UMIN試験ID | UMIN000041254 |
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受付番号 | R000047086 |
科学的試験名 | 経皮内視鏡胃瘻造設患者の口腔・消化管細菌叢に関する臨床研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/07/30 |
最終更新日 | 2020/07/30 09:32:36 |
日本語
胃瘻造設患者の細菌叢に関する臨床研究
英語
Microbiota in patients with gastrostomy
日本語
胃瘻造設と細菌叢
英語
Microbiota and gastrostomy
日本語
経皮内視鏡胃瘻造設患者の口腔・消化管細菌叢に関する臨床研究
英語
Oral and gut microbiota composition in patients with percutaneous endoscopic gastrostomy
日本語
経皮内視鏡胃瘻造設と口腔・消化管細菌叢
英語
Oral and gut microbiota and percutaneous endoscopic gastrostomy
日本/Japan |
日本語
胃瘻造設患者
英語
patients with percutaneous endoscopic gastrostomy
内科学一般/Medicine in general | 消化器内科学(消化管)/Gastroenterology |
消化器内科学(肝・胆・膵)/Hepato-biliary-pancreatic medicine | 呼吸器内科学/Pneumology |
神経内科学/Neurology | 老年内科学/Geriatrics |
外科学一般/Surgery in general | 消化器外科(消化管)/Gastrointestinal surgery |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
胃瘻造設患者の口腔内・胃液・便の細菌叢プロファイルを解析することで、胃瘻造設患者の細菌叢の特徴や造設前後における細菌叢の変化を解明すること。
英語
This study aimed to clarify the characteristics of microbiota who underwent percutaneous endoscopic gastrostomy by analyzing the oral and gut microbiota composition using metagenomic analysis.
その他/Others
日本語
細菌叢と胃瘻造設後短期死亡や偶発症の出現頻度、長期的な栄養改善との関連について検討すること。
英語
To investigate the relationship between the microbiota and the short-term mortality and complications after gastrostomy, and long-term nutritional improvement.
日本語
胃瘻造設患者の細菌叢の特徴
英語
Characteristics of microbiota in patients who underwent percutaneous endoscopic gastrostomy.
日本語
1)胃瘻造設前後における細菌叢の変化
2)胃瘻造設患者の細菌叢と偶発症の発生及び胃瘻造設後短期死亡 (30日以内死亡)との関連
3)PEG造設約半年後の栄養状態・フレイル (血液データ、栄養指数、CT値による骨格筋量)の変化と腸内細菌叢との関連
4)内視鏡吸引胃液とPEGチューブ吸引胃液の細菌叢との一致率
英語
1) Changes in microbiota before and after gastrostomy
2) Relationship between microbiota and complications in gastrostomy patients, and short-term death (within 30 days) after gastrostomy
3) Relationship between changes in nutritional index (GNRI, PNI, O-PNI), frailty index, blood test data, CT values of L3-SMI and gut microbiota approximately 6 months after gastrostomy
4) Concordance rate of gastric microbiota between gastric juice suctioned endoscopically and suctioned using PEG tube.
観察/Observational
日本語
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英語
適用なし/Not applicable |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
胃瘻造設を予定した患者
英語
Patients planed to have a percutaneous endoscopic gastrostomy
日本語
1)同意が得られなかった患者
2)造設1ヶ月前から造設までの間に抗菌薬療法を受けている患者
3)進行咽頭癌・食道癌をもつ患者
4)胃切除術・大腸切除術後の患者
英語
1) Patients without informed consent
2) Patients who had received antibiotic therapy within one month before gastrostomy
3) Patients with advanced pharyngeal cancer or esophageal cancer
4) Patients after gastrectomy or colectomy
40
日本語
名 | 真吾 |
ミドルネーム | |
姓 | 小野 |
英語
名 | Shingo |
ミドルネーム | |
姓 | Ono |
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東京慈恵会医科大学
英語
The Jikei University School of Medicine
日本語
内視鏡医学講座
英語
Endoscopy
105-8471
日本語
東京都港区西新橋3-19-18
英語
3-19-18 Nishi-shimbashi, Minato-ku, Tokyo, Japan
03-3433-1111
onoshingo@jikei.ac.jp
日本語
名 | 真吾 |
ミドルネーム | |
姓 | 小野 |
英語
名 | Shingo |
ミドルネーム | |
姓 | Ono |
日本語
東京慈恵会医科大学
英語
The Jikei University School of Medicine
日本語
内視鏡医学講座
英語
Endoscopy
105-8471
日本語
東京都港区西新橋3-19-18
英語
3-19-18 Nishi-shimbashi, Minato-ku, Tokyo, Japan
03-3433-1111
onoshingo@jikei.ac.jp
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東京慈恵会医科大学
英語
The Jikei University School of Medicine
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その他
英語
The Uehara Memorial Foundation
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上原記念生命科学財団
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財団/Non profit foundation
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英語
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理科学研究所
国際医療福祉大学
英語
Institute of Physical and Chemical Research(RIKEN), International University of Health and Welfare (IUWH)
日本語
英語
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東京慈恵会医科大学
英語
The Jikei University School of Medicine
日本語
東京都港区西新橋3-19-18
英語
3-19-18 Nishi-shimbashi, Minato-ku, Tokyo, Japan
0334331111
onoshingo@jikei.ac.jp
いいえ/NO
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英語
2020 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
一般募集中/Open public recruiting
2020 | 年 | 01 | 月 | 11 | 日 |
2020 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
2020 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 13 | 日 |
日本語
1.胃瘻造設術後において、造設時(ベースライン)における腸内細菌叢プロファイルと栄養改善に関連があったかを統計学的に解析し、栄養指標改善との関連性が高い候補菌種の探索を行う。
2.胃瘻造設前後での腸内細菌叢の変化を探索すると同時に、各臨床指標(血液検査データ等)と細菌叢との相関を検定することで、アウトカムに一致して動きをみせる微生物の探索を行う。
3.1ヶ月間の経過観察期間中に偶発症を発症した症例を対象に、造設(ベースライン)における細菌叢を調査し、偶発症を引き起こしやすいベースラインの細菌叢が存在するか探索する。
4.前述の手法を用いて、栄養状態改善への関与が示唆された菌種を用いて、既存の手法である臨床指標(GNRI値・PNI値・Alb値・総リンパ球数等)と統合し、生命予後および栄養改善の予測指標を開発する。
英語
The aim of this study is to clarify the characteristics of microbiota who underwent gastrostomy by analyzing the oral and gut microbiota composition using metagenomic analysis.
We will analyze the relationship between microbiota at the baseline and complications (pneumoniae, peritonitis, fistulitis, etc.) in gastrostomy patients, and short-term death (within 30 days) after gastrostomy.
We will analyze the gut microbiota profile in the baseline of patients who underwent gastrostomy with nutritional improvement after six months, and search the microbiota highly associated with improved nutritional index (GNRI, PNI, CONUT, etc.).
Not only nutritional index, we will also investigate the relationship between frailty index, blood test data, CT values of L3-SMI and microbiota approximately 6 months after gastrostomy.
In the future, we will create a new predictive indicator for patient's prognosis and nutritional improvement index who planned to have gastrostomy from the results of this study.
2020 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
2020 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000047086
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000047086
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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研究症例データ | |
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