UMIN試験ID | UMIN000039586 |
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受付番号 | R000045121 |
科学的試験名 | アルロースの健常人に及ぼす食後血糖上昇抑制作用のシステマティックレビュー及びメタアナリシスを行う研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/03/01 |
最終更新日 | 2024/02/28 10:04:30 |
日本語
アルロースの健常人に及ぼす食後血糖上昇抑制作用の研究
英語
Allulose for attenuation of blood glucose levels after meal in healthy human
日本語
アルロースの健常人に及ぼす食後血糖上昇抑制作用の研究
英語
Allulose for attenuation of blood glucose levels after meal in healthy human
日本語
アルロースの健常人に及ぼす食後血糖上昇抑制作用のシステマティックレビュー及びメタアナリシスを行う研究
英語
Allulose for attenuation of postprandial blood glucose levels in healthy human: a systematic review and a meta-analysis
日本語
アルロースの健常人に及ぼす食後血糖上昇抑制作用のシステマティックレビュー及びメタアナリシスを行う研究
英語
Allulose for attenuation of postprandial blood glucose levels in healthy human: a systematic review and a meta-analysis
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy Human
成人/Adult | 小児/Child |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
アルロースが健常人の食後血糖に及ぼす生理機能をその摂取有無により確認する。
英語
To check acute blood glucose levels of healthy humans after meal with and without allulose and see if allulose has a health benefit.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
健常人における食後血糖上昇はアルロース摂取(10g)により抑制されるか否か?
英語
Does allulose intake (<= 10g) attenuate postprandial blood glucose levels in healthy human?
日本語
健常人における食後血糖上昇はアルロース摂取(5g)により抑制されるか否か?
あるいは10g摂取に比べ違いはあるか否か?
英語
Does lower intake of allulose (<= 5g) attenuate postprandial blood glucose levels in healthy human? In other words, is there any difference in two different doses?
その他・メタアナリシス等/Others,meta-analysis etc
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
1 | 日/days-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
試験はフルレポートである。
試験は過去50年の内に実施されたものである。
試験対象者は人である。
試験対象者は健康である。
試験介入はアルロースによって行われた。
試験対象者は介入と同時に何らかの食事(栄養摂取)を行っている。
試験は2時間以上の血糖値を取得している。
試験は血糖値AUCを記録しているあるいは著者グループから同データを取得する事が出来る。
英語
The study can be found in full report.
The study conducted in last 50 years.
The study patients are human.
The study patients are healthy.
The study intervention is allulose.
The study patients take some types of meal with the intervention.
The study conducts blood glucose measurements at least 2 hours.
The study measures total Area Under Curve (AUC) of blood glucose levels or could obtain either one of them from authors' group.
日本語
試験介入にアルロースは一部入っておりアルロースのみのデータを抜き出すことが出来ない。
試験のアルロース摂取量がわからない。
試験の2時間血糖値AUCを記録していないあるいは著者グループから同データを取得する事が出来ない。
英語
The study is a review or a case study or doesn't report any experiment.
The study with control or placebo group can't be found, so that there is no comparison can be done.
The part of study patients has certain medical conditions and could not obtain data with only healthy patients.
The part of study intervention is allulose and could not obtain data with only allulose intervention.
The study doesn't indicate the level of allulose intake.
The study doesn't measure total AUC of blood glucose levels for 2 hours or could not obtain a data for 2 hours from authors' group.
10
日本語
名 | 佑馬 |
ミドルネーム | |
姓 | 谷 |
英語
名 | Yuma |
ミドルネーム | |
姓 | Tani |
日本語
松谷化学工業株式会社
英語
Matsutani Chemical Industry Co. Ltd.
日本語
希少糖事業推進室
英語
Rare Sugar Business Unit
664-8508
日本語
兵庫県伊丹市北伊丹5-3
英語
5-3 Kitaitami, Itami-city, Hyogo, Japan
072-771-2043
yuma-tani@matsutani.co.jp
日本語
名 | 佑馬 |
ミドルネーム | |
姓 | 谷 |
英語
名 | Yuma |
ミドルネーム | |
姓 | Tani |
日本語
松谷化学工業株式会社
英語
Matsutani Chemical Industry Co. Ltd.
日本語
希少糖事業推進室
英語
Rare Sugar Business Unit
664-8508
日本語
兵庫県伊丹市北伊丹5-3
英語
5-3 Kitaitami, Itami-city, Hyogo, Japan
072-771-2043
yuma-tani@matsutani.co.jp
日本語
その他
英語
Matsutani Chemical Industry Co. Ltd.
日本語
松谷化学工業株式会社
日本語
希少糖事業推進室
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Self funding
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
香川大学、北海道大学病院、希少糖技術研究所
英語
Kagawa University, Hokkaido University Hospital, and Izumoring Co. Ltd.
日本語
英語
日本語
松谷化学工業株式会社
英語
Matsutani Chemical Industry Co. Ltd.
日本語
兵庫県伊丹市北伊丹5-3
英語
5-3 Kitaitami, Itami-city, Hyogo, Japan
072-771-2001
hiroaki-fudaba@matsutani.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
松谷化学工業株式会社(兵庫県)
Matsutani Chemical Industry Co. Ltd. (Hyogo)
2020 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
https://upload.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000045121
最終結果が公表されている/Published
https://doi.org/ 10.1371/journal.pone.0281150
290
日本語
この研究では、さまざまなデータベースから D-アルロース関連の研究をすべて収集した。アルロース摂取群と対照群を比較したフォレストプロットでは、5g摂取群と10g摂取群の食後血糖値の曲線下面積が有意に小さいことが示された。これはD-アルロースが健康な人の食後血糖濃度を低下させることを意味し、その結果、D-アルロースは健康な人や糖尿病患者にとって貴重な血糖管理ツールとなりえます。
英語
The study collected all D-allulose related studies from various databases. A forest plot of the comparison between an allulose intake group and the control group showed both 5g and 10g intake groups have the significantly smaller area under the curve of postprandial blood glucose levels. It means that D-Allulose attenuates postprandial blood glucose concentrations in healthy humans.
2024 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 04 | 月 | 06 | 日 |
日本語
食後血糖値の推移が正常な健常人
英語
Healthy humans if their change in postprandial blood glucose levels were within a normal range when given a meal.
日本語
当該試験はシステマティックレビュー及びメタアナリシスであるため参加者の流れは無い。
英語
The study is the Systematic Review and Meta-analysis, and there is no participant flow.
日本語
当該試験はシステマティックレビュー及びメタアナリシスであるため特に有害事象は観察されない。
英語
The study is the Systematic Review and Meta-analysis, and there is no adverse event.
日本語
健康な成人において、介入試験の設定において、炭水化物を含む食事に 10g 以下のアルロースを追加すると、アルロースを含まない同じ食事と比較して、食後血糖値下部面積(AUC)が低下するか否か?
健康な成人において、介入試験の設定において、炭水化物を含む食事に 5g 以下のアルロースを追加すると、アルロースを含まない同じ食事と比較して、食後血糖値下部面積(AUC)が低下するか否か?
英語
In healthy adults, does 10g or less of allulose, added to a carbohydrate-containing meal, lower postprandial AUC glucose, compared with the same meal without allulose, over the postprandial period in an intervention trial setting?
In healthy adults, does 5g or less of allulose, added to a carbohydrate-containing meal, lower postprandial AUC glucose, compared with the same meal without allulose, over the postprandial period in an intervention trial setting?
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 10 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 27 | 日 |
2022 | 年 | 04 | 月 | 07 | 日 |
2022 | 年 | 05 | 月 | 24 | 日 |
日本語
-試験の対象者、介入、比較及び結果
対象者は健常人とする。
介入はアルロースの摂取にて行われる。
比較はアルロース摂取群と非摂取群である。
結果は血糖値である。
主要Study Questionはアルロース摂取(10g)は健常人の食後血糖上昇抑制をするか否か?
副次Study Questionはアルロース摂取(5g)は健常人の食後血糖上昇抑制をするか否か?
-試験特定のためのサーチ方法
本試験に関して2020年3月の検索日までの文献をMEDLINE(PubMed経由)、Cochrane Central Register of Controlled Trials(CENTRAL)、EMBASE、医中誌Web、及びCINIIの各データベースから抜き出す。
電子検索は以下のキーワードをもって実行される。
"allulose OR psicose OR アルロース OR プシコース"
上記に加え松谷化学図書室と他文献の検索をグレー文献検索として行う。
-文献管理と分析
全ての試験は2人のレビュアー(YTとMT)により以下のステップを行う。
重複除外→1次スクリーニング→2次スクリーニング→データ抽出→バイアスリスク評価
レビュアー間で意見の相違が見られた場合、HYはタイブレーカーとして試験採用可否の審判を行う。
データの欠損が見られる場合、著者グループへ照会を行う。
研究の非異質性はコクランQテスト及びI^2検定を実行し確認する。
レポートバイアスがあるか否かをFunnel plotにて確認する。
メタアナリシスを両"Normal-Intakes"と"Low-Intakes"に関してランダムエフェクトモデルと固定エフェクトモデルの両モデルで行う。
分析終了後、それら結果と知見をサブグループ分析として報告出来る場合は報告する。
導かれた結果の確実性を感度分析にて行う。
英語
-Participants, Intervention, Comparison, and Outcomes (PICO) of the study.
Participants are healthy human.
Intervention is allulose intake.
Comparison is between with and without allulose intake groups.
Outcome is blood glucose levels.
The primary study question is "Does allulose intake (<= 10g) attenuate postprandial blood glucose levels in healthy human?"
The secondary study question is "Does lower intake of allulose (<= 5g) attenuate postprandial blood glucose levels in healthy human?"
-Search methods for identification of studies
We will perform literature search for this study up to a search day of March, 2020 from following databases; US National Library of Medical Database (MEDLINE through PubMed), Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL), Excerpta Medica database (EMBASE), Japan Medical Abstracts Society (ICHUSHI) Web, and Citation Information by National Institute of Informatics (CINII).
Electronic searches will be conducted using following keywords.
"allulose OR psicose OR A-RU-ROH-SU OR PU-SHI-KOH-SU"
-Data collection and analysis
For all studies, two reviewers YT and MT will perform following steps.
exclude duplicates -> 1st screen -> 2nd screen -> data extraction -> risks of bias.
HY act as a tie breaker for the study inclusion as the judge when revewiers have conflicts.
When there is a missing data from the study, contact authors' group for sending those missing data.
Heterogeneity will be checked by Cochrane Q test and I^2 statistic.
The reporting biases will be assessed by the funnel plot.
Meta-analysis will be performed for both random effect model and fixed effect model.
Once analysis is done, then indicate any findings for possible subgroup analysis, and conduct if it's necessary.
Sensitivity analysis will be performed to check the strength of the result.
2020 | 年 | 02 | 月 | 25 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000045121
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000045121
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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