UMIN試験ID | UMIN000043251 |
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受付番号 | R000049357 |
科学的試験名 | マスク装着時におけるガム、タブレット喫食時の口内温度測定試験 -クロスオーバー オープン比較試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/02/05 |
最終更新日 | 2021/02/04 16:24:18 |
日本語
マスクを装着している時、ガムやタブレット菓子を食べることによって生じる口の中の温度変化を確かめる試験
英語
Measurement of oral temperature while eating chewing gums or tablets with wearing a mask.
日本語
マスク装着時のガム、タブレット菓子を食べることによる口内温度変化の測定
英語
Effect of eating chewing gums or tablets on oral temperature.
日本語
マスク装着時におけるガム、タブレット喫食時の口内温度測定試験
-クロスオーバー オープン比較試験-
英語
Measurement of oral temperature while eating chewing gums or tablets with wearing a mask. -Crossover open controlled trial-
日本語
マスク装着時におけるガム、タブレット喫食時の口内温度測定試験
英語
Measurement of mouth temperature while eating chewing gums and tablets with wearing a mask.
日本/Japan |
日本語
無し
英語
None
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
マスク装着中のチューインガムやタブレット菓子の喫食による口内温度変化を測定する
英語
Measurement the change of oral temperature while eating chewing gums or tablets with wearing a mask.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
マスクを3分間装着した上で、試験食品喫食(30秒)前後における口内温度変化をサーモカメラ撮影によって測定する
英語
After wearing the mask for 3 minutes, measure changes in oral temperature around 30 seconds after eating the samples by infrared camera shooting.
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
9
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
無摂取または試験食品1~8番の何れかを単回摂取する処置を各1回ずつ行う。摂取順序はランダム化し、カウンターバランスを取る。処置と処置の間は飲水と安静によるウォッシュアウト期間を設ける。
処置2種類を1セットとし、介入時間は約30分とする。一日当たり1ないし2セットの測定を行う為、介入日数は3~5日とする。
英語
Treatment of no intake or single intake of any of the samples No. 1 to 8 once for each. The order of intake is randomized and counterbalanced. There should be a washout period of drinking water and rest between treatments.
Two types of treatment are set as one set, and the intervention time is about 30 minutes. The number of intervention days is 3 to 5 days because 1 or 2 sets of measurements are taken per day.
日本語
処置順が介入1と異なる以外は同上。
英語
Same as above except that the order of treatment is different from intervention No.1.
日本語
処置順が介入1、2と異なる以外は同上。
英語
Same as above except that the order of treatment is different from intervention No.1 and 2.
日本語
処置順が介入1~3と異なる以外は同上。
英語
Same as above except that the order of treatment is different from intervention No.1 to 3.
日本語
処置順が介入1~4と異なる以外は同上。
英語
Same as above except that the order of treatment is different from intervention No.1 to 4.
日本語
処置順が介入1~5と異なる以外は同上。
英語
Same as above except that the order of treatment is different from intervention No.1 to 5.
日本語
処置順が介入1~6と異なる以外は同上。
英語
Same as above except that the order of treatment is different from intervention No.1 to 6.
日本語
処置順が介入1~7と異なる以外は同上。
英語
Same as above except that the order of treatment is different from intervention No.1 to 7.
日本語
処置順が介入1~8と異なる以外は同上。
英語
Same as above except that the order of treatment is different from intervention No.1 to 8.
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1)20歳以上65歳以下の健康な男女
2)試験前日に酒類(アルコール飲料)の摂取を禁止できる者
3)試験前日に睡眠を十分にとって、コンディションを一定にできる者
英語
1)Healthy subjects who are males and females whose age is between 20 and 65 years old.
2)Subjects who can prohibit themselves from taking alcohol on the day before trial.
3)Subjects who can sleep enough on the day before trial and keep their regular conditions.
日本語
1)妊娠中もしくは授乳中の者
2)食品アレルギーを有する者(ゼラチン)
3)試験当日に発熱及びその他の体調不良を訴えている者
4)ガムにおける通常な咀嚼(80回/分)が困難である者
5)強いミント刺激が苦手である者
6)試験開始予定時刻の1時間前以降に食事及び間食を摂っている者
英語
1)Female subjects who are pregnant or lactating during the study.
2)Subjects with food allergies (gelatin).
3)Subjects who have a fever or complain of illness on test day.
4)Subjects who have difficulty chewing gum ordinarily. (80 times per minute)
5)Subjects who are not good at strong mint stimulation.
6)Subjects who have meal or snack within 1 hour before the trial starts.
15
日本語
名 | 知子 |
ミドルネーム | |
姓 | 奥山 |
英語
名 | Satoko |
ミドルネーム | |
姓 | Okuyama |
日本語
株式会社ロッテ
英語
LOTTE Co., Ltd.
日本語
中央研究所 基礎研究部 健康科学研究課
英語
Central Laboratory Basic Research Department Health Science Section
336-8601
日本語
埼玉県さいたま市南区沼影 3-1-1
英語
3-1-1, Numakage, Minami-ku, Saitama JAPAN
048-837-0170
okuyama_satoko@lotte.co.jp
日本語
名 | 智也 |
ミドルネーム | |
姓 | 市川 |
英語
名 | Tomoya |
ミドルネーム | |
姓 | Ichikawa |
日本語
株式会社ロッテ
英語
LOTTE Co., Ltd.
日本語
中央研究所 基礎研究部 健康科学研究課
英語
Central Laboratory Basic Research Department Health Science Section
336-8601
日本語
埼玉県さいたま市南区沼影 3-1-1
英語
3-1-1, Numakage, Minami-ku, Saitama JAPAN
048-837-0170
ichikawa_tomoya@lotte.co.jp
日本語
その他
英語
LOTTE Co., Ltd.
日本語
株式会社ロッテ
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
LOTTE Co., Ltd.
日本語
株式会社ロッテ
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
芝パレスクリニック倫理審査委員会
英語
Ethical Committee of Shiba Palace clinic
日本語
東京都港区浜松町1-9-10 DaiwaA浜松町ビル 6F
英語
DaiwaA Hamamatsucho Building 6F, 1-9-10 Hamamatsucho, Minato-ku, Tokyo JAPAN
03-5408-1590
jimukyoku@mail.souken-r.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
株式会社ロッテ 中央研究所(埼玉県)
2021 | 年 | 02 | 月 | 05 | 日 |
未公表/Unpublished
15
日本語
試験食品の喫食前後において、無摂取と比して全てのガムで有意な温度低下が確認できた。
英語
After eating each chewing gums, a significant oral temperature decrease was confirmed compared to no intake.
2021 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
日本語
英語
日本語
26歳~53歳の健常者(平均年齢:35.7歳)
男性:10人、女性:5人
英語
Healthy subjects between the ages of 26 and 53. Average age: 35.7 years.
Male:10 subjects, female:5 subjects
日本語
協力者応募、試験説明会参加、同意書提出、協力者決定、日程調整、各試験食品での測定実施
英語
Application for
volunteer, participation in exam briefing sessions, submission of consent forms, determination of
volunteer, schedule adjustment, measurement implementation for each test samples.
日本語
なし
英語
None
日本語
マスクを3分間装着した上で、試験食品喫食(30秒)前後における口内温度変化をサーモカメラ撮影によって測定した。
英語
After wearing the mask for 3 minutes, measure changes in oral temperature around 30 seconds after eating the samples by infrared camera shooting.
日本語
試験サンプル毎に温度変化の平均値を算出し、対照と比して有意差を認めた場合、平均値に該当する協力者の赤外線写真を販促訴求の為のPOPに使用する。
英語
The average values of the oral temperature changes were calculated for each sample, and if a significant difference was observed compared to each control, use infrared photos of the subject corresponding to the average value for promotion appeal.
日本語
試験サンプル毎に協力者15人の温度変化の平均値を算出し、対照と比較して5%の有意差を認めた場合、平均値に該当する協力者の赤外線写真を訴求の為のPOPに使用する。
英語
The average values of the oral temperature changes of 15 subjects were calculated for each sample, and if a significant difference of 5% was observed compared to each control, use infrared photos of the subject corresponding to the average value for promotion appeal.
試験終了/Completed
2020 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 08 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 09 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 09 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 09 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
2020 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
2021 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000049357
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000049357
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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