UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000043853
受付番号 R000049985
科学的試験名 サラダの素材となる食材の経口摂取が人に与える影響に関する研究
一般公開日(本登録希望日) 2021/04/06
最終更新日 2021/06/23 11:54:43

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
サラダの素材となる食材の経口摂取が人に与える影響に関する研究


英語
Study on the effects of the intake of ingredients used in salads on the human's body

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
サラダの素材となる食材の経口摂取が人に与える影響に関する研究


英語
Study on the effects of the intake of ingredients used in salads on the human's body

科学的試験名/Scientific Title

日本語
サラダの素材となる食材の経口摂取が人に与える影響に関する研究


英語
Study on the effects of the intake of ingredients used in salads on the human's body

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
サラダの素材となる食材の経口摂取が人に与える影響に関する研究


英語
Study on the effects of the intake of ingredients used in salads on the human's body

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
冷え性,糖尿病,高血圧


英語
Poor blood circulation, Diabetes, Hypertension

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
サラダの食材が人体に与える影響についての知見を得、その対象試料に関する機能性研究の進展に寄与することを目的とする。


英語
To investigate the effects of the intake of the ingredients used in a salad on the human body.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
血糖値や血流の測定


英語
blood sugar level, blood flow

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語


英語


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

並行群間比較/Parallel

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無治療対照/No treatment

層別化/Stratification

いいえ/NO

動的割付/Dynamic allocation

いいえ/NO

試験実施施設の考慮/Institution consideration

動的割付けの際に施設を調整因子としている/Institution is considered as adjustment factor in dynamic allocation.

ブロック化/Blocking

いいえ/NO

割付コードを知る方法/Concealment

知る必要がない/No need to know


介入/Intervention

群数/No. of arms

10

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
ジャガイモ1(ニシユタカ)を用いて当日作製した試料を1日、1回、100gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。
ジャガイモ1(ニシユタカ)を用いてマヨネーズを添加する当日作製した試料を1日、1回、100gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。


英語
Ingest 100 g of a sample prepared on the day using potato 1 (Nishiyutaka) once a day, and drink 200 ml of drinking water simultaneously.
Add mayonnaise using potato 1 (Nishiyutaka) Ingest 100 g of the sample prepared on the day of addition and drink 200 ml of drinking water simultaneously.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
ジャガイモ1(ニシユタカ)を用いて作製し、冷蔵にて2日間保存した試料を1日、1回、100gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。
ジャガイモ1(ニシユタカ)を用いてマヨネーズを添加して作製し、冷蔵にて2日間保存した試料を1日、1回、100gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。


英語
Ingest 100 g of a sample prepared using potato 1 (Nishiyutaka) and stored in a refrigerator for 2 days once a day, and drink 200 ml of drinking water simultaneously.
Prepared by adding mayonnaise using potato 1 (Nishiyutaka) and stored in a refrigerator for 2 days. Take 100 g of the sample once a day and drink 200 ml of drinking water simultaneously.

介入3/Interventions/Control_3

日本語
ジャガイモ2(さやか)を用いて当日作製した試料を1日、1回、100gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。
ジャガイモ2(さやか)を用いてマヨネーズを添加する当日作製した試料を1日、1回、100gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。


英語
Ingest 100 g of a sample prepared on the day using potato 2 (Sayaka) once a day, and drink 200 ml of drinking water simultaneously.
Add mayonnaise using potato 2 (Sayaka) Ingest 100 g of the sample prepared on the day and drink 200 ml of drinking water simultaneously.

介入4/Interventions/Control_4

日本語
ジャガイモ2(さやか)を用いて作製し、冷蔵にて2日間保存した試料を1日、1回、100gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。
ジャガイモ2(さやか)を用いてマヨネーズを添加して作製し、冷蔵にて2日間保存した試料を1日、1回、100gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。


英語
Ingest 100 g of a sample prepared using potato 1 (Nishiyutaka) and stored in a refrigerator for 2 days once a day, and drink 200 ml of drinking water simultaneously.
Prepare a sample prepared by adding mayonnaise using potato 1 (Nishiyutaka) and stored in a refrigerator for 2 days, ingest 100 g once a day, and drink 200 ml of drinking water at the same time.

介入5/Interventions/Control_5

日本語
ジャガイモ3(北海道産)を用いて作製した試料を翌日に摂取する(試料は冷蔵保存)。1日、1回、70gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。


英語
The sample prepared using potato 3 (produced in Hokkaido) is ingested the next day (samples are stored refrigerated). Take 70g once a day and drink 200ml of drinking water at the same time.

介入6/Interventions/Control_6

日本語
ジャガイモ3(北海道産)を用いてマヨネーズを添加して作製した試を翌日に摂取する(試料は冷蔵保存)。1日、1回、70gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。


英語
Add mayonnaise using potato 3 (produced in Hokkaido) is ingested the next day (samples are stored refrigerated). Take 70g once a day and drink 200ml of drinking water at the same time.

介入7/Interventions/Control_7

日本語
サツマイモ1(茨城県産)を用いて作製した試料を翌日に摂取する(試料は冷蔵保存)。1日、1回、70gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。


英語
Ingest a sample prepared using sweet potato 1 (produced in Ibaraki prefecture) the next day (samples are stored refrigerated). Take 70g once a day and drink 200ml of drinking water at the same time.

介入8/Interventions/Control_8

日本語
サツマイモ1(茨城県産)を用いてマヨネーズを添加して作製した試を翌日に摂取する。1日、1回、70gを摂取、飲料水200mlを同時に飲用する。


英語
Add mayonnaise using sweet potato 1 (produced in Ibaraki prefecture) is ingested the next day (samples are stored refrigerated). Take 70g once a day and drink 200ml of drinking water at the same time.

介入9/Interventions/Control_9

日本語
ショウガ試料1:おろしショウガ100gに同量の飲料水を入れ、滅菌ガーゼで濾過した液をショウガ試料とした。ショウガ液10mlに対し、飲料水40mlを加え、50mlの試料を1日1回摂取する。


英語
Ginger sample 1: 100g of raw ground ginger added the drinking water of 100 g, and the solution filtered through sterile gauze was used as a ginger sample. Add 40 ml of drinking water to 10 ml of ginger solution and ingest 50 ml of the sample once a day.

介入10/Interventions/Control_10

日本語
ショウガ試料2:試料1を圧力鍋を用いて30分間加熱後のショウガ液10mlに対し、飲料水を40mlを加え、50mlの試料を1日1回摂取する。


英語
Ginger sample 2: Add 40 ml of drinking water to 10 ml of ginger solution after heating sample 1 for 30 minutes using a pressure cooker, and ingest 50 ml of the sample once a day.


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

30 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
試験対象となる食材のアレルギーの無い20才以上の健康な(特に申告するほどの病状を有していない者)東京海洋大学の学生を対象とする。


英語
It is intended for healthy students aged 20 and over who are not allergic to the ingredients to be tested (especially those who do not have the medical condition declared) of Tokyo University of Marine Science and Technology.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
試験対象となる食材のアレルギーのある人、特に申告するほどの病状を有している人


英語
People who are allergic to the ingredients to be tested, especially those who have a medical condition that can be declared

目標参加者数/Target sample size

20


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
ミドルネーム
鈴木


英語
Toru
ミドルネーム
Suzuki

所属組織/Organization

日本語
東京海洋大学


英語
Tokyo University of Marine Science and Technology

所属部署/Division name

日本語
産学・地域連携推進機構


英語
Office of Liaison and Cooperative research

郵便番号/Zip code

1088477

住所/Address

日本語
東京都港区港南4-5-7


英語
4-5-7, Minato-ku, Tokyo

電話/TEL

0354630587

Email/Email

toru@kaiyodai.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
潤珠
ミドルネーム


英語
Younju
ミドルネーム
Lee

組織名/Organization

日本語
東京海洋大学


英語
Tokyo University of Marine Science and Technology

部署名/Division name

日本語
産学・地域連携推進機構


英語
Office of Liaison and Cooperative research

郵便番号/Zip code

1088477

住所/Address

日本語
東京都港区港南4-5-7


英語
4-5-7, Minato-ku, Tokyo

電話/TEL

0354630522

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

ylee000@kaiyodai.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Tokyo University of Marine Science and Technology

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
東京海洋大学


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
KENKO Mayonnaise Co., Ltd.
Japan Ginger Co., Ltd.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
ケンコーマヨネーズ株式会社、Japan Ginger株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
N/A


英語
N/A

住所/Address

日本語
N/A


英語
N/A

電話/Tel

N/A

Email/Email

N/A


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2021 04 06


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

13

主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2021 01 11

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2020 03 31

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2021 01 15

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2021 02 05

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2021 04 06

最終更新日/Last modified on

2021 06 23



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日本語
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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名