
英語
Blood glucose (measured), blood glucose Cmax (measured and variation from baseline), AUC of insulin (measured and variation from baseline), insulin (measured and variation from baseline), insulin Cmax (measured and variation from baseline)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
はい/YES
知る必要がない/No need to know
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
以下の三種類の試験食品をランダムな順番に摂取する。
被験食品A:イヌリン含有被験食品A
負荷食品:レトルト白米(300g)
それぞれの介入の間は中5日間以上開ける。
英語
Ingest the following three test foods in random order.
Test food "A": inulin-containing food "A"
Carbohydrate load: retort cooked rice(300g)
Intervals of each intervention are 5 days or more.
日本語
被験食品B:イヌリン含有被験食品B
負荷食品:レトルト白米(300g)
英語
Test food "B": inulin-containing food "B"
Carbohydrate load: retort cooked rice(300g)
日本語
プラセボ食品:でんぷん
負荷食品:レトルト白米(300g)
英語
Placebo food: starch
Carbohydrate load: retort cooked rice(300g)
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
(1) 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男性
(2) 空腹時血糖値が110 mg/dL 以上、126 mg/dL 未満の者、又はスクリーニング検査時に実施する75g OGTT の120 分値が140 mg/dL 以上、200 mg/dL 未満の者
(3) 本試験の目的及び内容について十分な説明を受け、被験者本人の自由意思による試験参加の同意を文書により得た者
英語
(1) Adult males from 20 to 64 years old at the time of giving consent.
(2) Individuals whose fasting blood glucose values are from 110 to <126 mg/dL at the time of screening, or individuals whose postprandial blood glucose values at 120 min are from 140 to <200 mg/dL in 75 g OGTT at the screening.
(3) Individuals who can make self-judgment to participate the study with their own will and can put signature and date to informed consent form by themselves prior to the study.
日本語
(1) 重篤な既往歴及び消化管の切除手術歴がある者
(2) HbA1c(NGSP)が6.5%以上の者
(3) 試験に影響する可能性のある医薬品、特定保健用食品、健康食品等を常用している者
(4) 試験食品並びに負荷食品に関連して、キク科植物にアレルギーがある者
(5) アルコール多飲者及び過度の喫煙者
(6) その他、試験責任医師により本試験参加に不適切と判断された者
英語
(1) Individuals who have serious medical history or have undergone resection surgery of digestive tract.
(2) Individuals who have HbA1c (NGSP) values of 6.5 % or more.
(3) Individuals continuously taking medication, FOSHU or health food product that may influence the results of this study.
(4) Individuals who have allergies to Asteraceae plants and/or ingredients of the test foods or carbohydrate load.
(5) Individuals with excessive alcohol drinking or heavy smoking.
(6) Individuals judged as inappropriate for the study by the principal investigator.
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日本語
名 | 和彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 髙野 |
英語
名 | Kazuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Takano |
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
臨床薬理センター
英語
Clinical Pharmacology Center
004-0839
日本語
北海道札幌市清田区真栄61-1
英語
61-1, Shinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan
011-882-0111
takano@ughp-cpc.jp
日本語
名 | 拓也 |
ミドルネーム | |
姓 | 松田 |
英語
名 | Takuya |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuda |
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
臨床薬理センター
英語
Clinical Pharmacology Center
004-0839
日本語
北海道札幌市清田区真栄61-1
英語
61-1, Shinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan
011-882-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
日本語
その他
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
NIHON TOUNYOU SYOKKEN CO., LTD.
日本語
日本糖尿食研株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人北武会美しが丘病院 倫理審査委員会
英語
Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital institutional review board
日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1
英語
61-1, Shinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido, Japan
011-881-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人北武会 美しが丘病院(北海道)
2020 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
未公表/Unpublished
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日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2019 | 年 | 12 | 月 | 19 | 日 |
2019 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 06 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 18 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000044919
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000044919
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |