UMIN試験ID | UMIN000040410 |
---|---|
受付番号 | R000045726 |
科学的試験名 | 食物繊維を増強した玄米煎餅による血糖上昇抑制効果の研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/05/15 |
最終更新日 | 2020/11/16 12:39:25 |
日本語
食物繊維を増強した玄米煎餅による血糖上昇抑制効果の研究
英語
Study on the effect of brown rice cracker with enhanced dietary fiber on blood sugar rise
日本語
食物繊維を増強した玄米煎餅による血糖上昇抑制効果の研究
英語
Study on the effect of brown rice cracker with enhanced dietary fiber on blood sugar rise
日本語
食物繊維を増強した玄米煎餅による血糖上昇抑制効果の研究
英語
Study on the effect of brown rice cracker with enhanced dietary fiber on blood sugar rise
日本語
食物繊維を増強した玄米煎餅による血糖上昇抑制効果の研究
英語
Study on the effect of brown rice cracker with enhanced dietary fiber on blood sugar rise
日本/Japan |
日本語
成人
英語
Adult
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究は、「食物繊維を増強した玄米煎餅の摂取によって、一般的な白米煎餅を摂取した場合と比較して血糖上昇抑制効果が期待できるか」検証することを目的とする探索的研究である。
英語
This study is an exploratory study aimed at verifying whether the intake of brown rice crackers with enhanced dietary fiber can be expected to have a higher blood sugar suppression effect than the intake of ordinary white rice crackers.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
本研究は「食物繊維を強化した玄米煎餅が血糖値上昇を抑制するか」の探索的研究であるため、簡易血糖測定器による血糖値のみを評価項目とする。摂取前、摂取後15分後・30分後・45分後・60分後・90分後・120分後に簡易血糖測定器による指先穿刺により血糖測定を行う。
英語
Since this study is an exploratory study of "whether brown rice crackers reinforced with dietary fiber suppress an increase in blood sugar levels", only the blood sugar level using a simple blood glucose meter is used as an evaluation item. Blood glucose is measured by fingertip puncture with a simple blood glucose meter before, 15 minutes, 30 minutes, 45 minutes, 60 minutes, 90 minutes, and 120 minutes after ingestion.
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
食物繊維を増強した玄米煎餅を摂取する群。
10分以内に被験食100gを単回摂取する。
英語
A group that consumes brown rice crackers with enhanced dietary fiber.
Ingest a single 100g test meal within 10 minutes.
日本語
通常の白米煎餅を摂取する群。
10分以内に被験食100gを単回摂取する。
英語
A group that consumes regular white rice crackers.
Ingest a single 100g test meal within 10 minutes.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
(1)空腹時の血糖値が126mg/dL未満であること
(2)研究者が安全に研究参加可能と判断した者
英語
(1) Fasting blood glucose level is less than 126 mg / dL
(2) Those who have determined that the researcher can participate in the research safely
日本語
(1)糖尿病により治療、投薬を受けている者
(2)重篤な脳血管疾患、心疾患、腎疾患、消化器疾患に罹患している者
(3)胃切除、胃腸縫合術、胃管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
(4)他の臨床研究に現在参加しているか、あるいは1ヶ月以内に参加していた者
(5)その他、研究者が研究対象者としてふさわしくないと判断した者
英語
(1) Those who are receiving treatment or medication for diabetes
(2) Those who have severe cerebrovascular disease, heart disease, renal disease, digestive disease
(3) Patients with a large history of gastrointestinal surgery, such as gastrectomy, gastrointestinal suture, or gastrointestinal resection
(4) Participants who are currently participating in other clinical research or have been participating within one month
(5) Others who are judged to be inappropriate for the research subject
10
日本語
名 | 博仁 |
ミドルネーム | |
姓 | 曽根 |
英語
名 | Hirohiro |
ミドルネーム | |
姓 | Sone |
日本語
新潟大学 医学部
英語
Niigata University Faculty of Medicine
日本語
血液・内分泌・代謝内科
英語
Department of Hematology, Endocrinology and Metabolism
9518510
日本語
新潟県新潟市中央区旭町通1番町757番地
英語
1-757, Asahimachidori, Chuouku, Niigata city, Niigata, Japan
0253689026
sone@med.niigata-u.ac.jp
日本語
名 | 浩史 |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 |
英語
名 | Hiroshi |
ミドルネーム | |
姓 | Suzuki |
日本語
新潟大学 医学部
英語
Niigata University Faculty of Medicine
日本語
血液・内分泌・代謝内科
英語
Department of Hematology, Endocrinology and Metabolism
9518510
日本語
新潟県新潟市中央区旭町通1番町757番地
英語
1-757, Asahimachidori, Chuouku, Niigata city, Niigata, Japan
0253689302
hiroshi-suzuki@med.niigata-u.ac.jp
日本語
新潟大学
英語
Niigata University Faculty of Medicine
Department of Hematology, Endocrinology and Metabolism
日本語
日本語
医学部 血液・内分泌・代謝内科
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
Niigata University Faculty of Medicine
Department of Hematology, Endocrinology and Metabolism
日本語
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
新潟大学 人を対象とする研究等倫理審査委員会
英語
Research Ethics Review Committee for Niigata University
日本語
新潟県新潟市中央区旭町通1番町757番地
英語
1-757, Asahimachidori, Chuouku, Niigata city, Niigata, Japan
0252236161
ethics@adm.niigata-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2020 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
9
日本語
対象者に対して、白米煎餅および食物繊維を増強した玄米煎餅を摂取するクロスオーバー試験を実施したところ、食物繊維を増強した玄米煎餅摂取60分後および120分後の血糖値については白米煎餅を摂取したときと比べてその上昇が抑制された。
英語
A crossover study was conducted in which subjects ingested fiber-enriched white rice crackers and brown rice crackers. 60 and 120 minutes after ingesting fiber-enriched brown rice crackers, the rise in blood glucose was suppressed that compared to when you ingested white rice crackers.
2020 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 04 | 月 | 08 | 日 |
2020 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
2020 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
2020 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
2020 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000045726
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000045726
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |