UMIN試験ID | UMIN000000873 |
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受付番号 | R000001050 |
科学的試験名 | 2型糖尿病における低炭水化物食の血糖コントロールに対する効果 |
一般公開日(本登録希望日) | 2007/10/31 |
最終更新日 | 2015/02/25 20:03:21 |
日本語
2型糖尿病における低炭水化物食の血糖コントロールに対する効果
英語
Effects of low-carbohydrate diet on glycemic control in type 2 diabetes
日本語
2型糖尿病における低炭水化物食の効果
英語
Effects of low-carbohydrate diet in type 2 diabetes
日本語
2型糖尿病における低炭水化物食の血糖コントロールに対する効果
英語
Effects of low-carbohydrate diet on glycemic control in type 2 diabetes
日本語
2型糖尿病における低炭水化物食の効果
英語
Effects of low-carbohydrate diet in type 2 diabetes
日本/Japan |
日本語
2型糖尿病
英語
Type 2 diabetes
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
低炭水化物食の2型糖尿病おける血糖コントロールの有効性を明らかにする
英語
To clarify an efficacy of low-carbohydarate diet on glycemic contorol in type 2 diabetes
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値、HbA1c, 血清脂質、BMI、体重
英語
serum glucose and HbA1c levels, serum lipid profiles, BMI and body weight
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
治療・ケア/Treatment
行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
低炭水化物食
英語
low-carbohydrate diet
日本語
従来型糖尿病食(高炭水化物食)
英語
conventional diet(high-carbohydrate diet)
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英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
75 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
2型糖尿病
英語
type 2 diabetes
日本語
HbA1c8.0以上のコントロール不良例、SU剤内服中患者、腎不全合併例、悪性腫瘍合併例
英語
HbA1c>8.0, chronic renal failure, midication with sulfonylureas, malignancy
35
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 灰本 元 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hajime Haimoto |
日本語
灰本クリニック
英語
Haimoto Clinic
日本語
院長
英語
Director
日本語
愛知県春日井市弥生町1-80
英語
1-80 Yayoi-cho, Kasugai, 486-0838 Aichi, Japan
0568-85-0567
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 |
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灰本クリニック
英語
Haimoto Clinic
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内科
英語
Division of Internal Medicine
日本語
愛知県春日井市弥生町1-80
英語
haimoto@gol.com
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その他
英語
Haimoto Clinic
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灰本クリニック
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英語
日本語
その他
英語
Haimoto Clinic
日本語
灰本クリニック
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自己調達/Self funding
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いいえ/NO
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英語
2007 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
http://www.nutritionandmetabolism.com/
日本語
31人のlow-carbohydrate dietによる食事療法によってHbA1cが安定している糖尿病患者(平均HbA1c6.9,平均年齢62歳)に高炭水化物食を負荷するとどのような代謝変化が起こるかを研究する目的で,総カロリー500Kcalの高炭水化物食と低炭水化物食を1-2週間を空けてクロスオーバー負荷試験を行った。血液中のケトン体,脂肪酸,インスリン,血糖値,中性脂肪などエネルギー代謝に関わるマーカーの2時間以内の変化を追跡した。高炭水化物食と低炭水化物食の炭水化物:脂質:蛋白質比は59:20:21と7:20:73であった。また,26%low-carbohydrate dietを行っている群13人と緩やかな44%low-carbohydrate dietを行っている群18人で,それらのマーカーの変化に差があるかも検討した。
1.低炭水化物食負荷ではほとんど血糖値とインスリン値の変化はなかったが,高炭水化物食負荷では二つとも急激な上昇がみられた(P<0.001 for both)。
2.ケトン体や脂肪酸は低炭水化物食負荷ではほとんど変化しなかったが,高炭水化物食負荷では急激な減少がみられた(P<0.001 for both)。
3.ケトン体の低下は,厳格な26%low-carbohydrate dietを摂食している群では急激であったが,緩やかな44%low-carbohydrate dietを摂食している群ではゆるやかな低下が見られた(P<0.001)。ケトン体の低下は2時間以内に急激に起こることがあきらかとなった。
3.高炭水化物食負荷においては,血清中性脂肪値は26%low-carbohydrate diet群では2時間で低下したが,44%low-carbohydrate diet群では上昇した(P=0.002)。
4.高炭水化物食負荷では,ケトン体減少とinsulinogenic index,中性脂肪減少とdietary %carbohydrateは強い相関があった。
英語
Background
With respect to energy metabolism, acute metabolic responses to high-carbohydrate meals (HCMs) have not been determined in LCD patients with T2DM.
Subjects and methods
We enrolled 31 subjects with T2DM (mean age: 62 yrs, mean hemoglobin A1c level: 6.9%), of whom 13 were on a strict LCD (26% carbohydrate diet), and 18 a moderate one (44% carbohydrate diet). Two isocaloric meals were administered to all subjects in a randomized crossover design. The carbohydrate:protein:fat ratios of HCMs and low-carbohydrate meals (LCMs) were 59:20:21 and 7:20:73, respectively. Serum beta-hydroxybutyrate, acetoacetate, free fatty acids (FFAs), triglyceride and insulin, and plasma glucose concentrations were measured for 120 minutes after the intake of each meal.
Results
HCMs rapidly decreased postprandial beta-hydroxybutyrate, acetoacetate and FFA concentrations within 2 hours in all patients in combination with rapid increases in serum insulin and plasma glucose, while LCMs increased or did not change beta-hydroxybutyrate, acetoacetate and FFAs (P<0.001 for all). HCMs did not change postprandial triglyceride concentrations over 2 hours, while LCMs gradually increased them (P<0.001).
HCMs sharply and rapidly decreased postprandial beta-hydroxybutyrate and acetoacetate concentrations in strict LCD subjects over 2 hours, but only slightly decreased them in moderate LCD subjects (P<0.001, difference between strict and moderate LCD subjects). The parameter deltaketone bodies (level at 120 minutes - level at baseline) was significantly correlated with the insulinogenic index (r=0.503 for Beta-hydroxybutyrate and 0.509 for acetoacetate), but not with total insulin secretory capacity. Moreover, HCMs slightly decreased postprandial triglyceride levels in strict LCD subjects but somewhat increased them in the moderate LCD subjects (P=0.002). The parameter deltatriglyceride was significantly correlated with background dietary %carbohydrate (r=0.484).
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試験終了/Completed
2007 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2007 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2008 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2008 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2009 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
2009 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
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英語
2007 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
2015 | 年 | 02 | 月 | 25 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000001050
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000001050
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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研究症例データ | |
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