UMIN試験ID | UMIN000046336 |
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受付番号 | R000052727 |
科学的試験名 | 食後高血糖が血管内皮機能及び静的運動時の昇圧応答に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2021/12/20 |
最終更新日 | 2023/06/12 12:22:09 |
日本語
食後高血糖が血管内皮機能及び静的運動時の昇圧応答に及ぼす影響
英語
Effects of postprandial hyperglycemia on vascular endothelial function and pressor response to static handgrip exercise
日本語
食後高血糖が血管内皮機能及び静的運動時の昇圧応答に及ぼす影響
英語
Effects of postprandial hyperglycemia on vascular endothelial function and pressor response to static handgrip exercise
日本語
食後高血糖が血管内皮機能及び静的運動時の昇圧応答に及ぼす影響
英語
Effects of postprandial hyperglycemia on vascular endothelial function and pressor response to static handgrip exercise
日本語
食後高血糖が血管内皮機能及び静的運動時の昇圧応答に及ぼす影響
英語
Effects of postprandial hyperglycemia on vascular endothelial function and pressor response to static handgrip exercise
日本/Japan |
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健康な成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食後高血糖/高インスリン血症は血管内皮機能 (VEF) を急性に障害し,交感神経活性化を亢進sする。したがって,静的握力運動 (HG‐ex) に対する昇圧反応を増強する可能性がある。本研究の目的は,上腕動脈のVEFおよびHG‐exに対する平均動脈圧 (MAP) 応答に対する食後高血糖症および高インスリン血症の影響を検討することである。
英語
Postprandial hyperglycemia/hyperinsulinemia acutely impairs vascular endothelial function (VEF) and exaggerates sympathetic activation, which may augment the pressor response to static handgrip exercise (HG-ex). The purpose of this study was to examine the effects of postprandial hyperglycemia and hyperinsulinemia on VEF in brachial artery and mean arterial pressure (MAP) responses to HG-ex.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
血管内皮機能,静的掌握運動時の血圧応答
英語
endothelial function, pressor response to static handgrip exercise
日本語
血中グルコース,血漿インスリン,血圧,心拍数
英語
blood glucose, plasma insulin, blood pressure, heart rate
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
用量対照/Dose comparison
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | その他/Other |
日本語
対象者は,8:30-9:00に高グリセミックインデックス食を摂取し,3時間安静にする。朝食摂取前 (ベースライン) と摂取1時間後に,上腕動脈の血管内皮機能を超音波による血流依存性血管拡張 (FMD) 法を用いて評価する。FMDは直径のパーセント変化 (%FMD) として計算し,それはカフ放出からピーク拡張 (%FMDSRauc) までの曲線下せん断速度領域 (AUC) に正規化する。続いて,対象者は30%最大随意収縮の静的掌握運動を行い,続いて運動後虚血を行う。血糖値と血漿インスリン濃度は食後15または30分毎に測定し,それぞれの曲線下面積 (AUC) を算出する。
英語
Participants consume a high glycemic index breakfast meal at 8:30-9:00, and subsequently rest for 3 hours. Before (baseline) and 1 and 3 hours after consumption of breakfast meal, vascular endothelial function in brachial artery is evaluated using flow mediated dilation (FMD) method by ultrasonography. FMD is calculated as percent change of diameter (%FMD), which is normalized to shear rate area under the curve (AUC) from cuff release to peak dilation (%FMDSRauc). Subsequently, participants perform 30% maximal voluntary contraction static handgrip exercise, followed by postexercise ischemia (PEMI). Blood glucose and plasma insulin levels are measured every 15 or 30 min after consumption of meal and each of area under the curve (AUC) is calculated.
日本語
対象者は,8:30-9:00に低グリセミックインデックス食を摂取し,3時間安静にする。朝食摂取前 (ベースライン) と摂取1時間後に,上腕動脈の血管内皮機能を超音波による血流依存性血管拡張 (FMD) 法を用いて評価する。FMDは直径のパーセント変化 (%FMD) として計算し,それはカフ放出からピーク拡張 (%FMDSRauc) までの曲線下せん断速度領域 (AUC) に正規化する。続いて,対象者は30%最大随意収縮の静的掌握運動を行い,続いて運動後虚血を行う。血糖値と血漿インスリン濃度は食後15または30分毎に測定し,それぞれの曲線下面積 (AUC) を算出する。
英語
Participants consume a low glycemic index breakfast meal at 8:30-9:00, and subsequently rest for 3 hours. Before (baseline) and 1 and 3 hours after consumption of breakfast meal, vascular endothelial function in brachial artery is evaluated using flow mediated dilation (FMD) method by ultrasonography. FMD is calculated as percent change of diameter (%FMD), which is normalized to shear rate area under the curve (AUC) from cuff release to peak dilation (%FMDSRauc). Subsequently, participants perform 30% maximal voluntary contraction static handgrip exercise, followed by postexercise ischemia (PEMI). Blood glucose and plasma insulin levels are measured every 15 or 30 min after consumption of meal and each of area under the curve (AUC) is calculated.
日本語
対象者は,8:30-9:00に欠食し,3時間安静にする。朝食摂取前 (ベースライン) と摂取1時間後に,上腕動脈の血管内皮機能を超音波による血流依存性血管拡張 (FMD) 法を用いて評価する。FMDは直径のパーセント変化 (%FMD) として計算し,それはカフ放出からピーク拡張 (%FMDSRauc) までの曲線下せん断速度領域 (AUC) に正規化する。続いて,対象者は30%最大随意収縮の静的掌握運動を行い,続いて運動後虚血を行う。血糖値と血漿インスリン濃度は食後15または30分毎に測定し,それぞれの曲線下面積 (AUC) を算出する。
英語
Participants skip a breakfast meal at 8:30-9:00, and subsequently rest for 3 hours. Before (baseline) and 1 and 3 hours after consumption of breakfast meal, vascular endothelial function in brachial artery is evaluated using flow mediated dilation (FMD) method by ultrasonography. FMD is calculated as percent change of diameter (%FMD), which is normalized to shear rate area under the curve (AUC) from cuff release to peak dilation (%FMDSRauc). Subsequently, participants perform 30% maximal voluntary contraction static handgrip exercise, followed by postexercise ischemia (PEMI). Blood glucose and plasma insulin levels are measured every 15 or 30 min after consumption of meal and each of area under the curve (AUC) is calculated.
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20 | 歳/years-old | 以上/<= |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
①年齢が20歳以上59歳以下であること
②薬剤の服用およびサプリメントの使用が無いこと
③内科的・外科的疾患者ではないこと
④喫煙者ではないこと
⑤過去3ヶ月間に体重が3kg以上増減および研究期間内に減量を予定していない方
⑥研究期間内に他の研究の対象者となっていないこと(研究内容の説明時に参加者に直接口頭で尋ね確認する)
⑦研究内で提供される食事を摂取できる方
⑧正常月経がある方
英語
1. Age between 20 and 59 years old
2. Not taking any medications and dietary supplements
3. No medical and surgical diseases
4. No smoker
5. A participant who not performed weight changes plus or minus 3 kg in the past three months and who has no intention to weight loss during the study
6. Must not be the participant of others research within the research period (confirm by asking the participants directly and orally when explaining the research content)
7. A participant who can consume the test meal in the study
8. A participant whose menstrual cycle is normal
日本語
①年齢が20歳未満または60歳以上であること
②薬剤の服用およびサプリメントの使用があること
③内科・外科的疾患者であること
④喫煙者であること
⑤過去3ヶ月間に体重が3kg以上増減および研究期間内で減量を予定している方
⑥研究期間内に他の研究の対象者となる予定のある者および既に他の研究の対象者となっている方
⑦研究内で提供される食事にアレルギー食品があるため摂取できない方
⑧妊娠中の方、実験期間中に妊娠の意思がある方、出産してから1年以内の方
英語
1. Not age between 20 and 59 years old
2. A participant who takes medications and dietary supplements
3. A participant who has medical and surgical diseases
4. Smoker
5. A participant who performed weight changes plus or minus 3 kg in the past three months and who has an intention to weight loss during the study
6. A participant who are scheduled to participate to others research.
7. A participant who cannot consume the test meal in the study
8. A participant who is pregnant, suspected of being pregnant, and within 1 year of parturition
15
日本語
名 | 秀明 |
ミドルネーム | |
姓 | 鍛島 |
英語
名 | Hideaki |
ミドルネーム | |
姓 | Kashima |
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県立広島大学
英語
Prefectural University of Hiroshima
日本語
健康科学科
英語
Faculty of Health Sciences
734-8558
日本語
広島県広島市南区宇品東1-1-71
英語
1-1-71 Ujina-higashi, Minami-ku, Hiroshima
0822519806
h-kashima@pu-hiroshima.ac.jp
日本語
名 | 秀明 |
ミドルネーム | |
姓 | 鍛島 |
英語
名 | Hideaki |
ミドルネーム | |
姓 | Kashima |
日本語
県立広島大学
英語
Prefectural University of Hiroshima
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健康科学科
英語
Faculty of Health Sciences
734-8558
日本語
広島県広島市南区宇品東1-1-71
英語
1-1-71 Ujina-higashi, Minami-ku, Hiroshima
0822519806
h-kashima@pu-hiroshima.ac.jp
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その他
英語
Prefectural University of Hiroshima
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県立広島大学
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文部科学省
英語
Japan Society for the Promotion of Science KAKENHI
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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県立広島大学
英語
Prefectural University of Hiroshima
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広島県広島市南区宇品東1-1-71
英語
1-1-71 Ujina-higashi, Minami-ku, Hiroshima
0822519534
kikaku2@pu-hiroshima.ac.jp
いいえ/NO
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2021 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
未公表/Unpublished
15
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英語
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試験終了/Completed
2021 | 年 | 03 | 月 | 22 | 日 |
2021 | 年 | 03 | 月 | 22 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
2022 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2021 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
2023 | 年 | 06 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000052727
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000052727
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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