UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000040011
受付番号 R000045609
科学的試験名 塩分含有濾紙を用いた腎代替療法による塩味障害改善効果の検討
一般公開日(本登録希望日) 2020/04/01
最終更新日 2020/03/31 19:44:01

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
塩分含有濾紙を用いた腎代替療法による塩味障害改善効果の検討


英語
The evaluation of changes in salty taste induced by the initiation of renal replacement therapy by salt-implegnated test strip

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
腎代替療法による塩味障害改善効果の検討


英語
The evaluation of changes in salty taste induced by renal replacement therapy

科学的試験名/Scientific Title

日本語
塩分含有濾紙を用いた腎代替療法による塩味障害改善効果の検討


英語
The evaluation of changes in salty taste induced by the initiation of renal replacement therapy by salt-implegnated test strip

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
腎代替療法による塩味障害改善効果の検討


英語
The evaluation of changes in salty taste induced by renal replacement therapy

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
慢性腎臓病


英語
Chronic Kidney Disease

疾患区分1/Classification by specialty

腎臓内科学/Nephrology

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
末期腎機能障害に対する腎代替療法により塩味障害が改善するかを血液透析群と生体腎移植群において、それぞれの群での変化および2群比較での評価を行い、それぞれの群における味覚変化への影響因子を同定する。


英語
We will evaluate whether renal replacement therapy for end-stage renal dysfunction improves salty disorder in the hemodialysis group and living kidney transplantation group and further evaluate changes of salty taste in each group and the comparison of the two groups
Moreover, we will identify the factors related to the changes in salty taste in each group

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
1.腎代替療法前後での塩分含有濾紙で評価する塩味の変化
2.塩味変化における血液透析群と生体腎移植群の群間比較の差の有無
3.塩味変化に影響を与える独立因子の同定


英語
1. To examine whether there is a significant changes in salty taste using filter paper containing salt before and after renal replacement therapy; the initiation of hemodialysis or the living kidney transplantation
2. Differences in changes of salty taste between the hemodialysis group and the living kidney transplantation group
3 To identify the independent factors related to changes of salty taste

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

観察/Observational


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design


ランダム化/Randomization


ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding


コントロール/Control


層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms


介入の目的/Purpose of intervention


介入の種類/Type of intervention


介入1/Interventions/Control_1

日本語


英語

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit


適用なし/Not applicable

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 血液透析導入患者
2. 生体腎移植レシピエント患者


英語
1. hemodialysis initiated patients
2. Living kidney transplant patients

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 意識障害や呼吸不全のため塩分含有濾紙による評価の実施が不可能な症例
2. 本臨床試験への参加に同意されなかった症例


英語
1. Cases where evaluation using salt-containing filter paper is not possible due to impaired consciousness or respiratory failure
2. Patients who did not agree to participate in this clinical trial

目標参加者数/Target sample size

100


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
井野


英語
JUN
ミドルネーム
INO

所属組織/Organization

日本語
戸田中央総合病院


英語
Toda Central General Hospital

所属部署/Division name

日本語
腎臓内科


英語
Department of Nephrology

郵便番号/Zip code

335-0023

住所/Address

日本語
埼玉県戸田市本町1-19-3


英語
1-19-3 Hon-cho, Toda city, Saitama, 335-0023, Japan

電話/TEL

040-442-1111

Email/Email

pikkun46@hotmail.com


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
井野


英語
JUN
ミドルネーム
INO

組織名/Organization

日本語
戸田中央総合病院


英語
Toda Central General Hospital

部署名/Division name

日本語
腎臓内科


英語
Department of Nephrology

郵便番号/Zip code

335-0023

住所/Address

日本語
埼玉県戸田市本町1-19-3


英語
1-19-3 Hon-cho, Toda city, Saitama, 335-0023, Japan

電話/TEL

048-442-1111

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

pikkun46@hotmail.com


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Toda Central General Hospital

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
戸田中央総合病院


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
自己調達


英語
Toda Central General Hospital

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
戸田中央総合病院


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

自己調達/Self funding

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
戸田中央総合病院倫理委員会


英語
Ethics Committee of Toda Central General Hospital

住所/Address

日本語
埼玉県戸田市本町1-19-3


英語
1-19-3 Hon-cho, Toda city, Saitama, 335-0023, Japan

電話/Tel

048-442-1111

Email/Email

iryouhisho@chuobyoin.or.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2020 04 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

一般募集中/Open public recruiting

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2020 03 01

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2020 03 23

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2020 03 31

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2022 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語
腎代替療法の導入前と導入後に塩味評価を行う。
同時に味覚の変化と, 尿毒症性物質や亜鉛など味覚に影響を与えると思われる項目および喫煙などの社会的背景との関連を観察する。


英語
We will evaluate the change of salty taste before and after the initiation of renal replacement therapy.
At the same time, we will observe the relationship between changes in taste and factors that may affect taste, such as uremic substances and zinc, and social backgrounds, such as smoking.


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2020 03 31

最終更新日/Last modified on

2020 03 31



閲覧ページへのリンク/Link to view the page

日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000045609


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000045609


研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名