UMIN試験ID | UMIN000040039 |
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受付番号 | R000045650 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による腸内細菌叢の変化及び有効量の検証 -ランダム化二重盲検並行群間比較法- |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/04/10 |
最終更新日 | 2021/04/05 08:07:47 |
日本語
試験食品摂取による腸内細菌叢の変化及び有効量の検証
英語
Changes in gut microbiome and verification of effective dose by test food intake
日本語
試験食品摂取による腸内細菌叢の変化及び有効量の検証
英語
Changes in gut microbiome and verification of effective dose by test food intake
日本語
試験食品摂取による腸内細菌叢の変化及び有効量の検証
-ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
Changes in gut microbiome and verification of effective dose by test food intake
-Randomized double-blind parallel group comparison method-
日本語
試験食品摂取による腸内細菌叢の変化及び有効量の検証
-ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
Changes in gut microbiome and verification of effective dose by test food intake
-Randomized double-blind parallel group comparison method-
日本/Japan |
日本語
健康な成人の男女
英語
Healthy adult male and female
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
腸内細菌叢に及ぼす影響を検証する
英語
This study examines the effects of test food intake on the changes in gut microbiome
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
腸内細菌叢占有率
英語
Composition ratio of gut microbiome
日本語
・便通状況
・胃腸の調子と食欲
・気分状態
・肌の調子と睡眠の質
英語
-Defecation status
-Gastrointestinal condition and appetite
-Mood status
-Skin condition and sleep quality
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
用量対照/Dose comparison
10
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
プレバイオティクス素材低用量+高分子素材用量①を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the low dose of prebiotics material + polymer material dose1, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材低用量+高分子素材用量②を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the low dose of prebiotics material + polymer material dose2, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材低用量+高分子素材用量③を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the low dose of prebiotics material + polymer material dose3, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材低用量+高分子素材用量④を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the low dose of prebiotics material + polymer material dose4, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材低用量+高分子素材用量⑤を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the low dose of prebiotics material + polymer material dose5, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材高用量+高分子素材用量①を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the high dose of prebiotics material + polymer material dose1, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材高用量+高分子素材用量②を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the high dose of prebiotics material + polymer material dose2, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材高用量+高分子素材用量③を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the high dose of prebiotics material + polymer material dose3, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材高用量+高分子素材用量④を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the high dose of prebiotics material + polymer material dose4, once a day for 2 weeks
日本語
プレバイオティクス素材高用量+高分子素材用量⑤を1日1回、2週間継続摂取
英語
Intake of the high dose of prebiotics material + polymer material dose5, once a day for 2 weeks
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①同意取得日の年齢が20歳以上、60歳未満の健康な男女で、排便回数が週3~5回の者
②スクリーニング時に採取した糞便中Bifidobacterium属細菌占有率が少ない者
③食事を通常、1日に3食摂取している者
④試験の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で試験参加に同意した者
英語
(1)Japanese healthy male and female aged 20-60 years whose defecation frequency is 3-5 times a week
(2)Subjects who have low-level Bifidobacterium at the point of screening
(3)Subjects who usually take three meals a day
(4)Subjects who have received a sufficient explanation of the purpose and contents of the examination, have the ability to consent, have well understood, volunteered to participate, and have signed the informed consent document
日本語
① 下剤、整腸剤等を常用している者
②便秘に良いとされる健康食品摂取を試験期間中に止めることができない者
③被験食品以外のサプリメントを日常的に摂取している者
④乳酸菌・ビフィズス菌・オリゴ糖・納豆菌などの生菌類を含む食品(プロバイオティクスやプレバイオティクス)の摂取を試験期間中に止めることができない者
⑤消化器疾患および消化器の手術歴がある者、消化器系疾患の薬剤を服用している者
⑥過敏性腸症候群(IBS)、炎症性腸疾患(IBD)に罹患していると診断されたことがある者
⑦肝臓、腎臓、糖尿病等の疾患に罹患している者
⑧食物アレルギーのある者
⑨花粉症に罹患していて、腸内細菌に影響を与える薬剤を服用している者
⑩妊娠している者および試験期間中妊娠を希望する者、授乳中の者
⑪他の食品の摂取や医薬品を使用する試験、化粧品及び医薬品などを塗布する試験に参加中の者、同意取得1ヶ月以内に他の臨床試験に参加していた者、参加の意志がある者
⑫その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
(1)Subjects who usually take intestinal drugs and laxatives
(2)Subjects who cannot stop the consumption of healthy foods which may have good effect on constipation during the test period
(3)Subjects who usually take healthy supplements
(4)Subjects who cannot stop the consumption of foods which are containing lactic acid bacteria, bifidobacteria, oligosaccharides, and natto bacteria (probiotics and prebiotics materials )
(5)Subjects who have gastrointestinal disorders or a surgical history and who usually take gastrointestinal drugs
(6)Subjects who have been diagnosed irritable bowel syndrome or inflammatory bowel disease
(7)Subjects who have liver disease, kidney disease and diabetes mellitus
(8)Subjects who have allergic to food
(9)Subjects who have pollinosis and take drugs which affects gut microbiome
(10)Subjects who are pregnant or breast-feeding, or planning to be pregnant during the test period
(11)Subjects who participate in other clinical trials (food, pharmaceuticals and cosmetics), who have participated in other tests within one month of obtaining consent, or who are willing to participate
(12)Subjects who are judged as unsuitable for the study by the investigators
100
日本語
名 | 智幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 三根 |
英語
名 | Tomoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Mine |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所 健康栄養価値創造グループ
英語
Institute of Food Sciences and Technologies
2108681
日本語
神奈川県川崎市川崎区鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
044-223-4114
tomoyuki_mine@ajinomoto.com
日本語
名 | 健太郎 |
ミドルネーム | |
姓 | 梅田 |
英語
名 | Kentaro |
ミドルネーム | |
姓 | Umeda |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所 健康栄養価値創造グループ
英語
Institute of Food Sciences and Technologies
2108681
日本語
神奈川県川崎市川崎区鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
044-223-4114
kentaro_umeda@ajinomoto.com
日本語
その他
英語
KSO Corporation
日本語
株式会社 ケイ・エス・オー
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ajinomoto Co., Inc
日本語
味の素株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
株式会社ケイ・エス・オー
英語
KSO Corporation
日本語
英語
日本語
日本橋循環器科クリニック試験審査委員会
英語
Ethical Committee of Nihonbashi Cardiology Clinic
日本語
東京都中央区日本橋小伝馬町13番4号 共同ビル201号
英語
Kyodo Bldg. #201, 13 - 4 Nihonbashi Kodenmacho, Chuo-ku, Tokyo
03-5641-4133
niho-jimucho@well-sleep.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人財団健康睡眠会 日本橋循環器科クリニック
2020 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
100
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 02 | 月 | 19 | 日 |
2020 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2020 | 年 | 08 | 月 | 15 | 日 |
2021 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000045650
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000045650
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |