UMIN試験ID | UMIN000042049 |
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受付番号 | R000047887 |
科学的試験名 | 植物エキス配合食品の血糖上昇抑制作用確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/10/09 |
最終更新日 | 2021/03/17 14:29:21 |
日本語
植物エキス配合食品の血糖上昇抑制作用確認試験
英語
Effect of the test food containing plant extract on postprandial blood glucose
日本語
植物エキス配合食品の血糖上昇抑制作用確認試験
英語
Effect of the test food containing plant extract on postprandial blood glucose
日本語
植物エキス配合食品の血糖上昇抑制作用確認試験
英語
Effect of the test food containing plant extract on postprandial blood glucose
日本語
植物エキス配合食品の血糖上昇抑制作用確認試験
英語
Effect of the test food containing plant extract on postprandial blood glucose
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
被験食品による血糖上昇抑制作用への影響の確認
英語
To evaluate the effect of the test food on postprandial blood glucose
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値AUC
英語
AUC of blood glucose levels
日本語
各時点の血糖値、インスリン値AUC、各時点のインスリン値
※各時点は米飯負荷より30、60、90、120分後
英語
Postprandial blood glucose levels at 30, 60, 90 and 120 minutes after meal, AUC of blood insulin levels, Postprandial blood insulin levels at 30, 60, 90 and 120 minutes after meal
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
対照食品を単回摂取 -> ウォッシュアウト期間 -> 被験食品2を単回摂取 -> ウォッシュアウト期間 -> 被験食品1を単回摂取
英語
Single intake of the placebo food -> Washout period -> Single intake of the test food 2 -> Washout period -> Single intake of the test food 1
日本語
被験食品1を単回摂取 -> ウォッシュアウト期間 -> 対照食品を単回摂取 -> ウォッシュアウト期間 -> 被験食品2を単回摂取
英語
Single intake of the test food 1 -> Washout period -> Single intake of the placebo food -> Washout period -> Single intake of the test food 2
日本語
被験食品2を単回摂取 -> ウォッシュアウト期間 -> 被験食品1を単回摂取 -> ウォッシュアウト期間 -> 対照食品を単回摂取
英語
Single intake of the test food 2 -> Washout period -> Single intake of the test food 1 -> Washout period -> Single intake of the placebo food
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1)年齢:20歳以上65歳未満の男女
2)スクリーニング検査において大きな逸脱項目がない者
3)空腹時血糖値が126mg/dL未満、且つ米飯負荷30又は60分後血糖値が140mg/dL以上で同120分後血糖値が199mg/dL以下の者
4)試験の参加に同意し、同意書に署名・捺印及び日付を自身で記入できる者
英語
1)Males and females aged 20 to 64 years
2)Healthy subjects whose screening test results are not greatly out of nomal range
3)Subjects whose fasting blood glucose levels are less than 126 mg/dL, postprandial blood glucose levels are 140 mg/dL or more at 30 or 60 minutes after meal and 199 mg/dL or less at 120 minutes after meal
4)Subjects who agree to participate and can write signature and date in the written informed consent
日本語
1)重篤な既往歴及び消化管の切除手術歴がある者(虫垂切除を除く)
2)糖尿病と判断された者(インスリン投与による治療を受けている者を含む)、糖尿病の既往歴がある者
3)重篤な合併症を有する者、慢性疾患に罹患している者
4)血糖値に影響する可能性のある医薬品、特定保健用食品、健康食品等を常用している者
5)試験食品並びに糖質負荷食品に関連してアレルギーがある者
6)試験期間中に妊娠を希望する者、妊婦(妊娠している可能性のある場合を含む)あるいは授乳中の者
7)アルコール多飲(純アルコール換算60g超/日)の者及び過度に喫煙(20本超/日)する者8)他の食品摂取や薬剤などを服用する試験、化粧品及び薬剤等を塗布する試験に参加中の者もしくは参加する意思がある者
9)試験で用いる飲食物において、宗教上等の理由等により、由来が明示されていない成分を含む物を摂取できない者
10)その他、試験責任医師により本試験参加に不適切と判断された者
英語
1)Subjects who have a history of serious disease or digestive surgery (except for appendectomy)
2)Subjects who are considered as diabetes or have a history of that
3)Subjects who have serious complications or chronic disease
4)Subjects who habitually take medicine or supplements which may affect blood glucose level
5)Subjects who have allergy to the test food or rice
6)Subjects who are pregnant, lactating, or planning to get pregnant
7)Heavy drinker (more than 60g of alcohol per day) or heavy smoker (more than 20 cigarettes per day)
8)Subjects who are planning to participate in other clinical study during the study period
9)Subjects who have restrictions on the test food or meal for religious or other reasons
10)Subjects who are considered as an inappropriate candidate for other reasons by the doctor in charge
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日本語
名 | 享 |
ミドルネーム | |
姓 | 石川 |
英語
名 | Susumu |
ミドルネーム | |
姓 | Ishikawa |
日本語
医療法人社団翔嶺館札幌優翔館病院
英語
Medical Corporation Shoureikan Sapporo Yushokan Hospital
日本語
内科
英語
Internal Medicine
002-8042
日本語
北海道札幌市北区東茨戸2条2丁目8-25
英語
2-8-25, 2-jo, Higashibarato, Kita-ku, Sapporo, Hokkaido
011-772-9211
Ishikawa_seiryo@yahoo.co.jp
日本語
名 | 功 |
ミドルネーム | |
姓 | 竹原 |
英語
名 | Isao |
ミドルネーム | |
姓 | Takehara |
日本語
株式会社クリニカル・サポート・コーポレーション
英語
Clinical Support Corporation Co., Ltd
日本語
PⅠ・食品事業部
英語
PI-Food Service Division
060-0061
日本語
北海道札幌市中央区南1条西8丁目4-1
英語
8-4-1, Minami 1-jo, Chuo-ku, Sapporo, Hokkaido
011-223-3130
takehara@csc-smo.co.jp
日本語
その他
英語
Medical Corporation Shoureikan Sapporo Yushokan Hospital
日本語
医療法人社団翔嶺館札幌優翔館病院
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
KOBAYASHI Pharmaceutical Co., Ltd.
日本語
小林製薬株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人北武会美しが丘病院 倫理審査委員会
英語
Ethical Committee of Medical Corporation Hokubukai Utsukushigaoka Hospital
日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1
英語
61-1, Shinei, Kiyota-ku, Sapporo, Hokkaido
011-82-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2020 | 年 | 10 | 月 | 09 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 09 | 月 | 03 | 日 |
2020 | 年 | 09 | 月 | 10 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2020 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000047887
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000047887
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |