UMIN試験ID | UMIN000044312 |
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受付番号 | R000050442 |
科学的試験名 | 米飯の血糖値に対する影響確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/05/25 |
最終更新日 | 2022/10/06 10:24:24 |
日本語
米飯の血糖値に対する影響確認試験
英語
A study for the effect of modified rice starch on blood glucose.
日本語
米飯の血糖値に対する影響確認試験
英語
A study for the effect of modified rice starch on blood glucose.
日本語
米飯の血糖値に対する影響確認試験
英語
A study for the effect of modified rice starch on blood glucose.
日本語
米飯の血糖値に対する影響確認試験
英語
A study for the effect of modified rice starch on blood glucose.
日本/Japan |
日本語
健康な成人の男性
英語
Healthy adult male
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
米飯(W・X・Y及びZ)の血糖値に及ぼす影響を検証する。
英語
To examine the effect of modified rice starch (W, X, Y and Z) on blood glucose.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
Glycemic Index(GI)値
英語
Glycemic Index (GI)
日本語
①血糖値のIncremental area under the curve(IAUC)
②血糖値
③試験食品(W・X・Y及びZ)に関するアンケート(グルコース溶液を除く)
英語
1 Incremental area under the curve for blood glucose
2 Blood glucose
3 Questionnaires about test food (W, X, Y and Z) except glucose solution)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
5
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
米飯W→米飯X→米飯Y→米飯Z→グルコース溶液
英語
rice W, rice X, rice Y, rice Z, glucose solution
日本語
米飯X→米飯Y→米飯Z→グルコース溶液→米飯W
英語
rice X, rice Y, rice Z, glucose solution, rice W
日本語
米飯Y→米飯Z→グルコース溶液→米飯W→米飯X
英語
rice Y, rice Z, glucose solution, rice W, rice X
日本語
米飯Z→グルコース溶液→米飯W→米飯X→米飯Y
英語
rice Z, glucose solution, rice W, rice X, rice Y
日本語
グルコース溶液→米飯W→米飯X→米飯Y→米飯Z
英語
glucose solution, rice W, rice X, rice Y, rice Z
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
①同意取得時の年齢が20歳以上50歳未満の健康な日本人男性
②BMIが20.0(kg/m2)以上、25.0(kg/m2)未満の方
③試験設定の来院予定日に来院できる方
④本試験の目的及び内容について十分な説明を受け、被験者本人の自由意思による試験参加の同意を文書により得た方
英語
1 Japanese healthy men aged 20-50years
2 BMI between 20-25kg/m2
3 Individuals who can visit hospital on test days
4 Individuals whose written informed consent has been obtained.
日本語
①米アレルギー、小麦アレルギー、卵アレルギー、乳アレルギー、牛肉アレルギー、豚肉アレルギー、鶏肉アレルギー、大豆アレルギー、リンゴアレルギー、ゼラチンアレルギーがある方
②重篤な既往歴並びに外科的障害を有する方
③スクリーニング時において治療中の心臓、肝臓、腎臓など内科的疾患を有する方(他の疾病の合併症である場合も含む)
④一次スクリーニングの免疫学的検査の結果において感染症の疑いのある方
⑤消化器疾患の現病歴・既往歴、または消化吸収に問題がある消化器の手術歴がある方(胃潰瘍、消化器潰瘍等)
⑥甲状腺疾患の現病歴・既往歴がある方
⑦空腹時血糖値が70~109mg/dLに入らなかった方
⑧スクリーニング時において血糖値2回の測定値のIAUCの差が±25%以内に収まらなかった方
⑨過去1年間で耐糖能異常を指摘された方
⑩本試験開始4週間前から試験開始までに成分献血あるいは全血として200mL以上採血を行った方、4ヶ月前から試験開始までに全血400mL採血を行った方、12ヶ月前から試験開始までの採血量に、本試験の予定総採血量を加えると1200mLを超える方
⑪他の人試験に被験者として参加中、あるいは参加した試験が長期摂取の場合、その終了後4週間以内の方
⑫アルコール多飲者(1日当たり平均60 g以上)及び喫煙者
⑬食生活が極度に不規則な方(深夜22時から早朝5時を含む勤務者)
⑭医薬品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品等血糖値への影響を及ぼす可能性のある製品を常用している方
⑮過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある方
⑯宗教上等の理由により、由来が明示されていない食品を摂取できない方
⑰その他、試験責任医師あるいは試験分担医師が当該試験の対象として不適当と判断した方
英語
1 Individuals who have allergic reaction to rice, wheat, egg, milk, beef, pork, chicken, soy, apple and gelatin
2 Individuals who have history of severe disorder and surgical disorder
3 Individuals who undergo treatment for cardiovascular, hepatic and kidney disorder including complication of other disorder in preliminary examination
4 Individuals suspected of infectious disorder from results of immunological examination
5 Individuals who have presence or previous history of gastrointestinal disease, or surgical history for excision of the gastrointestinal tract, gastric ulcer, peptic ulcer etc.
6 Individuals who have history of thyroid disorder
7 Individuals whose fasting glucose level are not within 70-109mg/dL
8 Individuals who have a more than 25% difference in the IAUC between the two preliminary examinations
9 Individuals diagnosed as impaired glucose tolerance in the past year
10 Individuals who donated whole blood or blood components exceeding 200 mL within 4 weeks, 400 mL whole blood within 4 months or, over 1200 mL whole blood within 12 months including blood samples to be taken in this study
11 Individuals participated in any other long term food consumption clinical study within 4 weeks or currently participate in any other clinical study
12 Individuals with excessive alcohol drinking (60 g or more per day in average) or smokers
13 Individuals with extremely irregular dietary lifestyle (including whose work time is between 10 p.m. to 5 a.m.)
14 Individuals currently taking medicine, health food product or a supplement that may affect blood glucose
15 Individuals who have experienced a feeling of unwellness or bad physical condition by blood drawing.
16 Individuals who need to avoid consuming food whose origin is not disclosed due to religious reasons or other
17 Individuals judged as inappropriate for the trial by the principal investigator with other reasons
12
日本語
名 | 仁志 |
ミドルネーム | |
姓 | 村上 |
英語
名 | Hitoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Murakami |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所 健康素材開発グループ
英語
Food Products Division Institute of Food Sciences and Technologies Wellness Value Creation Center Functional Ingredients Development Group
210-8681
日本語
神奈川県川崎市川崎区鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
044-210-5844
hitoshi_murakami@ajinomoto.com
日本語
名 | 大地 |
ミドルネーム | |
姓 | 新土 |
英語
名 | Daichi |
ミドルネーム | |
姓 | Shindo |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
食品研究所 健康素材開発グループ
英語
Food Products Division Institute of Food Sciences and Technologies Wellness Value Creation Center Fu
210-8681
日本語
神奈川県川崎市川崎区鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi, Kanagawa
044-210-5844
daichi_shindo@ajinomoto.com
日本語
その他
英語
FUKUOKA KINEN PET KENSHIN CENTER
日本語
社会医療法人大成会 福岡記念PET・健診センター
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
味の素株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
株式会社クリニカル・サポート・コーポレーション
英語
Clinical Support Corporation, Ltd.
日本語
英語
日本語
医療法人北武会 美しが丘病院 倫理審査委員会
英語
Utsukushigaoka Hospital
日本語
北海道札幌市清田区真栄61番地1
英語
61-1 Shinei, Kiyota Ward, Sapporo, Hokkaido
011-882-0111
matsuda@ughp-cpc.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2021 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 04 | 月 | 08 | 日 |
2021 | 年 | 04 | 月 | 14 | 日 |
2021 | 年 | 05 | 月 | 15 | 日 |
2021 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000050442
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000050442
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |