UMIN試験ID | UMIN000008240 |
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受付番号 | R000009719 |
科学的試験名 | コンブ摂取による生活習慣病予防効果に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2012/06/24 |
最終更新日 | 2016/01/25 08:34:55 |
日本語
コンブ摂取による生活習慣病予防効果に関する研究
英語
Study on the lifestyle-related disease protective efficacy by an intake of Kombu
日本語
コンブ摂取による生活習慣病予防効果に関する研究
英語
Study on the lifestyle-related disease protective efficacy by an intake of Kombu
日本語
コンブ摂取による生活習慣病予防効果に関する研究
英語
Study on the lifestyle-related disease protective efficacy by an intake of Kombu
日本語
コンブ摂取による生活習慣病予防効果に関する研究
英語
Study on the lifestyle-related disease protective efficacy by an intake of Kombu
日本/Japan |
日本語
該当せず(健常人)
英語
not applicable_Healthy volunteers
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、健常ボランティアにコンブを摂取していただき、血糖や血中脂質などの測定、ならびに、胃や腸、便通への影響を検討することで、古くから私たちの食生活に根づいてきたコンブの摂取が、我々の健康にいかに寄与しているかを科学的に検証することを目的とする。
英語
In this study, healthy volunteers take in Kombu, and it is scientifically investigated how an intake of Kombu, which rooted in our eating habits for a long time, contributes to our health by examining the blood glucose and lipid levels and its influence on stomach, intestine and bowel movement.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
・血液に関しては、一般血液検査、血液生化学検査、有機酸や脂肪酸等の代謝物の分析を行う。
・尿については、尿糖、尿蛋白、有機酸や脂肪酸等の代謝物の分析を行う。
・糞便に関しては、そこからゲノムDNAを抽出し、腸内細菌叢の分析を行う(ヒトゲノムDNAの解析を行わない)。糞便中の有機酸や脂肪酸等の代謝物分析も実施する。
・また、摂取開始前から摂取終了までのアンケート調査を依頼する。
・コンブ摂取期間は4週間で、摂取前と摂取中、摂取後に上記の評価を実施する。
英語
Blood: perform the general blood test,
biochemical examination, and analysis of metabolites such as organic acids and fatty acids.
Urine: perform the analysis of glucose, proteins, organic acids and fatty acids.
Feces: perform the analysis of intestinal flora using the genome DNA (do not analyze human genome DNA) and the analysis of metabolites such as organic acids and fatty acids.
Questionnaire: questionary survey until the intake of Kombu end before the intake start.
Intake period: A Kombu intake period is four weeks, and the evaluations mentioned above are carried out after the intake, during the intake and before the intake.
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
本研究に用いるコンブは、乾燥コンブであり、試験では、1日あたり1.5 g、あるいは、3.0 gの乾燥コンブを4週間、水で戻すことで柔らかくし、噛んで食してもらうよう依頼する。
英語
In this study, dry Kombu is used, and
1.5 g or 3.0 g of dry Kombu per day is taken by healthy volunteers for four weeks. When healthy volunteers take in Kombu, dry Kombu is soften with water, and then it is eaten.
日本語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1)コンブに対しアレルギーを呈さない者
2)20歳以上の者
3)本人から文書による同意の得られた者
4)甲状腺疾患を有さない者
英語
1) The person who is not allergic to Kombu.
2) The persons 20 years or older.
3) The person that the written agreement was provided from the person himself.
4) The persons who does not have a thyreoid diseases.
日本語
1)本研究に同意が得られない場合
2)その他医師が不適切と判断する場合
英語
1) An agreement is not provided for this study.
2) The doctors judge that the participation is inappropriate.
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 吉田 優 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Masaru Yoshida |
日本語
神戸大学大学院医学研究科
英語
Kobe University Graduate School of Medicine
日本語
病因病態解析学
英語
Metabolomics research
日本語
〒650-0017 兵庫県神戸市中央区楠町7-5-1
英語
7-5-1 Kusunoki-cho, Chu-o-ku, Kobe, Hyogo 650-0017, Japan
078-382-6305
myoshida@med.kbe-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 吉田 優 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Masaru Yoshida |
日本語
神戸大学大学院医学研究科
英語
Kobe University Graduate School of Medicine
日本語
病因病態解析学
英語
Metabolomics research
日本語
〒650-0017 兵庫県神戸市中央区楠町7-5-1
英語
7-5-1 Kusunoki-cho, Chu-o-ku, Kobe, Hyogo 650-0017, Japan
078-382-6305
myoshida@med.kobe-u.ac.jp
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その他
英語
Metabolomics research, Kobe University Graduate School of Medicine
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神戸大学大学院医学研究科病因病態解析学
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日本語
英語
日本語
その他
英語
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
日本語
農林水産省
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日本
英語
JAPAN
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英語
いいえ/NO
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2012 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
試験終了/Completed
2012 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
2012 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2014 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2012 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
2016 | 年 | 01 | 月 | 25 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000009719
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000009719
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |