UMIN試験ID | UMIN000015705 |
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受付番号 | R000018260 |
科学的試験名 | 表面加工玄米、玄米、白米の炊飯条件の相違による食後血糖値比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2014/11/17 |
最終更新日 | 2015/05/29 09:46:46 |
日本語
表面加工玄米、玄米、白米の炊飯条件の相違による食後血糖値比較試験
英語
Effect of partially abraded brown rice, white rice and brown rice under different cooking conditions on postprandial glucose levels.
日本語
表面加工玄米摂取と食後血糖値
英語
Intake of partially abraded brown rice and postprandial glucose levels
日本語
表面加工玄米、玄米、白米の炊飯条件の相違による食後血糖値比較試験
英語
Effect of partially abraded brown rice, white rice and brown rice under different cooking conditions on postprandial glucose levels.
日本語
表面加工玄米摂取と食後血糖値
英語
Intake of partially abraded brown rice and postprandial glucose levels
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
若年健常者における、炊飯条件の異なる表面加工玄米のグリセミックインデックス(GI)値を、玄米および白米と比較検討する。
英語
To examine glycemic index (GI) of partially abraded brown rice compared with those of white rice and brown rice under different cooking conditions, in healthy young Japanese male subjects.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
グリセミックインデックス(GI)
英語
Glycemic Index (GI)
日本語
1.炊飯米の食味評価
2.咀嚼時間、咀嚼回数
3.非侵襲血糖値
英語
1.evaluating eating qualities of rice
2.count of mastication times, times of mastication times
3.non-invasive blood glucose levels
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
実薬・標準治療対照/Active
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
封筒法/Numbered container method
5
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
表面加工玄米(加水量1.5倍、白米モード)
英語
Partially abraded brown rice (1.5 water addition ratio, white rice mode)
日本語
表面加工玄米(加水量2倍、白米モード)
英語
Partially abraded brown rice (2.0 water addition ratio, white rice mode)
日本語
玄米(加水量1.5倍、白米モード)
英語
Brown rice(1.5 water addition ratio, white rice mode)
日本語
玄米(加水量2倍、玄米モード)
英語
Brown rice(2.0 water addition ratio, brown rice mode)
日本語
白米(加水量1.5倍、白米モード)
英語
White rice(1.5 water addition ratio, white rice mode)
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
1.年齢20歳以上40歳未満
2.本研究の内容の説明を受け、本人より文書での本研究への参加の同意を取得できた者
英語
1. Aged 20-39 years.
2. Capable of giving informed consent.
日本語
1.BMI25 kg/m2以上
2.空腹時血糖値100 mg/dL以上
3.HbA1cが5.7%以上
4.中性脂肪(TG)150mg/dL以上、HDL-コレステロール40mg/dL未満、LDL-コレステロール140mg/dL以上
5.慢性疾患の治療のために薬を服用している者
6.喫煙習慣のある者
7.他の臨床試験に参加している者
8.担当医師が本研究への参加が適切でないと判断した者
英語
1. Body Mass Index not less than 25kg/m2
2. Fasting glucose not less than 100mg/dL.
3. HbA1c not less than 5.7%.
4. Triglyceride not less than 150mg/dL, HDL cholesterol less than 40mg/dL, LDL cholesterol not less than 140mg/dL.
5. Subjects who are received pharmacotherapy for chronic disease.
6. Current smokers.
7. No enrollment in another interventional study
8. Subjects who were recognized unsuitable for this study by the Investigator.
60
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 橋本幸一 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Koichi Hashimoto |
日本語
筑波大学医学医療系
英語
University of Tsukuba, Faculty of Medicene
日本語
JA茨城県厚生連臨床研究地域イノベーション学寄附講座
英語
Course of clinical research and regional innovation donated by the Japan Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki, Japan
029-853-3064
koichi.hashimoto@md.tsukuba.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 橋本幸一 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Koichi Hashimoto |
日本語
筑波大学医学医療系
英語
University of Tsukuba, Faculty of Medicene
日本語
JA茨城県厚生連臨床研究地域イノベーション学寄附講座
英語
Course of clinical research and regional innovation donated by the Japan Agriculture Ibaraki Public
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki, Japan
029-853-3064
koichi.hashimoto@md.tsukuba.ac.jp
日本語
その他
英語
Course of clinical research and regional innovation donated by the Japan Agriculture Ibaraki Public Welfare Federation, Fuculty of Medicine,
University of Tsukuba
日本語
筑波大学医学医療系
JA茨城県厚生連臨床研究地域イノベーション学寄附講座
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
National Agriculture and Food Research Organization(NARO)
日本語
独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構
日本語
日本語
日本
英語
Japan
日本語
1.茨城県
2.大和産業株式会社
3.筑波大学医学医療系内分泌代謝糖尿病内科
4.独立行政法人食品総合研究所
英語
1.Ibaraki Prefecture
2.Yamato Sangyo Co. Ltd
3.Department of Internal Medicine
4.National Food Research Institute
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
筑波大学附属病院(茨城県)
2014 | 年 | 11 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2014 | 年 | 11 | 月 | 12 | 日 |
2014 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2014 | 年 | 11 | 月 | 17 | 日 |
2015 | 年 | 05 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000018260
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000018260
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |