UMIN試験ID | UMIN000006554 |
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受付番号 | R000007611 |
科学的試験名 | 野菜の摂取量と全面多層構造調理器具による無水調理法が尿中カリウム排泄量や血中ビタミンレベルに及ぼす効果の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2011/10/17 |
最終更新日 | 2011/10/17 17:49:26 |
日本語
野菜の摂取量と全面多層構造調理器具による無水調理法が尿中カリウム排泄量や血中ビタミンレベルに及ぼす効果の検証
英語
Effects of Cooking Using Multi-ply Cookware on Absorption of Potassium and Vitamins - A Randomized Double-blind Placebo Controlled Study
日本語
野菜の摂取量と調理法が尿中カリウム排泄量や血中ビタミン吸収量に及ぼす効果の検証
英語
Effects of the Amount and Cooking of Vegetables on Urinary Potassium Excretion and Vitamin Absorption
日本語
野菜の摂取量と全面多層構造調理器具による無水調理法が尿中カリウム排泄量や血中ビタミンレベルに及ぼす効果の検証
英語
Effects of Cooking Using Multi-ply Cookware on Absorption of Potassium and Vitamins - A Randomized Double-blind Placebo Controlled Study
日本語
野菜の摂取量と調理法が尿中カリウム排泄量や血中ビタミン吸収量に及ぼす効果の検証
英語
Effects of the Amount and Cooking of Vegetables on Urinary Potassium Excretion and Vitamin Absorption
日本/Japan |
日本語
動脈硬化
英語
Arteriosclerosis
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
毎日350gの野菜を2週間、全面多層構造鍋または普通の鍋で調理して摂取し、調理方法の違いで栄養の吸収・代謝に差が出るかどうか検討する。
英語
Effect of daily 350g vegetables intake for 2 weeks by cooking with multi-ply cookware and ordinary cookware on the absorption and metabolism of nutriments
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
総コレステロール、HDLコレステロール、LDLコレステロール、酸化LDL
英語
Total cholesterol, HDL cholesterol, LDL cholesterol, Oxidized LDL
日本語
24時間尿中ナトリウムカリウム比
英語
24-hour urine sodium/ potassium ratio
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験群 :A群
野菜350g/日(毎日提供)2週間摂取
全面多層構造鍋による無水調理法
(二重盲検群)
英語
Test products: Group A
Daily ingestion of 350 g vegetables cooked without water using multi-ply cookware (double-blind group)
日本語
プラセボ群:B群
野菜350g/日(毎日提供)2週間摂取
通常の鍋による調理法
(二重盲検群)
英語
Placebo products: Group B
Daily ingestion of 350 g vegetables cooked using ordinary cookware
(double-blind group)
日本語
対照群:C群
介入期間中、通常の食生活を続ける
(無治療対照群)
英語
Control Group: Group C
Containing to take meals daily as usual during the intervention
(non-treated control)
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
27 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
①ある大学に通学する大学生及び大学院生の男女
②本人による本試験の参加への文書同意
英語
1.University and Graduate School male and female students
2.Those who signed the informed consent for participation in the study
日本語
①提供する試験食(野菜350g)が毎日食べられない者
②摂取した食品の写真で野菜摂取が適切でないと判断された者
英語
1. Those who can not take 350g of vegetables supplied by the study
2. Those who failed to take photograph of their vegetable intake
90
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 家森 幸男 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yukio YAMORI |
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University
日本語
国際健康開発研究所
英語
Institute for World Health Development
日本語
〒663-8143 兵庫県西宮市枝川町4-16
英語
4-16 Edagawa-cho, Nishinomiya-City, Hyogo 663-8143, JAPAN
+81-798-45-9980
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 森 真理 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Mari MORI |
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University
日本語
国際健康開発研究所
英語
Institute for World Health Development
日本語
〒663-8143 兵庫県西宮市枝川町4-16
英語
4-16 Edagawa-cho, Nishinomiya-City, Hyogo 663-8143, JAPAN
+81-798-45-9980
project@mukogawa-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Institute for World Health Development, Mukogawa Women's University
日本語
武庫川女子大学国際健康開発研究所
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Vita Craft Japan Ltd.
日本語
ビタクラフトジャパン株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
JAPAN
日本語
京都大学大学院人間・環境学研究科
津田謹輔 研究室
英語
Graduate School of Human and Environmental Studies, Kyoto University. Kinsuke Tsuda laboratory
日本語
英語
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英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
京都大学大学院 人間・環境学研究科(京都府)
2011 | 年 | 10 | 月 | 17 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
介入前後の結果から、野菜を摂取したA群、B群において、血中のビタミンCやβカロチン、葉酸などが有意に増加した。また、A群のみ酸化LDL が有意に減少した。24時間採尿の結果では、介入前後でA群のみ尿中カリウム量が有意に増加し、ナトリウムカリウム比も有意な改善が認められた。
第58回 日本栄養改善学会学術総会:2011.9.9
英語
By the intervention, group A and B who took supplied vegetables daily showed significant increase in vitamin C, beta-carotene and folic acid in the blood.
Only in group A oxidized LDL was significantly decreased.
24-hour urine samples indicated the significant improvements of potassium excretion and sodium/potassium ratio.
The 58th Annual Conference of the Japanese Society of Nutrition and Dietetics
日本語
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英語
試験終了/Completed
2009 | 年 | 08 | 月 | 12 | 日 |
2010 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
2010 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2010 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2010 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2010 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2011 | 年 | 10 | 月 | 17 | 日 |
2011 | 年 | 10 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000007611
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000007611
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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