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試験進捗状況 試験終了/Completed
UMIN試験ID UMIN000042012
受付番号 R000047937
科学的試験名 機能性食品摂取による血流、冷え性に及ぼす効果の検討
一般公開日(本登録希望日) 2020/10/07
最終更新日 2021/04/05

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information
一般向け試験名/Public title 機能性食品摂取による血流、冷え性に及ぼす効果の検討 Examination of the Effects of a Functional Food on Blood Flow and Cold Sensitivity: An Open Trial.
一般向け試験名略称/Acronym 機能性食品摂取による血流、冷え性に及ぼす効果の検討 Examination of the Effects of a Functional Food on Blood Flow and Cold Sensitivity: An Open Trial.
科学的試験名/Scientific Title 機能性食品摂取による血流、冷え性に及ぼす効果の検討 Examination of the Effects of a Functional Food on Blood Flow and Cold Sensitivity: An Open Trial.
科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym 機能性食品摂取による血流、冷え性に及ぼす効果の検討 Examination of the Effects of a Functional Food on Blood Flow and Cold Sensitivity: An Open Trial.
試験実施地域/Region
日本/Japan

対象疾患/Condition
対象疾患名/Condition なし(成人健常者) N/A (healthy adults)
疾患区分1/Classification by specialty
該当せず/Not applicable 成人/Adult
疾患区分2/Classification by malignancy 悪性腫瘍以外/Others
ゲノム情報の取扱い/Genomic information いいえ/NO

目的/Objectives
目的1/Narrative objectives1 本試験は、機能性食品摂取による血流、冷え性に及ぼす効果の検討を目的とする。 This study aims to examine of the effects of a functional food on blood flow and cold sensitivity.
目的2/Basic objectives2 安全性・有効性/Safety,Efficacy
目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

試験の性質1/Trial characteristics_1
試験の性質2/Trial characteristics_2
試験のフェーズ/Developmental phase

評価/Assessment
主要アウトカム評価項目/Primary outcomes [1]有効性評価項目(レーザードップラーによる血流測定(1)、サーモグラフィによる皮膚表面温度測定(1)、毛細血管画像測定(2)、体感アンケート(2)
(1)摂取前、摂取4週後:負荷前、負荷直後、負荷2分後、負荷4分後、負荷6分後、負荷8分後、負荷10分後
(2)摂取前、摂取4週後:負荷前
[1]Indexes for effectiveness (blood flow measurement with laser doppler(1), skin surface temperature measurement with thermography(1), image instrumentation of capillary vessel(2), Subjective questionnaire(1).
(1)Screening, Week 4: before the cold stress test, just after the cold stress test, 2 min. after the cold stress test, 4 min. after the cold stress test, 6 min. after the cold stress test, 8 min. after the cold stress test, 10 min. after the cold stress test.
(2)Screening, Week 4: before the cold stress test.
副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes *安全性評価項目
[1]血圧/脈拍(1)
[2]体重/体脂肪率/BMI(1)
[3]腋窩体温(1)
[4]血液学的検査(1)
[5]血液生化学的検査(1)
[6]尿一般検査(1)
[7]医師問診(1)
[8]副作用/有害事象判定(2)
[9]被験者日誌(3)
(1)摂取前、摂取4週後:負荷前
(2)摂取4週後:負荷前
(3)摂取前検査から摂取4週後検査前日まで毎日
*Safety indexes
[1]Blood pressure, pulsation(1)
[2]Weight, body fat percentage, BMI(1)
[3]Axillary temperature(1)
[4]Hematologic test(1)
[5]Blood biochemical test(1)
[6]Urine analysis(1)
[7]Doctor's questions(1)
[8]Side effects and adverse events(2)
[9]Subject's diary(3)
(1)Screening, Week 4: before the cold stress test.
(2)Week 4: before the cold stress test.
(3)each day from Screening and one day before the Week 4.

基本事項/Base
試験の種類/Study type 介入/Interventional

試験デザイン/Study design
基本デザイン/Basic design 単群/Single arm
ランダム化/Randomization 非ランダム化/Non-randomized
ランダム化の単位/Randomization unit
ブラインド化/Blinding オープン/Open -no one is blinded
コントロール/Control 無対照/Uncontrolled
層別化/Stratification
動的割付/Dynamic allocation
試験実施施設の考慮/Institution consideration
ブロック化/Blocking
割付コードを知る方法/Concealment

介入/Intervention
群数/No. of arms 1
介入の目的/Purpose of intervention 治療・ケア/Treatment
介入の種類/Type of intervention
食品/Food
介入1/Interventions/Control_1 [1]冷水負荷
[2]測定
[3]試験品の経口摂取(3粒/日、摂取期間:4週間)
[4]冷水負荷
[5]測定
[1]A cold stress test.
[2]Measurement.
[3]Oral intake of the test food (3 capsules in a day; 4 weeks).
[4]A cold stress test.
[5]Measurement.
介入2/Interventions/Control_2

介入3/Interventions/Control_3

介入4/Interventions/Control_4

介入5/Interventions/Control_5

介入6/Interventions/Control_6

介入7/Interventions/Control_7

介入8/Interventions/Control_8

介入9/Interventions/Control_9

介入10/Interventions/Control_10


適格性/Eligibility
年齢(下限)/Age-lower limit
30 歳/years-old 以上/<=
年齢(上限)/Age-upper limit
50 歳/years-old 未満/>
性別/Gender 女/Female
選択基準/Key inclusion criteria [1]試験参加の同意取得時点での年齢が30歳以上50歳未満の女性
[2]健康な者で、慢性身体疾患がない者
[3]冷え性を自覚する者
[4]本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
[5]指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
[6]試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者
[1]Healthy Japanese females aged 30-49 years.
[2]Individuals who are healthy and have no chronic physical disease.
[3]Individuals who are aware of being sensitive to cold.
[4]Individuals whose written informed consent has been obtained.
[5]Individuals who can have an examination on a designated check day.
[6]Individuals judged appropriate for the study by the principal.
除外基準/Key exclusion criteria [1]現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
[2]脂質異常症、高血圧、糖尿病、精神疾患、睡眠障害や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
[3]過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬・塗布習慣のある者(頭痛、感冒などの頓服歴は除く)
[4]肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
[5]消化器官に併存疾患および重篤な既往歴のある者
[6]月経不順の者(月経周期が28日±2日と安定している者を対象とする)
[7]BMIが18.5kg/m2未満または25kg/m2以上の者
[8]高度の貧血がある者
[9]喫煙者
[10]手指に炎症や傷を有する者
[11]日常的な飲酒量が1日あたり純アルコール換算で20g/日を超える者
[12]試験食品にアレルギー症状を起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品に重篤なアレルギー症状を起こす恐れのある者
[13]試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(夜間勤務、長期の旅行など)
[14]現在、ならびに過去3ヶ月以内において、冷え性、血流、血圧、温感効果などを標榜する健康食品類ならびにヒハツ、生姜、ビタミンEが含有するサプリメント類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者
[15]妊娠中または妊娠している可能性のある者、および授乳中の者
[16]現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
[17]本人または家族が健康・機能性食品および化粧品を開発・製造もしくは販売する企業に従事している者
[18]その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
[1]Individuals using medical products.
[2]Individuals who are patient or have a history of psychiatric disease, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia. Individuals who use a drug for treatment of disease.
[3]Individuals who use a drug to treat a disease in the past 1 month.
[4]Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease and hematological disease.
[5]Individuals who are a patient or have a history of or endocrine disease.
[6]Individuals whose menstruation is irregular (individuals whose menstruation cycle must be 28 +- 2 days).
[7]Individuals whose BMI is less than 18.5kg/m2 or over 25kg/m2.
[8]Individuals with serious anemia.
[9]Individuals who are a smoker.
[10]Individuals with inflammation and scratch at fingers.
[11]Individuals who have excessive alcohol intake more than 60 g in a day of pure alcohol equivalent.
[12]Individuals who have allergic reaction to ingredients of test foods and other foods or drugs.
[13]Individuals with possible changes of life style during the test period.
[14]Individuals who have a habit to use Foods with Function Claims, functional foods and/or supplements claiming to improve cold sensitivity, blood flow, blood pressure, and thermal comfort effect in the past 3 months and/or are planning to use those foods during test periods.
[15]Individuals who are or are possibly, or are lactating.
[16]Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months.
[17]Individuals who are or whose family is an employee of a health food, functional food, or cosmetic company.
[18]Individuals judged inappropriate for the trial by the principal.
目標参加者数/Target sample size 24

責任研究者/Research contact person
責任研究者/Name of lead principal investigator
貴弘
ミドルネーム
小野
Takahiro
ミドルネーム
Ono
所属組織/Organization うえのあさがおクリニック Ueno-Asagao Clinic
所属部署/Division name 院長 Head
郵便番号/Zip code 110-0015
住所/Address 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階 6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
電話/TEL +81-3-6240-1162
Email/Email info@ueno-asagao.clinc

試験問い合わせ窓口/Public contact
試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person
隆麿
ミドルネーム
清水
Ryoma
ミドルネーム
Shimizu
組織名/Organization 株式会社TESホールディングス TES Holdings Co., Ltd.
部署名/Division name 臨床試験管理部 Administrative Department of Clinical Trials
郵便番号/Zip code 110-0015
住所/Address 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階 6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
電話/TEL +81-3-6801-8480
試験のホームページURL/Homepage URL
Email/Email r.shimizu@tes-h.co.jp

実施責任組織/Sponsor
機関名/Institute その他 TES Holdings Co., Ltd.
機関名/Institute
(機関選択不可の場合)
株式会社TESホールディングス
部署名/Department

研究費提供組織/Funding Source
機関名/Organization その他 Cloud 9 Inc.
機関名/Organization
(機関選択不可の場合)
株式会社CloudNine
組織名/Division
組織の区分/Category of Funding Organization 営利企業/Profit organization
研究費拠出国/Nationality of Funding Organization


その他の関連組織/Other related organizations
共同実施組織/Co-sponsor

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)
組織名/Organization うえのあさがおクリニック倫理審査委員会 Ueno-Asagao Clinic Ethical Review Committee
住所/Address 110-0015 東京都台東区東上野2-7-5 偕楽ビル6階 6F Kairaku Building 2-7-5 Higashiueno Taito-ku Tokyo 110-0015, JAPAN
電話/Tel +81-3-6240-1162
Email/Email i.takahashi@tes-h.co.jp

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs
他機関から発行された試験ID/Secondary IDs いいえ/NO
試験ID1/Study ID_1
ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

試験ID2/Study ID_2
ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

治験届/IND to MHLW

試験実施施設/Institutions
試験実施施設名称/Institutions

その他の管理情報/Other administrative information
一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information
2020 10 07

関連情報/Related information
プロトコル掲載URL/URL releasing protocol
試験結果の公開状況/Publication of results 未公表/Unpublished

結果/Result
結果掲載URL/URL related to results and publications
組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled 23
主な結果/Results

主な結果入力日/Results date posted
結果掲載遅延/Results Delayed
結果遅延理由/Results Delay Reason

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results
参加者背景/Baseline Characteristics

参加者の流れ/Participant flow

有害事象/Adverse events

評価項目/Outcome measures

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description


試験進捗状況/Progress
試験進捗状況/Recruitment status 試験終了/Completed
プロトコル確定日/Date of protocol fixation
2020 09 16
倫理委員会による承認日/Date of IRB
2020 09 16
登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date
2020 10 08
フォロー終了(予定)日/Last follow-up date
2020 11 05
入力終了(予定)日/Date of closure to data entry
データ固定(予定)日/Date trial data considered complete
解析終了(予定)日/Date analysis concluded

その他/Other
その他関連情報/Other related information


管理情報/Management information
登録日時/Registered date
2020 10 05
最終更新日/Last modified on
2021 04 05


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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名


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