UMIN試験ID | UMIN000045006 |
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受付番号 | R000051413 |
科学的試験名 | 各種食品の間食摂取が食後血糖値へ与える影響の予備的検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/07/30 |
最終更新日 | 2024/04/06 21:20:25 |
日本語
各種食品の間食摂取が食後血糖値へ与える影響の予備的検討
英語
Preliminary study of the effects of various snack meals intakes on postprandial blood glucose levels
日本語
各種食品の間食摂取が食後血糖値へ与える影響の予備的検討
英語
Preliminary study of the effects of various snack meals intakes on postprandial blood glucose levels
日本語
各種食品の間食摂取が食後血糖値へ与える影響の予備的検討
英語
Effects of various snack meals intakes on postprandial blood glucose levels; a pilot study.
日本語
各種食品の間食摂取が食後血糖値へ与える影響の予備的検討
英語
Effects of various snack meals intakes on postprandial blood glucose levels; a pilot study.
日本/Japan |
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健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
時間栄養学を基にした、各種食品の間食摂取が食後血糖値とセカンドミール効果に与える影響を検討する。
英語
We will examine the effect of various snack meals intake on postprandial blood glucose levels and second meal effect, based on Chrono nutrition.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
食後血糖値の変化
英語
Change of Blood Glucose levels
日本語
主観的アンケート調査
OSA睡眠調査票MA版
英語
Subjective Questionnaire Survey
OSA sleep inventory MA version
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded
無治療対照/No treatment
5
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
間食にフルーツグラノーラを摂取
英語
Eat fruit granola at snack
日本語
間食にポテトチップスを摂取
英語
Eat potato chips at snac
日本語
間食に黒豆を摂取
英語
Eat fried black soy beans at snack
日本語
間食に焼き芋を摂取
英語
Eat roasted sweet potato at snack
日本語
間食しない
英語
no snack meals
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
19 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1.19歳以上の健康な成人
2.書面で同意書を得られた方
英語
(1) healthy persons aged 18 years and older
(2) persons who provided written consent for participation.
日本語
1.当該食品にアレルギーを持つ者
2.耐糖能異常がある者(過去2年間健康診断時に異常あり)
3.空腹時血糖値110mg/dLを超える者
4.BMI 30 以上
5.重篤な肝疾患、腎疾患、心疾患、肺疾患、精神障害および血液疾患などを有する者あるいは既往を有する者
6.降圧剤などの薬剤服用がある者
7.試験中に妊娠を希望する者、妊娠中の者、授乳中の者
8. 試験監督者が不適切と判断した者
英語
(1) individuals who were allergic to the food used in the study
(2) individuals with glucose intolerance (abnormal at medical examination for the past 2 years)
(3) individuals with a fasting blood glucose of >110 mg/dL
(4) individuals with a Body Mass Index (BMI) of >30
(5) patients with severe liver disease, kidney disease, heart disease, lung disease, psychiatric disease, blood disease, etc.
(6) individuals who took drugs such as antihypertensive drugs
(7) those who wished to become pregnant, or were pregnant/breastfeeding during the study
(8) those who were judged by the study supervisor to be inappropriate for participation.
15
日本語
名 | 彰子 |
ミドルネーム | |
姓 | 古谷 |
英語
名 | Akiko |
ミドルネーム | |
姓 | Furutani |
日本語
愛国学園短期大学
英語
Aikoku Gakuen Junior College
日本語
家政科
英語
Department of Home Economics
133-8585
日本語
東京都江戸川区西小岩5丁目7-1
英語
5-7-1, Nishikoiwa, Edogawa-ku, Tokyo
03-5668-7260
furutani@aikoku-jc.ac.jp
日本語
名 | 彰子 |
ミドルネーム | |
姓 | 古谷 |
英語
名 | Akiko |
ミドルネーム | |
姓 | Furutani |
日本語
愛国学園短期大学
英語
Aikoku Gakuen Junior College
日本語
家政科
英語
Department of Home Economics
133-8585
日本語
東京都江戸川区西小岩5丁目7-1
英語
5-7-1, Nishikoiwa, Edogawa-ku, Tokyo
03-5668-7260
furutani@aikoku-jc.ac.jp
日本語
その他
英語
Aikoku Gakuen Junior College
日本語
愛国学園短期大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Calbee,Inc
日本語
カルビー株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
愛国学園短期大学
英語
Aikoku Gakuen Junior College
日本語
東京都江戸川区西小岩五丁目7-1
英語
5-7-1, Nishikoiwa, Edogawa-ku, Tokyo
03-5668-7260
aioffice@aikoku-jc.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2021 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-023-03138-4
20
日本語
15:00に間食をした場合、FG群とSP群で夕食時の食後血糖上昇が抑制され、曲線下面積(AUC)も低かった。
17:00に間食した場合、食後血糖上昇はすべての群で抑制された。PC、FG、SPのAUCは間食なしの場合よりも低かった。
一方、炭水化物摂取量は間食により増加したが、間食と夕食の合計AUCはいずれの群でも差がなかった。
高血糖の持続時間は間食の摂取により減少し、グルコースの振幅も減少した。
英語
Snacked at 15:00, the postprandial glucose elevation at dinner was suppressed in the FG and SP groups, and the AUC was also low.
Snacked at 17:00, the postprandial glucose elevation was suppressed in all the groups. The AUCs for PC, FG, and SP were lower than those for no snacking.
Carbohydrate intake increased with snacking, but the total AUC of snacks and dinner did not differ in any of the groups.
The duration of hyperglycemia decreased with snack intake, as did the glucose amplitude.
2024 | 年 | 04 | 月 | 06 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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有害事象の報告はなかった
英語
No adverse events were reported.
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日本語
英語
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英語
試験終了/Completed
2021 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2021 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2021 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2024 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000051413
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000051413
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |