UMIN試験ID | UMIN000041060 |
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受付番号 | R000046718 |
科学的試験名 | 魚アレルギーのフェノタイプ分類研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/07/13 |
最終更新日 | 2020/07/10 11:54:31 |
日本語
魚アレルギーのフェノタイプ分類研究
英語
Phenotyping study of fish allergy
日本語
魚アレルギーのフェノタイプ分類研究
英語
Phenotyping study of fish allergy
日本語
魚アレルギーのフェノタイプ分類研究
英語
Phenotyping study of fish allergy
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魚アレルギーのフェノタイプ分類研究
英語
Phenotyping study of fish allergy
日本/Japan |
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食物アレルギー
英語
Food allergy
膠原病・アレルギー内科学/Clinical immunology | 小児科学/Pediatrics |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
魚アレルギーの患者をパルブアルブミンとコラーゲンへの感作の有無によりフェノタイプ分類し、フェノタイプ別に摂取可能な魚の種類、調理法が異なるかを検討する。
英語
We classify patients with fish allergy into phenotypes according to the presence or absence of sensitization to parvalbumin and collagen, and examine whether differ the species of fish and the cooking method, that can be ingested without allergic symptom, depending on the phenotype.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
4つのフェノタイプ間で、アレルギー症状が誘発されるブリの調理法(生、焼き魚、煮魚)に差があるか
英語
Difference in the recipe of the yellowtail (raw, grilled fish, boiled fish) that induces allergic symptoms among the 4 phenotypes.
日本語
4つのフェノタイプにおいての摂取可能な魚種、調理法、皮膚プリックテストの陽性率の差
英語
Differences in ingestible fish species, recipes, and positive rates of skin prick test among the four phenotypes.
観察/Observational
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適用なし/Not applicable |
15 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
以下の基準をすべて満たす者を対象とする
・15歳以下の男女
・魚摂取後に2回以上の即時型アレルギー、もしくは消化管アレルギーのエピソードがある。
・本研究への参加に親権者である代諾者が文書で同意した者。
英語
Intended for those who meet all of the following criteria
・Male and female under 15 years old
・Two or more episodes of immediate allergic reaction or gastrointestinal symptom, which including FPIES, after ingestion of fish
・Persons who have written consent to participate in this study by their legal guardians
日本語
以下のいずれかにあてはまる患者は、本研究に組み入れないこととする。
・アニサキスアレルギー、ヒスタミン中毒、心因性が疑われる場合
・その他重篤な合併症を有し、本研究に不適当と担当医が判断した場合
英語
Patients who meet any of the following will not be included in this study:
・If we suspect ananisakis allergy, histamine poisoning, or psychogenicity
・If the subject has other serious complications and is not suitable for this study
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日本語
名 | 統 |
ミドルネーム | |
姓 | 夏目 |
英語
名 | Osamu |
ミドルネーム | |
姓 | Natsume |
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浜松医科大学
英語
Hamamatsu University School of Medicine
日本語
小児科
英語
Pediatric
431-3192
日本語
静岡県浜松市東区半田山1-20-1
英語
1-20-1 Handayama, Higashi-ku, Hamamatsu City, Shizuoka Prefecture
053-435-2312
allergy@hama-med.ac.jp
日本語
名 | 統 |
ミドルネーム | |
姓 | 夏目 |
英語
名 | Osamu |
ミドルネーム | |
姓 | Natsume |
日本語
浜松医科大学
英語
Hamamatsu University School of Medicine
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小児科
英語
Pediatric
431-3192
日本語
静岡県浜松市東区半田山1-20-1
英語
1-20-1 Handayama, Higashi-ku, Hamamatsu City, Shizuoka Prefecture
053-435-2312
allergy@hama-med.ac.jp
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その他
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Hamamatsu University School of Medicine
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浜松医科大学
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自己調達
英語
Hamamatsu University School of Medicine
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浜松医科大学
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自己調達/Self funding
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浜松医科大学
英語
Hamamatsu University School of Medicine
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静岡県浜松市東区半田山1-20-1
英語
1-20-1 Handayama, Higashi-ku, Hamamatsu City, Shizuoka Prefecture
053-435-2312
allergy@hama-med.ac.jp
いいえ/NO
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2020 | 年 | 07 | 月 | 13 | 日 |
未公表/Unpublished
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一般募集中/Open public recruiting
2020 | 年 | 01 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2020 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
多施設共同横断研究。
(西暦)2020年臨床研究倫理委員会承認後~(西暦)2023年3月までの間に実施医療機関の小児科において魚アレルギーと診断された児に対し、血液検査(コンポーネント特異的IgE検査)、皮膚プリックテスト、アンケート調査を行う。
登録日に血液検査のための追加血清を採取しアンケート表を配布し、後日皮膚プリックテスト施行とアンケート票の回収を行う。
血液検査(パルブブアルブミンsIgE+コラーゲンsIgE)の陽性、陰性の結果で魚アレルギーのフェノタイプ分類を行い摂取可能な魚種、調理法に差があるかを検討する。
英語
This study is a multi-institutional cross-sectional study and will be conducted between the 2020 and March 2023.
Blood test (component-specific IgE test) and a skin prick test will be conducted on children diagnosed with fish allergies.
On the day of registration, additional serum for blood tests will be collected and a questionnaire will be distributed. At a later date, a skin prick test will be conducted and questionnaires will be collected.
The result of blood tests (parvalbumin sIgE and collagen sIgE), positive or negative are used to classify phenotypes for fish allergies.
We examine the differences in the types of fish and the cooking methods that can be ingested without allergic symptom between the four phenotype of fish allergy.
2020 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
2020 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000046718
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000046718
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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