UMIN試験ID | UMIN000013012 |
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受付番号 | R000015047 |
科学的試験名 | 新規濃厚流動食が口腔外科手術後の栄養管理にて消化器症状に及ぼす影響の検討. |
一般公開日(本登録希望日) | 2014/02/03 |
最終更新日 | 2019/02/13 23:49:59 |
日本語
新規濃厚流動食が口腔外科手術後の栄養管理にて消化器症状に及ぼす影響の検討.
英語
Study of effects of a new concentrated liquid diet on gastrointestinal symptoms during the nutritional management after maxillofacial surgery.
日本語
新規濃厚流動食の臨床試験.
英語
Clinical study of a new concentrated liquid diet.
日本語
新規濃厚流動食が口腔外科手術後の栄養管理にて消化器症状に及ぼす影響の検討.
英語
Study of effects of a new concentrated liquid diet on gastrointestinal symptoms during the nutritional management after maxillofacial surgery.
日本語
新規濃厚流動食の臨床試験.
英語
Clinical study of a new concentrated liquid diet.
日本/Japan |
日本語
口腔外科手術施行患者
英語
Patients undergoing oral surgery
歯学/Dental medicine |
悪性腫瘍/Malignancy
いいえ/NO
日本語
新規濃厚流動食が口腔外科手術後の栄養管理にて消化器症状に及ぼす影響を評価する
英語
To evaluate the effects of a novel liquid diet on gastrointestinal symptoms during the nutrition management after oral surgery
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
第Ⅲ相/Phase III
日本語
・栄養コントロール達成率
以下のすべての条件を試験食品投与期間中に満たした場合、「栄養コントロールが達成された」と規定する。
・試験食品が目標投与量に対して90%以上投 与が出来たこと
・整腸剤の使用が2回以下であること
・1日の排便回数が3回以下であること
・水様便/泥状便が排泄されないこと
英語
An achievement rate of nutritional control
When all the following conditions are met, the nutritional control is defined to be "achieved."
- Ninety percent or more of the targeted amount of test diet was administered.
- The number of use of antiflatulents is two or smaller.
- The frequency of stool per day is three times or lower.
- Neither watery stool nor muddy stool was observed.
日本語
栄養指標(血中アルブミン、血中総蛋白、体重)
英語
- Nutritional parameters (blood albumin, blood total protein, body weight)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
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治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
新規濃厚流動食投与群
手術当日より投与を開始し手術終了後3日目まで投与。朝昼晩の1日3回投与を行う。
投与量は性別、体重に応じて1000~1800kcal/日とする。
英語
new concentrated liquid diet group
The test diet is administered from the surgery day through 3 days after surgery in the manner of three times a day (morning, around noon, and evening). The dose is adjusted from 1000 to 1800 kcal/day depending on the sex and body weight.
日本語
コントロール群(液体栄養剤投与)
手術当日より投与を開始し手術終了後3日目まで投与。朝昼晩の1日3回投与を行う。
投与量は性別、体重に応じて1000~1800kcal/日とする。
英語
Control group (marketed liquid diet group)
The test diet is administered from the surgery day through 3 days after surgery in the manner of three times a day (morning, around noon, and evening). The dose is adjusted from 1000 to 1800 kcal/day depending on the sex and body weight.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1)同意取得時の年齢が20歳以上の患者
2)口腔外科治療として手術を予定している患者
3)手術後の栄養管理として経鼻栄養が適応となる患者
4)本研究の参加に関して文書および口頭による十分な説明を行い自由意思による同意が得られている患者
英語
1) Patients aged 20 years or older at the date of informed consent
2) Patients who plan to receive an oral surgery
3) Patients who are indicated to receive the trans-nasal nutrition as the postsurgical nutrition management
4) Patients who provide voluntary consent after receiving a sufficient oral and written explanation about the study
日本語
1)併用禁止薬を服用・投与中の患者
2)胃十二指腸潰瘍、その他上部消化管疾患の既往歴のある患者
3)食物アレルギーや本研究で使用する製品に対してアレルギー反応が出る可能性がある患者
4)抗癌剤、放射線療法を施行している患者
5)肝障害、腎障害、心疾患等の合併により本研究への参加が困難な患者
6)妊娠および授乳中の婦人、または妊娠している可能性のある女性
7)その他、主治医が本研究を実施するのに不適当と認めた患者
英語
1) Patients who take or receive the drugs prohibited to use during the study period
2) Patients who have the disease history of gastroduodenal ulcer or other upper gastrointestinal diseases
3) Patients who might have food allergies or allergies to the products used in the study
4) Patients who receive anticancer drugs or radiotherapy
5) Patients who deemed to be unsuitable for inclusion in the study due to concomitant diseases including hepatic disorder, renal disorder, and cardiac disorder
6) Female patients who are pregnant, lactating, or potentially pregnant
7) Others who are deemed unsuitable for inclusion in the study for any other reason based on decision by the investigator
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 原田 清 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kiyoshi Harada |
日本語
東京医科歯科大学 (大学院)
英語
Tokyo medical and dental university (gudaduate school)
日本語
顎顔面外科学
英語
maxillofacial surgery
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45 Yushima Bunkyo-ku, Tokyo
03-5803-5498
haradak.mfs@tmd.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大山 厳雄 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshio Ohyama |
日本語
東京医科歯科大学(大学院)
英語
Tokyo medical and dental university (gudaduate school)
日本語
顎顔面外科学
英語
maxillofacial surgery
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45 Yushima Bunkyo-ku, Tokyo
03-5803-5500
yohyama.mfs@tmd.ac.jp
日本語
その他
英語
Tokyo medical and dental university (gudaduate school)
日本語
東京医科歯科大学(大学院)
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Otsuka Pharmaceutical Factory, Inc.
日本語
株式会社大塚製薬工場
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
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英語
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英語
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英語
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英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2014 | 年 | 02 | 月 | 03 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
「口腔外科手術後栄養管理における新規濃厚流動食(ハイネイーゲル)の有用性』
J.J.O.M.S. 64(8):464-469 2018掲載
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2013 | 年 | 12 | 月 | 16 | 日 |
2014 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
2015 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2015 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
第31回 日本静脈経腸栄養学会にて発表予定。
2016年2月25、26日(福岡)
英語
2014 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
2019 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000015047
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000015047
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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研究症例データ | |
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