UMIN試験ID | UMIN000016361 |
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受付番号 | R000018998 |
科学的試験名 | ヒト褐色脂肪によるエネルギー消費に対するカテキン長期摂取の効果 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/01/28 |
最終更新日 | 2015/01/28 11:54:32 |
日本語
ヒト褐色脂肪によるエネルギー消費に対するカテキン長期摂取の効果
英語
Chronic effects of catechin ingestion on energy expenditure by brown adipose tissue in humans
日本語
褐色脂肪とカテキン
英語
Brown adipose tissue and catechin
日本語
ヒト褐色脂肪によるエネルギー消費に対するカテキン長期摂取の効果
英語
Chronic effects of catechin ingestion on energy expenditure by brown adipose tissue in humans
日本語
褐色脂肪とカテキン
英語
Brown adipose tissue and catechin
日本/Japan |
日本語
健康成人男性
英語
Healthy male volunteers
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
緑茶含有成分であるカテキンの長期間摂取がエネルギー消費に与える効果について、褐色脂肪活性や肥満度との関係で明らかにする。
英語
To examine the chronic effects of green tea catechins on energy expenditure and to analyze its relation to brown adipose tissue activity and adiposity in humans.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
呼気分析によるエネルギー消費量
英語
Whole body energy expenditure assessed from respiratory gas analysis
日本語
呼吸商、皮膚温度、体脂肪量
英語
Respiratory quotient,
Skin temperature
Body fat content
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
茶カテキン高含有飲料(カテキン 540 mg /350 mL)を毎日2本(カテキン 計1080㎎)経口摂取し、5週間後に、安静時及び寒冷刺激2時間後のエネルギー消費量と呼吸商、体脂肪量を測定する。
英語
Beverages containing 1080 mg catechins were given daily for 5 wk, and whole-body energy expenditure, respiratory quotient and adiposity were measured by indirect calorimetry at a resting state and after 2-h cold exposure.
日本語
カテキンを含まないプラセボ飲料(350 mL、カテキン0 mg)を毎日2本、経口摂取し、5週間後に、安静時及び寒冷刺激2時間後のエネルギー消費量と呼吸商、体脂肪量を測定する。
英語
Placebo beverages were given daily for 5 wk, and whole-body energy expenditure, respiratory quotient and adiposity were measured by indirect calorimetry at a resting state and after 2-hr cold exposure.
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1. 健康な男性志願者
2. 20歳以上30歳以下
3. 試験参加の同意が文書で得られた者
英語
1. Healthy male volunteers
2. Aged 20-30 years
3. Be able to provide written informed consent
日本語
Body mass index(BMI)が30以上の者
英語
Body mass index >=30
10
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 松下 真美 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Matsushita, Mami |
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天使大学
英語
Tenshi College
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看護栄養学部
英語
School of Nursing and Nutrition
日本語
日本国、札幌市東区北13条東3丁目
英語
Higashi-ku, Kita-13 Higashi-3, Sapporo, Japan
011-741-1051
matsushita@tenshi.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 松下 真美 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Matsushita, Mami |
日本語
天使大学
英語
Tenshi College
日本語
看護栄養学部
英語
School of Nursing and Nutrition
日本語
日本国、札幌市東区北13条東3丁目
英語
Higashi-ku, Kita-13 Higashi-3, Sapporo, Japan
011-741-1051
matsushita@tenshi.ac.jp
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その他
英語
Tenshi College, School of Nursing and Nutrition, Department of Nutrition
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天使大学大学院看護栄養学研究科
栄養管理学専攻
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英語
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その他
英語
Grants-In-Aid for Scientific Research from the Ministry of Education, Culture, Sports, Science, and Technology of Japan.
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科学研究費
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日本
英語
Japan
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LSI札幌クリニック
英語
LSI Sapporo Clinic
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いいえ/NO
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英語
天使大学(北海道) Tenshi College (Hokkaido)
2015 | 年 | 01 | 月 | 28 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
http://www.kao.com/jp/corp_news/2014/20140826_001.html?cid=corp_jp_ja_rss
日本語
健常な成人男性10名(平均年齢22.6歳)を被験者とし、カテキン含有飲料(1080mg/日)あるいはプラセボ飲料を毎日摂取させ、5週間後に室温27℃での安静時および19℃2時間暴露後のエネルギー消費量(EE)などを測定し、その差から寒冷誘導熱産生(CIT)を算出した。摂取開始前では、27℃と19℃でのEEの差は僅かであった。27℃でのEEは、カテキン飲料あるいはプラセボ飲料の5週間摂取前後で差は見られなかったが、19℃の寒冷刺激後には上昇した。これから求めたCITは、カテキン摂取前は92 kcal/日であるのに対して摂取後には198 kcal/日と著しく増加した。一方、プラセボでは摂取前には70 kcal/日であったのに対して摂取後には99 kcal/日と両者に差は見られなかった。また、カテキン摂取後には寒冷応答性の脂肪酸酸化量も有意に上昇したが、プラセボ飲料摂取後には変化しなかった。なお、カテキンあるいはプラセボの摂取前後で、体重や体脂肪量などには変化がみられなかった。CITは褐色脂肪活性に比例するので、今回の結果は、カテキンの長期摂取によって褐色脂肪がリクルートされた可能性を示唆している。
1. The 3rd International Conference on Recent Advances and Controversies in Measuring Energy Metabolism, October, 2014, Tokyo, Japan
英語
Whole-body energy expenditure (EE) at 27C and 19C was measured in 10 healthy male subjects, before and 5 wk after daily ingestion of beverages containing 1080 mg or 0 mg (placebo) catechin. Before the ingestion of either catechin or placebo, EE at 19C was slightly higher than that at 27C. After the 5-wk ingestion of catechin, EE at 19C was markedly higher than that at 27C, while EE at 27C was similar to that before the ingestion. Cold-induced thermogenesis (CIT), calculated from the difference in EE at 19C and 27C, was about 198 kcal/day after catechin ingestion, which was significantly higher than that before the ingestion (92 kcal/day). After placebo ingestion, CIT was 99 kcal/day, being almost equal to that before the ingestion (70 kcal/day). Cold-induced fat oxidation also increased significantly after the catechin treatment, but not after the placebo treatment. No notable effect of catechin ingestion was found in body weight and body fat content. Considering that CIT is an index of brown adipose tissue (BAT) activity, the present results suggest that daily ingestion of catechin may recruit BAT in humans.
1. The 3rd International Conference on Recent Advances and Controversies in Measuring Energy Metabolism, October, 2014, Tokyo, Japan
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試験終了/Completed
2012 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2012 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
2014 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2014 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2014 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2014 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
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英語
2015 | 年 | 01 | 月 | 28 | 日 |
2015 | 年 | 01 | 月 | 28 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000018998
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000018998
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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研究症例データ | |
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