UMIN試験ID | UMIN000009465 |
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受付番号 | R000011065 |
科学的試験名 | 2型糖尿病患者および健常者における間食の摂取タイミングと血糖変動のクロスオーバー試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2012/12/03 |
最終更新日 | 2019/06/10 14:09:09 |
日本語
2型糖尿病患者および健常者における間食の摂取タイミングと血糖変動のクロスオーバー試験
英語
Cross-over study of eating snacks at different timing on glycemic excursions assessed by continuous glucose monitoring system (CGMS) in patients with and without type 2 diabetes
日本語
間食摂取のタイミングと血糖変動のクロスオーバー試験
英語
Cross-over study of eating snacks at different timing on glycemic excursions assessed by CGMS
日本語
2型糖尿病患者および健常者における間食の摂取タイミングと血糖変動のクロスオーバー試験
英語
Cross-over study of eating snacks at different timing on glycemic excursions assessed by continuous glucose monitoring system (CGMS) in patients with and without type 2 diabetes
日本語
間食摂取のタイミングと血糖変動のクロスオーバー試験
英語
Cross-over study of eating snacks at different timing on glycemic excursions assessed by CGMS
日本/Japan |
日本語
2型糖尿病
英語
Type 2 diabetes
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
通院中の2型糖尿病患者および健常者を対象に、間食の摂取時間を変え、血糖の日内変動に及ぼす影響を調べる。
英語
The objective of the study is to determine whether the timing of eating snacks at varying timing differ glycemic excursions in people with and without type 2 diabetes.
その他/Others
日本語
通院中の2型糖尿病患者および健常者を対象に、間食の摂取時間を変え、血糖の日内変動に及ぼす影響を調べる。
英語
The objective of the study is to determine whether the timing of eating snacks at varying timing differ glycemic excursions in outpatients with and without type 2 diabetes.
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
CGMSにより測定した1日の血糖値の平均値、標準偏差、amplitude of glycemic excursions (MAGE), largest amplitude of glycemic excursions (LAGE)
英語
Daily glucose excursions; mean glucose, glucose standard diviaion, mean amplitude of glycemic excursions (MAGE), largest amplitude of glycemic excursions (LAGE).
日本語
食後血糖値、食後血糖上昇曲線下面積
英語
Postaprandial plasma glucose, incremental area under the curve (IAUC)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
いいえ/NO
はい/YES
準ランダム化/Pseudo-randomization
3
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
すべての対象者はCGMS を6日間装着し、間食を昼食または夕食直後あるいは昼食と夕食の間に摂取する無作為化クロスオーバー試験を行う。
被験者は試験日の初日12:00にクリニックにおいてCGMを装着し、自宅において2日目から4日目に各試験食を7:00, 12:00, 19:00にそれぞれ摂取し、6日目12:00にクリニックにてCGMを外す。被験者は少なくとも1日4回自己血糖測定器(GlucoNeoSuper, Sanwa Kagaku Kenkyusho, Aichi, Japan) により血糖値を測定しCGMSに入力する。実験終了後、CGMのデータをダウンロードし、血糖指標データを解析する。対象者は管理栄養士から試験食の詳細について指導を受け、試験食以外の食品は摂取しないこと、アルコール及び激しい運動は禁止する旨の説明を受ける。試験食は米飯/パン、肉/魚, 野菜500 g、牛乳からなり、炭水化物、タンパク質、脂質のエネルギー比率はそれぞれ58%、17%、25%である。被験者は2日目から4日目に毎食試験食の野菜を5分かけて摂取し、次に主菜5分、最後に炭水化物5分の順序に食べる。野菜と炭水化物の摂取開始時間は、それぞれ10分あけて摂取するよう調整する。
被験者は無作為クロスオーバーにより2日目から4日目に間食の摂取時間変えて試験を実施する。昼食直後に間食を摂取する
英語
All participants are assigned to perform CGM for 6 days by eating snacks after lunch or dinner or between lunch and dinner in a randomized cross-over design. At 12:00 of the first day, each participant wears a CGM at clinic, and the 2nd to the 4th day they consume the test meals at 7:00, 12:00, and 19:00 at home, and at noon of the 6th day a CGM is removed at clinic. At least four daily SMBG measurements are obtained with a gluco-meter and enter into the CGM for calibration. CGM data are downloaded using the software and saved electrically. All subjects receive dietary instructions from the dietitians. All participants are not permitted eating besides test meals, alcohol consumption, and intensive physical activities during the study period. The test meals consist of rice/bread, meat/fish, 500 g of vegetables, milk and energy ratios are 58 % from carbohydrates, 17% from proteins and 25% from fat. The subjects eat the first dish of vegetables for 5 min, then the main dishes (frozen foods) for 5 min, and consume rice or bread for 5 min with a 10-min interval between vegetables and carbohydrates in each meal.
Snacks are consumed in the different time on 3 days (2nd to 4th day). All participants consume the snack after lunch.
日本語
すべての被験者は同様に3食とも試験食を摂取し、昼食と夕食の間に間食を摂取する。
英語
All participants consume the identical test meals and consume the snack between lunch and dinner.
日本語
健常者においては3食とも試験食を摂取し、夕食後に間食を摂取する。
英語
All participants wihout type 2 diabetes consume the identical test meals and consume the snack after dinner.
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
90 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
生活習慣病専門クリニックである京都市内梶山内科クリニックで通院治療中の成人外来2型糖尿病患者(WHO診断基準)、HbA1c 9%未満とする。健常者は2型糖尿病をもたない成人とする。
英語
Consecutive adult patients with type 2 diabetes are recruited among outpatients regularly attending diabetes clinic, Kajiyama Clinic located in Kyoto, Japan. All patients had type 2 diabetes as defined by Word Health Organization criteria, and HbA1c less than 9%. Healthy adults without type 2 diabetes are recruited.
日本語
除外基準は、肝臓病、重篤な合併症、腎障害、脳梗塞、心筋梗塞、ステロイドあるいは他の抗炎症薬服用中の者、薬物アルコール中毒の者とする。
英語
Patients who have liver disease, any life-threatening disease, severe complications of diabetes, nephropathy, history of cerebral or myocardial infarction, and treatment with steroidal anti-inflammatory drugs, and drug or alcohol abuse are excluded.
30
日本語
名 | 佐恵子 |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Imai |
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
家政学部食物栄養学科
英語
Department of Food and Nutrition, Faculty of Home Economics
605-8501
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto 605-8501
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
日本語
名 | 佐恵子 |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Imai |
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
家政学部食物栄養学科
英語
Department of Food and Nutrition, Faculty of Home Economics
605-8501
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto 605-8501
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
日本語
その他
英語
Department of Food and Nutrition, Kyoto Women's University
日本語
京都女子大学
日本語
家政学部食物栄養学科
日本語
英語
日本語
科学技術振興機構
英語
Grant-in Aid for Scientific Research from the Ministry of Education, Science, and Culuture
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
梶山内科クリニック(京都市)
英語
Kajiyama Clinic, Kyoto, Japan
日本語
梶山内科クリニック(京都市)
英語
Kajiyama Clinic, Kyoto, Japan
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto women's University
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
梶山内科クリニック (京都市)(Kajiyama Clinic, Kyoto, Japan)
2012 | 年 | 12 | 月 | 03 | 日 |
https://upload.umin.ac.jp/cgi-bin/icdr/ctr_view_reg.cgi?recptno=R000011065
最終結果が公表されている/Published
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1262363618301228?via%3Dihub
39
日本語
健常者を対象にスイーツを異なった時間に摂取したときの血糖値を調べた結果, 夕食後にスイーツを食べると食後の血糖ピークは最も高くなり, 翌日の朝食後の血糖値も高値を示した. 15時半にスイーツを摂取したときは血糖変動, 食後血糖値がもっとも低かった. 2型糖尿病患者にビスケットを昼食直後と昼食と夕食の間の15時半に摂取させ血糖値を調べた研究では, 昼食直後にビスケットを摂取すると昼食後の血糖ピーク値が上昇するだけでなく, 夕食後の血糖ピーク値も高くなった. 15時半に摂取したときは昼食後, 夕食後の血糖値が有意に低かった.
英語
This study demonstrated that consuming snacks at post-dinner affects the postprandial glucose levels even in the following post-breakfast. On the other hand, consuming snacks at mid-afternoon could be a successful strategy for reduction of glucose excursions in healthy women. Consuming snacks well separated from lunch may be an effective way to suppress postprandial glucose levels in both people with and without type 2 diabetes.
2019 | 年 | 06 | 月 | 10 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
日本語
2型糖尿病患者17名 平均年齢67.4歳、BMI 23.5、HbA1c7.2%
健常女性17名 平均年齢21.2歳、BMI20.7、HbA1c5.1%
英語
Seventeen people with type 2 diabetes: age 67.4 years, BMI 23.5, HbA1c 7.2%. Seventeen healthy women: 21.2 years, BMI 20.7, HbA1c 5.1% (mean).
日本語
20名の2型糖尿病患者が研究に参加したが、3名は研究プロトコールを守れなかったため除外した。19名の健常者が研究に参加したが、2名は研究プロトコールを継続できなかったため除外した。
英語
Twenty volunteers with type 2 diabetes were enrolled in the study, but 3 were excluded due to discontinuation of the study protocol. Ninteen healthy volunteers enrolled in the study, but 2 were excluded becaause of non-adherence to the study protocol.
日本語
なし
英語
none
日本語
平均血糖値、血糖標準偏差、血糖変動、血糖上昇曲線下面積
英語
mean blood glucose, standard deviation of blood glucose, mean amplitude of glycemic excursions, incremental area under the glucose curve
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2012 | 年 | 11 | 月 | 20 | 日 |
2011 | 年 | 07 | 月 | 25 | 日 |
2012 | 年 | 12 | 月 | 17 | 日 |
2017 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2017 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
日本語
英語
2012 | 年 | 12 | 月 | 03 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 10 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000011065
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000011065
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2021/11/22 | 間食論文糖尿病患者.pdf |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2020/04/02 | 間食健常者Diabetes & Metabolism.pdf |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |