UMIN試験ID | UMIN000040041 |
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受付番号 | R000045649 |
科学的試験名 | 蒸し大豆の機能性 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/04/25 |
最終更新日 | 2020/04/03 11:24:19 |
日本語
蒸し大豆食品の継続摂取が運動不足の健常人の
筋量や筋力に及ぼす影響
英語
Effects of continuous intake of steamed soy foods on muscle mass and strength of healthy people with insufficient exercise
日本語
大豆食
英語
Soy foods
日本語
蒸し大豆の機能性
英語
Function of steamed soy foods
日本語
Soy
英語
Soy
日本/Japan |
日本語
運動不足の健常人
英語
Healthy people with insufficient exercise
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
大豆蛋白質が抗筋萎縮作用を示すことがわかってきたが、丸ごとの大豆の効用はまだよくわかっていない。大豆蛋白質が豊富な豆腐や豆乳であるが、その他の有効成分が逃げている可能性がある。そこで、丸ごとの大豆を食べやすく、かつ、消化吸収をしやすくしたものとして「蒸した大豆」 の抗筋萎縮効果を、運動不足のヒトを対象に検証する。
英語
Although soy protein has been shown to exhibit anti-muscle atrophy, the utility of whole soybeans is not yet well understood. Tofu and soy milk rich in soy protein, but other active ingredients may have escaped. Therefore, the anti-muscular atrophy effect of steamed soybeans as whole soybeans that are easy to eat and easy to digest and absorb is examined in humans with insufficient exercise.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
MRI検査による筋量・筋内脂肪量の測定、
握力、歩行速度測定、垂直跳び測定
英語
Measurement of muscle mass and intramuscular fat mass by MRI examination,
Grip strength, walking speed measurement, vertical jump measurement
日本語
体重
英語
Body weight
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
いいえ/NO
いいえ/NO
施設をブロックとみなしている/Institution is considered as a block.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
蒸し大豆(30日間)
英語
Eating steamed soy food for 30 days
日本語
蒸し大豆摂取なし
英語
Non-eating steamed soy food
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
日常的に運動習慣のない、健常人
英語
healthy humans with insufficient exercise
日本語
①現在治療中、経過観察中の重篤な疾患がある方
②医師の管理下で、既に食事療法もしくは運動療法を行っている方
③ペースメーカーまたは体内に金属を入れている方
④妊娠中、または妊娠の可能性があるもの、及び授乳中の方
⑤大豆アレルギーの現病もしくは既往のある方
⑥重篤な肝障害、腎障害、心疾患の既往歴のある方
⑦不整脈及び高度の貧血のある方
⑧検査結果に影響する可能性のある医薬品、健康食品などを摂取している方
⑨その他、研究責任者が適格ではないと判断した方
英語
1) Patients who are currently in treatment or have a disease.
2) People who are currently treating with diet or exercise therapy under the supervision of a doctor
3) People who have a pacemaker or metal inside
4) People who are pregnant, may become pregnant, or are breastfeeding
5) People who have soy food allergy
6) Patients with a history of severe liver, kidney, or heart disease
7) People who have arrhythmia and severe anemia
8) People who take medicines, health foods, or supplements that may affect the test results
9) Others who are not qualified by the Principal Investigator
30
日本語
名 | 健 |
ミドルネーム | |
姓 | 二川 |
英語
名 | Takeshi |
ミドルネーム | |
姓 | Nikawa |
日本語
徳島大学 大学院
英語
Tokushima University Graduate School
日本語
医歯薬学研究部
英語
Institute of Medical Biosciences
770-8503
日本語
徳島市蔵本町3-18-15
英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima 770-8503
088-633-9248
nikawa@tokushima-u.ac.jp
日本語
名 | 健 |
ミドルネーム | |
姓 | 二川 |
英語
名 | Takeshi |
ミドルネーム | |
姓 | Nikawa |
日本語
徳島大学 大学院
英語
Tokushima University Graduate School
日本語
医歯薬学研究部
英語
Institute of Medical Biosciences
770-8503
日本語
徳島市蔵本町3-18-15
英語
3-18-15 Kuramoto-cho, Tokushima 770-8503
088-633-9248
nikawa@tokushima-u.ac.jp
日本語
その他
英語
FUJICCO
日本語
株式会社フジッコ
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
FUJICCO
日本語
株式会社フジッコ
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
株式会社インテグレート
英語
Integrate, Co., LTD.
日本語
英語
日本語
徳島大学病院医学系研究倫理審査委員会
英語
Ethical Review Board, Tokushima University Hospital
日本語
徳島県徳島市蔵本町2丁目50-1
英語
2-50-1 Kuramoto-cho, Tokushima 770-8503
0886-15-8512
awachiken@tokushima-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
徳島大学病院
2020 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2020 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
2020 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
2020 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000045649
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000045649
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |