UMIN試験ID | UMIN000041221 |
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受付番号 | R000047073 |
科学的試験名 | 日常生活でのストレスによる疲労に対する試験食品摂取の有用性検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/07/31 |
最終更新日 | 2022/02/21 08:57:23 |
日本語
日常生活でのストレスによる疲労に対する試験食品摂取の有用性検討
英語
A study for the effect of the test food on fatigue caused by stress in daily life
日本語
日常生活でのストレスによる疲労に対する試験食品摂取の有用性検討
英語
A study for the effect of the test food on fatigue caused by stress in daily life
日本語
日常生活でのストレスによる疲労に対する試験食品摂取の有用性検討
英語
A study for the effect of the test food on fatigue caused by stress in daily life
日本語
日常生活でのストレスによる疲労に対する試験食品摂取の有用性検討
英語
A study for the effect of the test food on fatigue caused by stress in daily life
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy volunteers
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品が、日常生活でのストレスによる疲労へ与える影響について検討する
英語
To examine the effect of test food on fatigue caused by stress in daily life
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
・疲労感
・自律神経機能
英語
-Fatigue sensation
-Autonomic nervous function
日本語
・気分状態
・作業効率
・認知機能
・血液検査
英語
-Mood status
-Work performance
-Cognitive function
-Blood analysis
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を4週間摂取
英語
Intake of test food for 4 weeks
日本語
プラセボを4週間摂取
英語
Intake of placebo for 4 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1)20歳以上65歳未満の男女
2)「日々疲労感を感じていますか」という質問に「はい」と回答した者
3)スクリーニング検査時の、疲労感のVAS調査、Face scaleの測定値から「疲労している」と判断した者
4)オフィスで就労している者
5)本試験参加に際し、事前に当該試験の説明を受け、その内容が理解でき、趣旨に賛同できる者、また、被験者本人による文書同意が得られる者
英語
1)Males and females whose age of 20 years or more and less than 65 years
2)Subjects who answer the questionnaire that they have fatigue sensation in daily life
3)Subjects deemed fatigued based on their scores of VAS and Face scale at the screening
4)Subjects who work in the office
5)Subjects receiving a sufficient briefing of the objective and content of the present study, fully understanding and agreeing to voluntarily participate in the study and being able to personally sign a written informed consent
日本語
1)重篤な心血管障害、肝機能障害、腎機能障害、呼吸器障害、内分泌障害、代謝障害に罹患している者、またはこれらの既往歴がある者
2)慢性疲労症候群(CFS)の者、または研究責任医師が特発性慢性疲労など重度の疲労を有していると判断する者
3)疲労回復あるいは肉体疲労時の栄養補給を効能効果としている医薬品や医薬部外品を常用している者
4)疲労感に関する機能性を表示している機能性表示食品を常用している者
5)アミノ酸、プロテインを含むサプリメントを常用している者
6)アルコール多飲者(純アルコール摂取量が60 g/日以上の者)
7)BMIが18.5 kg/m2未満または30 kg/m2以上の者
8)自律神経系の原疾患を有する可能性のある者
9)本試験開始1ヶ月以内に200 ml、または3ヶ月以内に400 mlを超える採血(献血など)をした者
10)過去3ヶ月以内に他の臨床試験に参加した者、および現在他の臨床試験に参加中の者
11)妊娠中もしくは授乳中の者、または妊娠の予定のある者
12)その他研究責任医師が不適当と判断した者
英語
1)Subjects receiving a medical treatment for serious cardio-vascular, hepatic, renal, respiratory, endocrine or metabolic disorders or having a medical history of these disorders
2)Subjects having the chronic fatigue syndrome (CFS) , or subjects deemed to have severe fatigue such as idiopathic chronic fatigue by the investigator
3)Subjects who take regularly pharmaceuticals or quasi-drugs which having the efficacy for recovery from fatigue or nutritional supplements during physical fatigue
4)Subjects who take regularly Foods with Function Claims labeled the effect of attenuating fatigue sensation
5)Subjects who take regularly supplements of amino acids or proteins
6)Subjects who are heavy drinkers (>=60 g per day as pure alcohol)
7)BMI <18.5 kg/m2 and >=30 kg/m2
8)Subjects who have the possibility of primary diseases in autonomic nervous system
9)Subjects having blood sample of 200 ml or more taken within 1 month, or 400 ml or more within 3 months prior to the start of the present study (e.g. donated blood)
10)Subjects who took part in another clinical study within 3 months prior to the start of the present study or who is currently taking part in another clinical study
11)Female subjects who are pregnant or lactating, or intending to become pregnant during the study
12)Subjects deemed unsuitable by the investigator
48
日本語
名 | 智幸 |
ミドルネーム | |
姓 | 三根 |
英語
名 | Tomoyuki |
ミドルネーム | |
姓 | Mine |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所
英語
Institute of Food Sciences and Technologies
2108681
日本語
神奈川県川崎市川崎区鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
044-223-4114
tomoyuki_mine@ajinomoto.com
日本語
名 | 大地 |
ミドルネーム | |
姓 | 新土 |
英語
名 | Daichi |
ミドルネーム | |
姓 | Shindo |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所
英語
Institute of Food Sciences and Technologies
2108681
日本語
神奈川県川崎市川崎区鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
044-223-4114
daichi_shindo@ajinomoto.com
日本語
その他
英語
Soiken Inc.
日本語
株式会社総合医科学研究所
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
味の素株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人弘正会ふくだ内科クリニック倫理審査委員会
英語
IRB of Fukuda Clinic
日本語
大阪府大阪市淀川区宮原1-6-1 新大阪ブリックビル2階
英語
Shin-Osaka brick building 2F, 1-6-1 Miyahara, Yodogawa-ku, Osaka-shi, Osaka
06-6398-0203
fukudaclinicIRB@gmail.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2020 | 年 | 07 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 21 | 日 |
2020 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 07 | 月 | 27 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000047073
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000047073
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |