UMIN試験ID | UMIN000040233 |
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受付番号 | R000045197 |
科学的試験名 | 1073R-1乳酸菌で発酵したヨーグルト摂取がインフルエンザワクチン接種後のインフルエンザ特異的抗体価の上昇に及ぼす効果の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/05/10 |
最終更新日 | 2020/04/17 10:34:26 |
日本語
1073R-1乳酸菌で発酵したヨーグルト摂取がインフルエンザワクチン接種後のインフルエンザ特異的抗体価の上昇に及ぼす効果の検討
英語
Enhancing effects of yogurt fermented with Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus OLL1073R-1 on antibody production against influenza vaccine
日本語
ヨーグルト摂取の抗体産生促進効果の検討
英語
Enhancing effects of yogurt on antibody production
日本語
1073R-1乳酸菌で発酵したヨーグルト摂取がインフルエンザワクチン接種後のインフルエンザ特異的抗体価の上昇に及ぼす効果の検討
英語
Enhancing effects of yogurt fermented with Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus OLL1073R-1 on antibody production against influenza vaccine
日本語
ヨーグルト摂取の抗体産生促進効果の検討
英語
Enhancing effects of yogurt on antibody production
日本/Japan |
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なし(成人健常者)
英語
N/A (Healthy adults)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
インフルエンザワクチンの接種前後で、被験食品を摂取し、インフルエンザワクチンHI抗体価の変動状況をプラセボ対照群と比較し検討する。
英語
To evaluate enhancing effects of yogurt on antibody production against influenza vaccine
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
[1]インフルエンザ特異的抗体価
[2]抗体陽転率
[3]抗体変化率
[4]抗体保有率
英語
[1]Antibody titers specific to influenza vaccine antigen
[2]Seroconversion rate
[3]Mean geometric increase
[4]Seroprotection
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
ワクチン/Vaccine | 食品/Food |
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被験食品または対象食品(112mL)を1日1回、9週間摂取
英語
Oral intake of test food or placebo (112 mL) once a day for 9 weeks
日本語
試験食品摂取開始から3週間後インフルエンザワクチン接種
英語
Vaccination with influenza vaccine after 3 weeks of intake
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
[1]同意取得時の年齢が20歳以上、60歳未満の男女
[2]試験スケジュールに従い、インフルエンザワクチンが接種可能で接種を希望する者
[3]BMIが17以上30以下の者
[4]文書による試験参加の同意が得られた者
英語
[1] Healthy adults aged 20-59 years
[2] Individuals who are able to be vaccinated on schedule
[3] Individuals whose BMI is 17-30
[4] Individuals whose written informed consent has been obtained
日本語
[1]過去にワクチン接種でアレルギーを起こしたことがある者
[2]平成23年度(2011/2012)、平成24年度(2012/2013)、平成25年度(2013/2014)にインフルエンザワクチンを接種した者
[3]平成23年度(2011/2012)、平成24年度(2012/2013)、平成25年度(2013/2014)にインフルエンザに罹患した者
[4]本試験に参加した者でワクチン接種前にインフルエンザに罹患した者
[5]乳製品にアレルギーがある者、もしくは乳糖不耐性の者
[6]試験食品を本試験への参加同意取得前3ヶ月以内に週1回以上の摂取習慣を有する者
[7]食物アレルギーおよび薬物アレルギーのある者
[8]薬物治療を必要とする花粉症等のアレルギー疾患の合併、既往を有する者
[9]免疫不全を合併している者
[10]悪性腫瘍の既往・合併を有する者
[11]薬物治療を必要とする糖尿病、脂質異常症を有する者
[12]慢性疾患を患い試験結果に影響があると考えられる薬物治療中または通院治療中の者
[13]試験結果に影響があると考えられる重篤な既往歴を有する者
[14]本試験への参加同意取得前1ヵ月以内に他の臨床試験に参加していた者、あるいは本試験の参加同意取得後に他の臨床試験に参加する予定のある者
[15]試験期間中に妊娠、授乳の予定がある者
[16]その他、試験責任医師、試験分担医師が被験者として不適当と判断した者
英語
[1] Individuals who have gotten an allergic reaction to vaccination
[2] Individuals who were vaccinated in either 2011/2012, 2012/2013 or 2013/2014 season
[3] Individuals who were infected with influenza in either 2011/2012, 2012/2013 or 2013/2014 season
[4] Individuals who were infected with influenza before vaccination
[5] Individuals who have allergies to dairy products or lactose intolerance
[6] Individuals who have a habit to take test food once a week or more in the past 3 months
[7] Individuals who have allergies to foods or medicines
[8] Individuals who have medical history of allergic diseases like pollinosis that require medications
[9] Individuals who have immunodeficiency disease
[10] Individuals who have medical history of malignant tumor
[11] Individuals who have diabetes mellitus or dyslipidemia that require medications
[12] Individuals who are taking medications for chronic diseases, which affect the result of this study
[13] Individuals who have medical history of serious diseases that affect the result of this study
[14] Individuals who participated in other clinical trials in the past 1 month or who are going to participate in other trials in this study period
[15] Women who are going to be pregnant or breastfeeding in this study period
[16] Individuals who are judged not suitable to participate in this trial by investigators
64
日本語
名 | 孝先 |
ミドルネーム | |
姓 | 東 |
英語
名 | Takayuki |
ミドルネーム | |
姓 | Azuma |
日本語
医療法人社団桜緑会 八重洲さくら通りクリニック(現、日本橋さくらクリニック)
英語
Yaesu Sakura-dori Clinic (Currently known as Nihonbashi Sakura Clinic)
日本語
院長
英語
Director
103-0028
日本語
東京都中央区八重洲1-6-6 八重洲センタービル3階
英語
3F Yaesu-center Building, 1-6-6 Yaesu, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6801-8480
info@tes-h.co.jp
日本語
名 | 俊史康 |
ミドルネーム | |
姓 | 田村 |
英語
名 | Toshiyasu |
ミドルネーム | |
姓 | Tamura |
日本語
株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
臨床研究事業部
英語
Department of Clinical Research
113-0033
日本語
東京都文京区本郷7-3-1 東京大学アントレプレナープラザ6階
英語
6F University of Tokyo Entrepreneur Plaza, 7-3-1 Hongo Bunkyo-ku Tokyo, JAPAN
03-6801-8480
info@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
株式会社TESホールディングス
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人社団桜緑会 八重洲さくら通りクリニック審査委員会
英語
Yaesu Sakura-dori Clinic Institutional Review Board
日本語
東京都中央区八重洲一丁目6番6号 八重洲センタービル3階
英語
3F Yaesu-center Building, 1-6-6 Yaesu, Chuo-ku, Tokyo, Japan
03-6214-1285
c-irb_ug@neues.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2020 | 年 | 05 | 月 | 10 | 日 |
N/A
中間解析等の途中公開/Partially published
N/A
120
日本語
<学会発表>
日本食品免疫学会2014年度大会
A型H1N1およびB型に対する血中抗体価が被験食摂取群で有意に高まった。
B型の抗体陽転率が被験食摂取群でのみ40を超え、陽性となった。
英語
<Scientific conference>
Japanese Association for Food Immunology 2014
Serum antibody titer specific to A H3N2 and B strain were significantly higher in tested food group than placebo group.
Seroconversion rate of B strain was over 40 which was considered as positive only in tested food group.
2020 | 年 | 04 | 月 | 16 | 日 |
日本語
英語
日本語
<年齢> 平均(95%信頼区間)、p値
被験食群:43.8(3.6)
プラセボ群:43.4(3.2)
p=0.860
<性別> 人数(割合)
被験食群:男性18名(60.0%)女性12名(40.0%)
プラセボ群:男性18名(60.0%)女性12名(40.0%)
英語
<Age> Mean(95%CI), p value
Tested food group: 43.8(3.6)
Placebo group: 43.4(3.2)
p=0.860
<Sex> Number(Ratio)
Tested food group: Male 18(60.0%), Female 12(40.0%)
Placebo group: Male 18(60.0%), Female 12(40.0%)
日本語
組入:120名
ランダム化:64名
<被験食群>
割付:32名
脱落:1名(発熱によるワクチン未接種)
解析除外:1名 (未採血1名)
解析対象:30名
<プラセボ群>
割付:32名
脱落:1名 (自己都合)
解析除外:1名 (未採血1名)
解析対象:30名
英語
Recruited: 120
Randomized: 64
<Tested food group>
Allocated: 32
Dropped out: 1 (Unvaccinated for having a fever)
Excluded from analysis: 1 (Missing blood sampling)
Analyzed: 30
<Placebo group>
Allocated: 32
Dropped out: 1 (Discontinued)
Excluded from analyses: 1 (Missing blood sampling)
Analyzed: 30
日本語
有害事象数:26
胃腸炎:3
インフルエンザ:1
感冒:16
下痢:1
痔核:1
湿疹:1
子宮筋腫、卵巣嚢腫切除:1
偏頭痛:1
英語
Total number of adverse events: 26
Gastroenteritis: 3
Influenza: 1
Common cold: 16
Diarrhea: 1
Hemorrhoid: 1
Eczema: 1
Uterine fibroids and ovarian cyst resection: 1
Migraine: 1
日本語
[1]ワクチン接種直前、3、6、12週間後のインフルエンザ特異的幾何平均抗体価
<A型H1N1>
被験食群:7.4, 145.9, 139.3, 91.9
プラセボ群:6.9, 121.3, 96.2, 74.6
<A型H3N2>
被験食群:8.1, 71.3, 52.8, 39.1
プラセボ群:7.2, 60.6, 48.1, 36.5
<B型>
被験食群: 8.9, 31.0, 27.6, 21.9
プラセボ群:12.6, 23.0, 22.4, 19.1
[2]抗体陽転率
<A型H1N1>被験食群:90.0%、プラセボ群:90.0%
<A型H3N2>被験食群:70.0%、プラセボ群:56.7%
<B型>被験食群:46.7%、プラセボ群:40.0%
[3]抗体変化率
<A型H1N1>被験食群:20.6、プラセボ群:17.5
<A型H3N2>被験食群:8.4、プラセボ群:7.1
<B型>被験食群:4.1、プラセボ群:3.0
[4]抗体保有率
<A型H1N1>被験食群:90.0%、プラセボ群:90.0%
<A型H3N2>被験食群:76.7%、プラセボ群:73.3%
<B型>被験食群:50.0%、プラセボ群:46.7%
英語
[1]Geometric mean antibody titers specific to influenza vaccine antigen 0, 3, 6, 12 weeks after vaccination
<A H1N1 strain>
Tested food group: 7.4, 145.9, 139.3, 91.9
Placebo group: 6.9, 121.3, 96.2, 74.6
<A H3N2 strain>
Tested food group: 8.1, 71.3, 52.8, 39.1
Placebo group: 7.2, 60.6, 48.1, 36.5
<B strain>
Tested food group: 8.9, 31.0, 27.6, 21.9
Placebo group: 12.6, 23.0, 22.4, 19.1
[2]Seroconversion rate
<A H1N1 strain>Tested food group: 90.0%, Placebo group: 90.0%
<A H3N2 strain>Tested food group: 70.0%, Placebo group: 56.7%
<B strain>Tested food group: 46.7%, Placebo group: 40.0%
[3]Mean geometric increase
<A H1N1 strain>Tested food group: 20.6, Placebo group: 17.5
<A H3N2 strain>Tested food group: 8.4, Placebo group: 7.1
<B strain>Tested food group: 4.1, Placebo group: 3.0
[4]Seroprotection
<A H1N1 strain>Tested food group: 90.0%, Placebo group: 90.0%
<A H3N2 strain>Tested food group: 76.7%, Placebo group: 73.3%
<B strain>Tested food group: 50.0%, Placebo group: 46.7%
日本語
なし
英語
None
日本語
なし
英語
None
試験終了/Completed
2013 | 年 | 09 | 月 | 12 | 日 |
2013 | 年 | 09 | 月 | 12 | 日 |
2013 | 年 | 09 | 月 | 20 | 日 |
2014 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 04 | 月 | 24 | 日 |
2020 | 年 | 04 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000045197
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000045197
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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