UMIN試験ID | UMIN000041939 |
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受付番号 | R000047868 |
科学的試験名 | 糖尿病患者を対象とした愛媛県産高アミロース米粉パンの糖代謝指標に及ぼす影響に関する無作為化比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/11/01 |
最終更新日 | 2022/01/31 22:44:47 |
日本語
糖尿病患者を対象とした愛媛県産高アミロース米粉パンの糖代謝指標に及ぼす影響に関する無作為化比較試験
英語
The effect of the high-amylose rice flour bread intake on blood glucose in patients with diabetes mellitus: A Randomized Controlled Trials
日本語
糖尿病入院患者を対象とした高アミロース米粉パン摂取と糖代謝指標との関連についての無作為化介入試験
英語
Randomized Controlled Trials of the effect of high-amylose rice flour bread intake on blood glucose in diabetes patients
日本語
糖尿病患者を対象とした愛媛県産高アミロース米粉パンの糖代謝指標に及ぼす影響に関する無作為化比較試験
英語
The effect of high-amylose rice flour bread intake on blood glucose in patients with diabetes mellitus: A Randomized Controlled Trials
日本語
糖尿病入院患者を対象とした高アミロース米粉パンの糖代謝指標に及ぼす影響に関する無作為化介入試験
英語
Randomized Controlled Trials of the effect of high-amylose rice flour bread intake on blood glucose in diabetes patients
日本/Japan |
日本語
糖尿病
英語
Diabetes mellitus
内科学一般/Medicine in general | 内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高アミロース米は標準的な米に比べて、食後血糖値の上昇抑制が報告されている。そこで愛媛県産の高アミロース米を調理加工した米粉パンを摂取することによる血糖への影響を持続血糖値測定データから分析することを目的する。
英語
Several studies reported that higher high-amylose rice intake regulates postprandial blood glucose levels. Thus, the objective of this study is to examine whether high-amylose rice flour bread intake regulates blood glucose levels assessed by continuous glucose monitoring.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
米粉パン摂取後の持続血糖測定データ: 血糖変動、食後血糖、低血糖、夜間血糖
英語
Continuous glucose monitoring data after rice flour bread intake: glycemic fluctuation, postprandial blood glucose, hypoglycemia, nocturnal blood glucose
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
前期介入群には高アミロース米の米粉パンを約1~3日を提供して、その後普通の米粉パンに入れ替えて、さらに1~3日間を提供する。
英語
For the early intervention group, the high-amylose rice flour bread is applied for the first 1-3 days. After those days, the control bread is applied for 1-3 days.
日本語
後期介入群には普通の米粉パンを約1~3日を提供して、その後高アミロース米の米粉パンに入れ替えて、さらに1~3日間を提供する。
英語
For the later intervention group, the control bread is applied for the first 1-3 days. After those days, the high-amylose rice flour bread is applied for 1-3 days.
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
79 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
愛媛大学医学部附属病院の20-79歳の糖尿病と診断された入院患者。入院開始時のBody mass indexが18.5 kg/m2以上35.0kg/m2以下患者。
英語
The in-patient with diabetes mellitus of Ehime University Hospital who aged 20 to 79 years and BMI is ranged between 18.5 and 35.0kg/m2
日本語
・妊娠・授乳期間中の者
・患者の担当医が被験者として不適当と判断した場合
・小麦、米、卵等パンに含まれる食材に対するアレルギーを有している者。
英語
- Pregnant or lactating women
- The patients who are unsuited to participate in the study decided by the doctor.
- The person who is allergic to ingredients contained in bread such as wheat, rice, eggs, etc.
40
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名 | 広達 |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山 |
英語
名 | Koutatsu |
ミドルネーム | |
姓 | Maruyama |
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愛媛大学
英語
Ehime University
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大学院農学研究科生命機能学専攻健康機能栄養科学特別コース地域健康栄養学分野
英語
Laboratory of Community Health and Nutrition, Special Course of Food and Health Science Department of Bioscience
7908566
日本語
愛媛県松山市樽味3丁目5番7号
英語
3-5-7 Tarumi, Matsuyama, Ehime
089-946-9960
maruyama.kotatsu.rt@ehime-u.ac.jp
日本語
名 | 広達 |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山 |
英語
名 | Koutatsu |
ミドルネーム | |
姓 | Maruyama |
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愛媛大学
英語
Ehime University
日本語
大学院農学研究科生命機能学専攻健康機能栄養科学特別コース地域健康栄養学分野
英語
Laboratory of Community Health and Nutrition, Special Course of Food and Health Science Department o
7908566
日本語
愛媛県松山市樽味3丁目5番7号
英語
3-5-7 Tarumi, Matsuyama, Ehime
089-946-9960
maruyama.kotatsu.rt@ehime-u.ac.jp
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愛媛大学
英語
Ehime University
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自己調達
英語
Self funding
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その他/Other
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愛媛大学医学部研究協力課
英語
Ehime University
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愛媛県東温市志津川
英語
Shitsukawa, Toon, Ehime
089-960-5040
rinri@m.ehime-u.ac.jp
いいえ/NO
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2020 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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一般募集中/Open public recruiting
2020 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2020 | 年 | 08 | 月 | 25 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2022 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2025 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
2022 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000047868
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000047868
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |