UMIN試験ID | UMIN000043857 |
---|---|
受付番号 | R000050061 |
科学的試験名 | 抹茶とヒト腸内細菌叢に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/06/01 |
最終更新日 | 2021/10/06 09:08:59 |
日本語
抹茶とヒト腸内細菌叢に関する研究
英語
Evaluation of effect of Matcha ingestion on human gut microbiota.
日本語
抹茶とヒト腸内細菌叢
英語
Effect of Matcha on human gut microbiota.
日本語
抹茶とヒト腸内細菌叢に関する研究
英語
Evaluation of effect of Matcha ingestion on human gut microbiota.
日本語
抹茶とヒト腸内細菌叢
英語
Effect of Matcha on human gut microbiota.
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy Adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
近年、腸内細菌叢がヒトの健康状態や疾病に関係することが明らかになってきており、食品分野・医学分野で研究が活発になっている。本研究では、カテキン等のポリフェノールを多く含む飲料である抹茶とヒトの健康との関係を検討すべく、抹茶の摂取がヒト腸内細菌叢に与える影響を検討する。
英語
Matcha is traditional tea in Japan. Matcha contains polyphenols such as catechins which can affect intestinal microbiota. Additionally, drinking Matcha is expected to increase the amount of dietary fiber ingested because Matcha is grinded leaf but not leaf extract. Thus, Matcha is supposed to be effective on improving gut microbiota. In this study, effect of Matcha on gut microbiota of healthy adults was evaluated.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
抹茶摂取前後の腸内細菌叢の変化
摂取期間は少なくとも1週間
英語
Change in gut microbiota before and after ingestion of Matcha tea.
Duration of the ingestion is at least 1 week.
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
A群:被験者に対しお湯80mlに懸濁した抹茶(1.5g)を1日2回、朝夕に2週間連日投与する。
英語
A: Oral administration of Matcha (1.5g/80ml hot water) to subjects for 2 weeks.
日本語
B群:被験者に対しお湯80mlに懸濁したプラセボ(色素・香料により抹茶に似せた粉末)を1日2回、朝夕に2週間連日投与する。
英語
B: Oral administration of Placebo (80ml of colored flavor hot water) to subjects for 2 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
26 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
基礎疾患のない健常成人
英語
Healthy adults without pre-existing diseases.
日本語
基礎疾患及び治療中の病気がある者
英語
Subjects with pre-existing diseases or subjects having any medical cares.
40
日本語
名 | 井上 |
ミドルネーム | |
姓 | 亮 |
英語
名 | Inoue |
ミドルネーム | |
姓 | Ryo |
日本語
京都府立大学
英語
Kyoto Prefectural University
日本語
生命環境学部
英語
Division of Applied Biology
606-8522
日本語
京都府京都市左京区下鴨半木町1-5
英語
Hangicho 1-5, Shimogamo, Sakyo-ku, Kyoto
0757035134
r-inoue@kpu.ac.jp
日本語
名 | 井上 |
ミドルネーム | |
姓 | 亮 |
英語
名 | Inoue |
ミドルネーム | |
姓 | Ryo |
日本語
京都府立大学
英語
Kyoto Prefectural University
日本語
生命環境学部
英語
Division of Applied Biology
606-8522
日本語
京都府京都市左京区下鴨半木町1-5
英語
Hangicho 1-5, Shimogamo, Sakyo-ku, Kyoto
0757035134
r-inoue@kpu.ac.jp
日本語
京都府立大学
英語
Kyoto Prefectural University
日本語
日本語
Division of Applied Biology
日本語
英語
日本語
その他
英語
Matcha and Healthy Life
日本語
抹茶と健康研究会
日本語
財団/Non profit foundation
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
京都府立大学
英語
Kyoto Prefectural University
日本語
京都府京都市左京区下鴨半木町1-5
英語
Hangicho 1-5, Shimogamo, Sakyo-ku, Kyoto
0757035134
r-inoue@kpu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2021 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
33
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2022 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 04 | 月 | 07 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000050061
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000050061
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |