UMIN試験ID | UMIN000045840 |
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受付番号 | R000052331 |
科学的試験名 | 健常成人を対象とした研究食品摂取による免疫維持機能確認 -プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法- |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/10/22 |
最終更新日 | 2021/10/22 18:13:17 |
日本語
健常成人を対象とした研究食品摂取による免疫維持機能確認
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to evaluate the effect of food ingredient in healthy adult on the immune system
-Placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative method
日本語
健常成人を対象とした研究食品摂取による免疫維持機能確認
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to evaluate the effect of food ingredient in healthy adult on the immune system
-Placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative method
日本語
健常成人を対象とした研究食品摂取による免疫維持機能確認
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to evaluate the effect of food ingredient in healthy adult on the immune system
-Placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative method
日本語
健常成人を対象とした研究食品摂取による免疫維持機能確認
-プラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較法-
英語
A study to evaluate the effect of food ingredient in healthy adult on the immune system
-Placebo-controlled, randomized, double-blind, parallel-group comparative method
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
研究食品を8間連続で摂取させ、プラセボを対象として免疫機能への影響を確認する
英語
To evaluate the effect of test food intake for 8 consecutive weeks on immune function using placebo as a control
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
免疫機能
英語
Immune function
日本語
体調アンケート
英語
Physical condition questionnaire
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品の摂取
英語
Ingestion of test food (research food)
日本語
プラセボの摂取
英語
Ingestion of placebo
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)年齢20歳以上65歳未満の日本人男女
(2)風邪にかかりやすいと自覚のある者
(3)コロナウイルス、インフルエンザウイルスなどのワクチンを試験期間中に接種する予定のない者
(4)研究の目的・内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解したうえで自発的に参加を志願し、書面で研究参加に同意した者
英語
(1) Japanese males and females from 20 to 64 years of age
(2) Subjects who are aware that they are susceptible to cold
(3) Subjects who do not plan to be vaccinated against coronavirus, influenza virus, etc. during the study period
(4) Subjects who have received sufficient explanation of the purpose and content of the study, have the capacity to consent, have voluntarily volunteered to participate with a good understanding, and have agreed in writing to participate in the study
日本語
(1) 研究食品の関与成分を多く含む食品を週3回以上摂取している者
(2) 糖尿病、腎・肝疾患、心疾患などの重篤な疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患に罹患している者、治療中の者、既往歴がある者
(3) 慢性疾患を有し、日常的に薬剤を服用している者
(4) 免疫に影響を及ぼす可能性のある医薬品、特定保健用食品や機能性表示食品、健康食品を常用している
(5) 乳酸菌を多く含む食品や乳酸菌製剤を週3回以上摂取する習慣がある者
(6) 適正飲酒(1日平均純アルコールで約20 g程度)を超えた飲酒を常に行っている者
(7) スクリーニング検査、各検査2日前からの禁酒が不可能な者
(8) 食物アレルギーを有するとの申告があった者
(9) 研究結果に影響がある治療を実施している者
(10) 昼夜交代制勤務または重量物運搬等の肉体労働に従事している者
(11) マラソンなどの激しい運動を習慣的に行っている者(プロのスポーツ選手を含む)
(12) 研究期間中に実施する各種検査の手順を規定どおりに実施できない者(アンケートの回答など)
(13) 消化吸収に影響を与える消化器疾患及び消化器の手術歴がある者(虫垂炎を除く)
(14) 妊娠している者、研究期間中に妊娠の意思がある者、授乳中の者
(15) スクリーニング検査に行う血液検査から、研究対象者として不適当と判断された者
(16) 薬物依存、アルコール依存の既往歴あるいは現病歴がある者
(17) 他の食品の摂取や医薬品を使用する研究、化粧品及び医薬品などを塗布する研究に参加中の者、同意取得1ケ月以内に他の臨床研究に参加していた者、参加の意思がある者
(18) 研究期間中、海外旅行等、海外への渡航を予定している者
(19) 同意取得日からさかのぼって1ヶ月以内に200 mLまたは3ヶ月以内に400 mLを超える採血、成分献血をした者
(20) その他、研究責任者が研究対象者として不適当と判断した者
英語
(1)Subjects who regularly intake food containing involvement ingredients at least 3 times a week
(2)Subjects suffering from, undergoing treatment for, or with a history of serious diseases
(3)Subjects who have chronic diseases and take medication on a daily basis
(4)Subjects who regularly use medicines, food for specified health use or functional food, or health food that may affect immunity
(5)Subjects who have a habit of taking lactobacillus-rich foods or lactobacillus preparations at least three times a week
(6)Subjects who consistently drink more than the appropriate amount of alcohol
(7)Subjects who are unable to abstain from alcohol for 2 days prior to screening test and each test
(8)Subjects who have food allergies
(9)Subjects who are undergoing treatments that may affect the research results
(10)Subjects who work day and night shifts or engage in physical labor such as carrying heavy loads
(11)Subjects who habitually engage in intense physical activities such as marathon (12)Subjects who fail to follow the prescribed procedures for the various tests during the study
(13)Subjects with digestive diseases affecting digestion and absorption and Subjects with a history of digestive surgery
(14)Pregnant women, women who intend to become pregnant during the research period, and women who are breastfeeding
(15)Subjects who are judged to be inappropriate as research subjects based on blood tests
(16)Subjects who have a history or current condition of drug or alcohol dependence
(17)Subjects who are participating in research involving the ingestion of other foods or the use of other medicines
(18)Subjects who plan to travel abroad, including overseas travel, during the study
(19)Subjects who has donated more than 200 mL of blood within 1 month or 400 mL of blood within 3 months prior to the date of obtaining consent, or donated blood components
(20)Subjects who judges to be inappropriate as research subjects by the principal investigator
60
日本語
名 | 亮輔 |
ミドルネーム | |
姓 | 松岡 |
英語
名 | Ryosuke |
ミドルネーム | |
姓 | Matsuoka |
日本語
キユーピー株式会社
英語
Kewpie Corporation
日本語
研究開発本部
英語
R&D Division
182-0002
日本語
東京都調布市仙川町2-5-7
英語
2-5-7, Sengawa-cho, Chofu-shi, Tokyo
03-5384-7759
ryosuke_matsuoka@kewpie.co.jp
日本語
名 | 知珠 |
ミドルネーム | |
姓 | 田中 |
英語
名 | Tomomi |
ミドルネーム | |
姓 | Tanaka |
日本語
キユーピー株式会社
英語
Kewpie Corporation
日本語
研究開発本部
英語
R&D Division
182-0002
日本語
東京都調布市仙川町2-5-7
英語
2-5-7, Sengawa-cho, Chofu-shi, Tokyo
03-5384-7759
tomomi_tanaka@kewpie.co.jp
日本語
その他
英語
KSO Co., Ltd.
日本語
株式会社ケイ・エス・オー
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Kewpie Corporation
日本語
キユーピー株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
医療法人公雄会 こぶな整形外科医院倫理審査委員会
英語
Ethical Committee of Kobuna Orthopedics Clinic
日本語
群馬県前橋市後閑町311番2号 311-2
英語
311-2, Gokanmachi, maebashishi, Gunma
027-261-7600
sagawa@mc-connect.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2021 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2021 | 年 | 10 | 月 | 25 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 28 | 日 |
2022 | 年 | 01 | 月 | 15 | 日 |
2022 | 年 | 05 | 月 | 06 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
2021 | 年 | 10 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000052331
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000052331
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |