UMIN試験ID | UMIN000044849 |
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受付番号 | R000051229 |
科学的試験名 | 客観的判断システム構築試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/09/01 |
最終更新日 | 2023/01/14 09:51:41 |
日本語
ヒトによる食事摂取量把握および画像認識システムによる食事摂取量把握の評価比較
英語
Comparison of dietary intake grasp evaluation of human and image recognition systems
日本語
ヒトおよび画像認識システムによる食事摂取量把握の評価比較
英語
Comparison of dietary intake grasps by humans and image recognition systems
日本語
客観的判断システム構築試験
英語
Objective judgment system construction test
日本語
客観的判断システム構築試験
英語
Objective judgment system construction test
日本/Japan |
日本語
食事量を把握したことがある者のため疾患名なし
英語
No disease name for those who have grasped the amount of food
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
主観的に判断した食事量と画像システムが判断した客観的食事量の定量的差異を明らかにする。
英語
Clarify the quantitative difference between the subjectively determined amount of food and the objective amount of food determined by the imaging system.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
主観的に判断した食事量
画像データが判断した食事量
実際の食事量
英語
Subjectively judged amount of food
The amount of food judged by the image data
Actual amount of food
日本語
英語
観察/Observational
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
入院患者の食事摂取量を把握したことがある方
英語
Those who have grasped the dietary intake of inpatients
日本語
特になし
英語
nothing special
30
日本語
名 | 悠喜 |
ミドルネーム | |
姓 | 金澤 |
英語
名 | Yuki |
ミドルネーム | |
姓 | Kanazawa |
日本語
筑波大学
英語
University of Tsukuba
日本語
医学医療系
英語
Faculty of Medicine
305-8575
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki
0298533985
ykanazawa@md.tsukuba.ac.jp
日本語
名 | 悠喜 |
ミドルネーム | |
姓 | 金澤 |
英語
名 | Yuki |
ミドルネーム | |
姓 | Kanazawa |
日本語
筑波大学
英語
University of Tsukuba
日本語
医学医療系
英語
Faculty of Medicine
305-8575
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki
0298533985
ykanazawa@md.tsukuba.ac.jp
日本語
筑波大学
英語
University of Tsukuba
日本語
筑波大学
日本語
日本語
英語
日本語
筑波大学
英語
University of Tsukuba
日本語
筑波大学
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その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
筑波大学
英語
University of Tsukuba
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki
0298533985
ykanazawa@md.tsukuba.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2021 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
30
日本語
英語
遅れる予定/Delay expected |
日本語
分析に時間を要している
英語
we spend time analyzing
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 07 | 月 | 16 | 日 |
2021 | 年 | 09 | 月 | 24 | 日 |
2021 | 年 | 09 | 月 | 24 | 日 |
2021 | 年 | 09 | 月 | 24 | 日 |
日本語
病院および介護施設などにおいて,日常的に患者および利用者の食事摂取量の把握がされている。病院における常食提供者は23.5%(小林ら,2013)と少なく、多様な形態の食事摂取量を把握することが求められる。食事摂取量は,看護師や介護士,看護助手,家族の観察における目測により,把握されていることが多い。食事摂取量把握の妥当性に関する研究(降矢ら、2013)でも、観察物の大きさ、形に影響を受け、大きいものや不定形のものは把握する個人の主観的判断のため,誤差が大きくなることも報告されている。また,食事摂取量の把握のために,看護師や介護士は,患者や利用者の食事摂取量を把握することが求められ,業務量増大の負担にもなっている。
英語
In hospitals and long-term care facilities, the dietary intake of patients and users is regularly grasped. The number of regular meal providers in hospitals is as low as 23.5% (Kobayashi et al., 2013), and it is necessary to grasp various forms of meal intake. Dietary intake is often grasped by visual observations by nurses, caregivers, nursing assistants, and family members. Even in a study on the validity of grasping food intake (Furuya et al., 2013), the size and shape of the observed object are affected, and large and irregular shapes are subject to individual subjective judgment, so the error is large. It is also reported that it will be. In addition, nurses and caregivers are required to grasp the dietary intake of patients and users in order to grasp the dietary intake, which is a burden of increasing the amount of work.
2021 | 年 | 07 | 月 | 13 | 日 |
2023 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000051229
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000051229
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |