UMIN試験ID | UMIN000041088 |
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受付番号 | R000046922 |
科学的試験名 | ナマコ入りゼリーの継続摂取による口腔内微生物叢への影響評価 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/07/15 |
最終更新日 | 2024/01/24 16:18:10 |
日本語
ナマコを原料とした口腔保健用食品の評価
英語
Evaluation of a jelly food made from sea cucumber on improvement of oral health.
日本語
ナマコゼリー評価試験
英語
Evaluation tests of sea cucumber jelly.
日本語
ナマコ入りゼリーの継続摂取による口腔内微生物叢への影響評価
英語
Evaluation of effects on oral micro-flora by continuous intake of jelly made sea cucumber.
日本語
ナマコ入りゼリーの口腔内微生物叢への影響
英語
Effects on oral micro-flora by sea cucumber jelly intake.
日本/Japan |
日本語
口腔カンジダ症
英語
Oral candidiasis
歯学/Dental medicine |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ナマコを原料としたゼリー食品の継続摂取が口腔微生物叢に与える良い影響を評価する。
英語
We attempt to assess the positive effects of continuous intake of jelly food made from sea cucumber on oral micro flora.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
試験食品を2週間摂取後に以下を評価
口腔レンサ球菌量
口腔カンジダ量
口腔湿潤度
口腔の問題点(Oral Health Assessment Tool; OHAT)のスコア
BMI<Body Mass Index>
英語
After daily intake of test food for 2 weeks, the followings are assessed;
Oral streptococci amounts
Oral Candida amounts
Oral wetness
Oral Health Assessment Tool score
BMI <Body Mass Index>
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験群:試験食を1日2回2週間摂取する。
英語
Test group: Taking test food twice a day for 2 weeks.
日本語
対照群:プラセボ食を1日2回2週間摂取する。
英語
Control group: Taking placebo food twice a day for 2 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
食事を経口摂取している施設入所高齢者。
英語
Institutionalized elderly who take food by mouth.
日本語
施設職員から研究参加に不適当と判断された者。
同意能力が低く、主たる介護者から同意が得られない者。
キーパーソンから同意が得られても本人から賛意が得られず、検査を拒絶した者。
調査当日に体調不良などにより、施設職員が参加困難と判断した者。
英語
Individuals assessed to be unsuitable for research participation by the facility staff.
Individuals who have low consent ability and cannot obtain consent from the main caregiver.
Individuals who refuses the test in spite of consent the main caregiver.
Individuals who are judged to be difficult by the facility staff to participate due to poor physical condition on the day of the survey.
90
日本語
名 | 光男 |
ミドルネーム | |
姓 | 岸 |
英語
名 | MITSUO |
ミドルネーム | |
姓 | KISHI |
日本語
岩手医科大学歯学部
英語
Iwate Medical University School of Dentistry
日本語
口腔医学講座予防歯科学分野
英語
Division of Preventive Dentistry, Department of Oral Medicine
0208505
日本語
岩手県盛岡市中央通1-3-27
英語
1-3-27 Chuo-Dori, Morioka, Iwate prefecture
019-651-5111
mkishi@iwate-med.ac.jp
日本語
名 | 光男 |
ミドルネーム | |
姓 | 岸 |
英語
名 | MITSUO |
ミドルネーム | |
姓 | KISHI |
日本語
岩手医科大学歯学部
英語
Iwate Medical University School of Dentistry
日本語
口腔医学講座予防歯科学分野
英語
Division of Preventive Dentistry, Department of Oral Medicine
0208505
日本語
岩手県盛岡市中央通1-3-27
英語
1-3-27 Chuo-Dori, Morioka, Iwate prefecture
019-651-5111
mkishi@iwate-med.ac.jp
日本語
その他
英語
Iwate Medical University School of Dentistry
日本語
岩手医科大学歯学部
日本語
口腔医学講座予防歯科学分野
日本語
英語
日本語
その他
英語
Iwate prefecture
日本語
岩手県
日本語
地方自治体/Local Government
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
岩手医科大学歯学部
英語
Iwate Medical University School of Dentistry
日本語
岩手県盛岡市中央通1-3-27
英語
1-3-27 Chuo-Dori, Morioka, Iwate prefecture
019-651-5111
takashi.kondou@j.iwate-med.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2020 | 年 | 07 | 月 | 15 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
一般募集中/Open public recruiting
2020 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 09 | 月 | 23 | 日 |
2021 | 年 | 02 | 月 | 25 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
2021年2月7日から28日の間に1介護保険施設で30名の入所者を対象に無作為化比較対照試験を行った。
30名の群分けにはベースライン時のカンジダ保有量が均等になるよう層化無作為割付を行った。
2週間、1日2回のナマコ含有ゼリーと非含有ゼリー摂取後の口腔内微生物叢を比較したところ、有意な差が見られなかった。そのため現在、供試食の成分等を検討している。
英語
A randomized controlled trial was conducted on 30 residents at a long-term care insurance facility between February 7 and 28, 2021.The 30 participants were divided into 2 groups. One group took jelly containing sea cucumber and another took control jelly twice a day for 2 weeks. After the ingestion of jelly, there was no significant differences in oral microorganisms amounts. Therefore, we are currently examining the ingredients of the test samples.
2020 | 年 | 07 | 月 | 13 | 日 |
2024 | 年 | 01 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000046922
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000046922
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |