UMIN試験ID | UMIN000012644 |
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受付番号 | R000014786 |
科学的試験名 | 表面研削加工玄米単回摂取による食後血糖値の白米、玄米との比較検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2014/01/01 |
最終更新日 | 2014/06/20 09:24:04 |
日本語
表面研削加工玄米単回摂取による食後血糖値の白米、玄米との比較検討試験
英語
Effect of partially abraded brawn rice, white rice and brown rice on postprandial glucose in Japanese healthy subjects and pre-diabetes subjects
日本語
表面研削加工玄米単回摂取試験
英語
Single intake study of partially abraded brawn rice
日本語
表面研削加工玄米単回摂取による食後血糖値の白米、玄米との比較検討試験
英語
Effect of partially abraded brawn rice, white rice and brown rice on postprandial glucose in Japanese healthy subjects and pre-diabetes subjects
日本語
表面研削加工玄米単回摂取試験
英語
Single intake study of partially abraded brawn rice
日本/Japan |
日本語
健常人
前糖尿病患者
英語
Healthy subjects
Pre-diabetes
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
表面研削加工玄米のグリセミックインデックス(GI)値を、白米および玄米と比較検討する。
英語
To examine glycemic index (GI) of partially abraded brawn rice compared with those of white rice and brown rice.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
グリセミックインデックス(GI)
英語
glycemic index (GI)
日本語
インスリン、GLP-1、GIP、中性脂肪
英語
insulin, GLP-1, GIP, triglyceride
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
封筒法/Numbered container method
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
表面研削加工玄米
英語
partially abraded brown rice
日本語
白米
英語
White rice
日本語
玄米
英語
Brown rice
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
【健常人】
1)年齢40歳以上65歳未満
2)本研究の内容の説明を受け、本人より文書での本研究への参加の同意を取得できた者
【前糖尿病患者】
1)年齢40歳以上65歳未満
2)空腹時血糖値が100 mg/dL以上、126 mg/dL未満、あるいはHbA1cが5.7%以上、6.5%未満の者
3)本研究の内容の説明を受け、本人より文書での本研究への参加の同意を取得できた者
英語
<Healthy subjects>
1) Aged 20 - 64 years
2) Capable of giving informed consent
<Pre-diabetes>
1) Aged 20 - 64 years
2) Fasting glucose not less than 100 mg/dL, under 126 mg/dL, or HbA1c not less than 5.7%, under 6.5%
3) Capable of giving informed consent
日本語
【健常人】
1)BMIが25 kg/m2を超える者
2)空腹時血糖値が100 mg/dL以上の者
3)HeA1cが5.7%以上の者
4)中性脂肪(TG)が150mg/dL以上の者、HDLコレステロールが40mg/dL未満の者、LDLコレステロールが140mg/dL以上の者
5)慢性疾患の治療のために薬を服用している者
6)喫煙習慣のある者
7)赤血球数が男性4.27 x 106/μL未満、女性3.76 x 06/μL未満、ヘモグロビンが男性14.0g/dL未満、女性12.0g/dL未満、あるいはヘマトクリットが男性40.0%未満、女性33.5%未満で貧血と診断された者
8)担当医師が本研究への参加に適切でないと判断した者
【前糖尿病患者】
1)糖尿病の薬物治療を行っている者
2)喫煙習慣のある者
3)赤血球が男性4.27 x 106/μL未満、女性3.76 x 106/μL未満、ヘモグロビンが男性14.0g/dL未満、女性12.0g/dL未満、あるいはヘマトクリットが男性40.0%未満、女性33.5%未満で貧血と診断された者
4)担当医師が本研究への参加に適切でないと判断した者
英語
<Healthy subjects>
1) BMI over 25 kg/m2
2) Fasting glucose not less than 100 mg/dL
3) HbA1c not less than 5.7%
4) Triglyceride not less than 150mg/dL, HDL cholesterol less than 40mg/dL, LDL cholesterol not less than 140mg/dL
5) Subjects who is using medicines for treatment of chronic diseases
6) Current smokers
7) Subjects who are diagnosed anemia. Male; red blood cells less than 4.27 x 106/uL, hemoglobin less than 12.0g/dL, hematocrit less than 33.5%. Female; red blood cells less than 3.76 x 106/uL, hemoglobin less than 14.0g/dL, hematocrit less than 40.0%.
8) Subjects who were recognized unsuitable for this study by the Investigator.
<Pre-diabetes>
1) Subjects who are received pharmacotherapy for diabetes.
2) Current smokers
3) Subjects who are diagnosed anemia. Male; red blood cells less than 4.27 x 106/uL, hemoglobin less than 12.0g/dL, hematocrit less than 33.5%. Female; red blood cells less than 3.76 x 106/uL, hemoglobin less than 14.0g/dL, hematocrit less than 40.0%.
4) Subjects who were recognized unsuitable for this study by the Investigator.
24
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 橋本幸一 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Koichi Hashimoto |
日本語
筑波大学医学医療系
英語
University of Tsukuba
Faculty of Medicene
日本語
JA茨城県厚生連臨床研究地域イノベーション学寄附講座
英語
Course of clinical research and regional innovation donated by the Japan Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1Tennodai, Tsukuba, Ibaraki
029-853-3064
koichi.hashimoto@md.tsukuba.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 橋本幸一 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Koichi Hashimoto |
日本語
筑波大学医学医療系
英語
University of Tsukuba, Faculty of Medicene
日本語
JA茨城県厚生連臨床研究地域イノベーション学寄附講座
英語
Course of clinical research and regional innovation donated by the Japan Agriculture Ibaraki Public
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1Tennodai, Tsukuba, Ibaraki
029-853-3064
koichi.hashimoto@md.tsukuba.ac.jp
日本語
その他
英語
Course of clinical research and regional innovation donated by the Japan Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation
Fuculty of Medicine
University of Tsukuba
日本語
筑波大学医学医療系
JA茨城県厚生連臨床研究地域イノベーション学寄附講座
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
National Agriculture and Food Research Organization (NARO)
日本語
独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構
日本語
日本語
日本
英語
Japan
日本語
茨城県
大和産業株式会社
筑波大学生命環境系
独立行政法人食品総合研究所
英語
Ibaraki Prefecture
Yamato Sangyo Co. Ltd
Faculty of Life and Environmental Scinences
National Food Research Institute
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
筑波大学附属病院(茨城県)
2014 | 年 | 01 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2013 | 年 | 12 | 月 | 24 | 日 |
2014 | 年 | 01 | 月 | 06 | 日 |
2014 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2014 | 年 | 06 | 月 | 20 | 日 |
2014 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
2014 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2013 | 年 | 12 | 月 | 20 | 日 |
2014 | 年 | 06 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000014786
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000014786
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |