UMIN試験ID | UMIN000044210 |
---|---|
受付番号 | R000050166 |
科学的試験名 | レジスタントスターチを活用したお菓子の血糖変化 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/05/14 |
最終更新日 | 2021/05/14 19:00:25 |
日本語
レジスタントスターチを活用したお菓子の血糖変化
英語
Blood sugar change of sweets using resistant starch
日本語
レジスタントスターチを活用したお菓子の血糖変化
英語
Blood sugar change of sweets using resistant starch
日本語
レジスタントスターチを活用したお菓子の血糖変化
英語
Blood sugar change of sweets using resistant starch
日本語
レジスタントスターチを活用したお菓子の血糖変化
英語
Blood sugar change of sweets using resistant starch
日本/Japan |
日本語
健常な成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
レジスタントスターチは血糖の上昇抑制に有効であるかを検討する。
英語
We will examine whether resistant starch is effective in suppressing the rise in blood sugar.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
日本語
本研究は「レジスタントスターチを活用したお菓子の血糖変化」の探索的研究であるため、簡易血糖測定器による血糖値のみを評価項目とする。摂取前、摂取30分後・60分後・90分後・120分後に簡易血糖測定器による指先穿刺により血糖測定を行う。
英語
Since this study is an exploratory study of "Blood sugar change of sweets using resistant starch", only the blood glucose level by a simple blood glucose meter is used as an evaluation item. Before ingestion, 30 minutes after ingestion, 60 minutes after ingestion, 90 minutes after ingestion, and 120 minutes after ingestion, blood glucose is measured by fingertip puncture with a simple glucose meter.
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
常温保管した食品を摂取する
英語
Ingest food stored at room temperature.
日本語
冷蔵保管後に常温に戻した食品を摂取する
英語
Ingest food that has been returned to room temperature after refrigerated storage.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
25 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
除外基準に該当せず、同意が得られた者
英語
Those who do not meet the exclusion criteria and have obtained consent
日本語
(1)糖尿病、また、重篤な心疾患、肝疾患、腎疾患、血液疾患などのある者
(2)空腹時血糖値 126 mg/dl以上の者
(3)体格指数 (BMI: body mass index) 18.5 kg/m2未満、または25.0 kg/m2以上の者
(4)該当する食品アレルギー (小麦、とうもろこし、米など) のある者
(5)アルコール過敏症の者
(6)血液凝固阻止剤を服用している者
英語
(1) People with diabetes, serious heart disease, liver disease, kidney disease, blood disease, etc.
(2)Those with a fasting blood glucose level of 126 mg / dl or higher
(3)Body mass index (BMI) less than 18.5 kg / m2 or more than 25.0 kg / m2
(4) Persons with applicable food allergies (wheat, corn, rice, etc.)
(5)Persons with alcohol hypersensitivity
(6)Those who are taking anticoagulants
8
日本語
名 | 咲子 |
ミドルネーム | |
姓 | 阿部 |
英語
名 | Sakiko |
ミドルネーム | |
姓 | Abe |
日本語
帝塚山大学
英語
Tezukayama University
日本語
現代生活学部 食物栄養学科
英語
Faculty of Contemporary Life Studies, Department of Food and Nutrition
631-8585
日本語
奈良県奈良市学園南3-1-3
英語
Gakuenminami 3-1-3, nara-shi, nara-ken
0742414742
sa-abe@tezukayama-u.ac.jp
日本語
名 | 咲子 |
ミドルネーム | |
姓 | 阿部 |
英語
名 | Sakiko |
ミドルネーム | |
姓 | Abe |
日本語
帝塚山大学
英語
Tezukayama University
日本語
現代生活学部 食物栄養学科
英語
Faculty of Contemporary Life Studies, Department of Food and Nutrition
631-8585
日本語
奈良県奈良市学園南3-1-3
英語
Gakuenminami 3-1-3, nara-shi, nara-ken
0742414742
sa-abe@tezukayama-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Tezukayama University
日本語
帝塚山大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Tezukayama University
日本語
帝塚山大学
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
帝塚山大学
英語
Tezukayama University
日本語
奈良県奈良市学園南3-1-3
英語
Gakuenminami 3-1-3, nara-shi, nara-ken
0742414742
sa-abe@tezukayama-u.ac.jp
はい/YES
Approval No. 02-21
日本語
帝塚山大学 ヒト研究倫理委員
英語
Tezukayama University Human Research Ethics Committee
日本語
英語
2021 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2021 | 年 | 03 | 月 | 05 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2021 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
2021 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000050166
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000050166
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |