UMIN試験ID | UMIN000044069 |
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受付番号 | R000049597 |
科学的試験名 | 心臓リハビリテーション維持期におけるアミノ酸量を考慮した栄養指導による健康状態への効果-無作為化比較試験- |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/05/01 |
最終更新日 | 2024/02/06 22:11:19 |
日本語
心臓リハビリテーション維持期におけるアミノ酸量を考慮した栄養指導による健康状態への効果-無作為化比較試験-
英語
Effect to the health condition by the nutrition guidance in consideration of the amino acid levels in phase 3 cardiac rehabilitation - randomised controlled trial -
日本語
心リハ維持期栄養研究
英語
nutrition study in consideration of the amino acid levels in phase 3 cardiac rehabilitation
日本語
心臓リハビリテーション維持期におけるアミノ酸量を考慮した栄養指導による健康状態への効果-無作為化比較試験-
英語
Effect to the health condition by the nutrition guidance in consideration of the amino acid levels in phase 3 cardiac rehabilitation
日本語
心リハ維持期栄養研究
英語
Effect to the health condition by the nutrition guidance in consideration of the amino acid levels in phase 3 cardiac rehabilitation - randomised controlled trial -
日本/Japan |
日本語
心血管疾患
英語
cardiovascular disease
循環器内科学/Cardiology | 血管外科学/Vascular surgery |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
アミノ酸量を考慮した栄養指導による心臓リハビリテーションへの影響や健康QOLへの効果について検討を行う
英語
We examine effect on cardiac rehabilitation by the nutrition education in consideration of an amino acid level and an effect to healthy quality of life.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
日本語
栄養指導開始から1年後の心疾患での再入院
英語
Readmission for the cardiovascular diseases one year after the nutrition education initiation
日本語
嫌気性代謝閾値
健康QOL
英語
Anaerobic threshold
healthy QOL
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
栄養指導/1年間
英語
nutrition education/one year
日本語
通常治療
英語
Normal treatment
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
維持期心臓リハビリテーション対象患者
英語
patients of phase 3 cardiac rehabilitation
日本語
1.透析患者を含む重症慢性腎臓病、重症肝疾患の方
2.アミノ酸系サプリメントを服用している方
英語
1.Chronic kidney disease on hemodialysis, severe liver disease.
2.The person who takes an amino acid-based supplement
20
日本語
名 | 美帆 |
ミドルネーム | |
姓 | 横山 |
英語
名 | Miho |
ミドルネーム | |
姓 | Yokoyama |
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
日本語
循環器内科
英語
Cardiovascular Biology and Medicine
113-8421
日本語
文京区本郷2-1-1
英語
2-1-1, Hongo, Bunkyo-ku
+81338133111
mipocch@juntendo.ac.jp
日本語
名 | 宏祐 |
ミドルネーム | |
姓 | 深尾 |
英語
名 | Kosuke |
ミドルネーム | |
姓 | Fukao |
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
日本語
循環器内科
英語
Cardiovascular Biology and Medicine
1130033
日本語
東京都文京区本郷2-1-1
英語
2-1-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo
+81338133111
fukao777@juntendo.ac.jp
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
Cardiovascular Biology and Medicine
日本語
日本語
循環器内科
日本語
英語
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
Faculty of Health and Sports Science
日本語
日本語
スポーツ健康科学部
その他/Other
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
順天堂大学
英語
Juntendo University
日本語
東京都文京区本郷2-1-1
英語
2-1-1
+81338133111
fukao777@juntendo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
順天堂大学附属順天堂医院
2021 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
https://doi.org/10.14789/jmj.JMJ23-0008-OA
最終結果が公表されている/Published
https://doi.org/10.14789/jmj.JMJ23-0008-OA
14
日本語
維持期心リハ患者をロイシンに着目した栄養指導を受ける群(介入群)と一般的な栄養指導を受ける群(対照群)の2群。肉類およびたんぱく質摂取量、推定ロイシン摂取量はいずれも介入群で有意に増加した。血中ロイシン濃度は介入群では7名中5名が上昇した。また、除脂肪量の変化率は、対照群と比べて介入群で有意に高かった。6ヶ月間の介入前後の血中ロイシン濃度の変化率と除脂肪量の変化率の間には、介入群のみ正の相関が確認された。また、介入群では、血中ロイシン濃度の変化率は握力の変化率との間にも正の相関が確認された。
英語
The rate of change in lean body mass was significantly higher in the intervention group compared to the control group. The rate of change in plasma leucine concentration and that in lean body mass was positively correlated only in the intervention group, and the rate of change in plasma leucine concentration was also positively correlated with the rate of change in grip strength.
2024 | 年 | 02 | 月 | 06 | 日 |
日本語
英語
2023 | 年 | 12 | 月 | 22 | 日 |
日本語
維持期心臓リハビリテーション患者をロイシンに着目した栄養指導を受ける群(介入群)と一般的な栄養指導を受ける群(対照群)
英語
Nutritional guidance, focused on leucine (intervention group) or general nutritional guidance (control group), was provided for six months to patients participating in cardiac rehabilitation.
日本語
英語
日本語
なし
英語
none
日本語
体組成、握力、血液学的検査、食事内容
英語
Body composition, grip strength, hematological test results, and diet
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2020 | 年 | 07 | 月 | 28 | 日 |
2020 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
2021 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
登録進行中
英語
Registration is being processed.
2021 | 年 | 04 | 月 | 28 | 日 |
2024 | 年 | 02 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000049597
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000049597
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |