UMIN試験ID | UMIN000018978 |
---|---|
受付番号 | R000020498 |
科学的試験名 | 植物由来加工製品が食後の中性脂肪に及ぼす影響の検証試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/09/11 |
最終更新日 | 2019/07/26 11:10:50 |
日本語
植物由来加工製品が食後の中性脂肪に及ぼす影響の検証試験
英語
Study on effects of a plant derived processed product on postprandial triglyceride
日本語
植物由来加工製品が食後の中性脂肪に及ぼす影響の検証試験
英語
Study on effects of a plant derived processed product on postprandial triglyceride
日本語
植物由来加工製品が食後の中性脂肪に及ぼす影響の検証試験
英語
Study on effects of a plant derived processed product on postprandial triglyceride
日本語
植物由来加工製品が食後の中性脂肪に及ぼす影響の検証試験
英語
Study on effects of a plant derived processed product on postprandial triglyceride
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
healthy subject
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
食品の食後の中性脂肪上昇抑制効果を検証すること
英語
To investigate effects of a food product on postprandial triglyceride
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
食後中性脂肪
(採血時間:空腹時、食後2、3、4、6時間)
英語
postprandial triglyceride
(blood collection : fasting and 2,3,4,6 hours after the test meal)
日本語
アポリポたんぱく質B-48
理学検査
血液一般検査
血液生化学検査
尿検査
英語
apo-B48
physical examination
blood general analysis
biochemical test
urinalysis
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
6
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
対照食(コード名;C-001) 単回摂取
介入1:対照群→被験食1→被験食2
英語
placebo food (code name;C-001)
single ingestion
group 1
placebo food - test food 1 - test food 2
日本語
対照食(コード名;C-001) 単回摂取
介入2:対照群→被験食2→被験食1
英語
placebo food (code name;C-001)
single ingestion
group 2
placebo food - test food 2 - test food 1
日本語
被験食1(コード名;A-001) 単回摂取
介入3:被験食1→対照食→被験食2
英語
test food 1 (code name;A-001)
single ingestion
group 3
test food 1 - placebo food - test food 2
日本語
被験食1(コード名;A-001) 単回摂取
介入4:被験食1→被験食2→対照食
英語
test food 1 (code name;A-001)
single ingestion
group 4
test food 1 - test food 2 - placebo food
日本語
被験食2 (コード名;A-002) 単回摂取
介入5:被験食2→対照食→被験食1
英語
test food 2 (code name;A-002)
single ingestion
group 5
test food 2 - placebo food - test food 1
日本語
被験食2 (コード名;A-002) 単回摂取
介入6:被験食2→被験食1→対照食
英語
test food 2 (code name;A-002)
single ingestion
group 5
test food 2 - test food 1 - placebo food
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
35 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①空腹時中性脂肪が120㎎/dL以上199㎎/dL以下の者
②年齢が35以上65未満の者
③BMI 23kg/m2以上30 kg/m2の者
④本試験への参加について、被験者本人による同意が文書により得られた者
英語
1, Fasting triglyceride >=120, and < 200mg/dL
2, Aged between 35 and 64
3, BMI >= 23 and <30 kg/m2
4, Person who provides informed consent by a document
日本語
①肝・腎・心疾患、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病、その他疾患により、試験参加が困難な者
②血糖改善薬、高脂血症改善薬、血圧改善薬を服用している者
③2ヶ月以内に病気や怪我による手術を行なった者
④サプリメントや特定保健用食品を使用している者
⑤試験食品に含まれる成分にアレルギー症状を示す可能性がある者
⑥試験食品摂取に慣れていない者
⑦過去に採血により気分不良を起こしたことのある
⑧本試験開始1ヶ月以内に200ml以上の献血を行なった者
⑨ヘビースモーカー(1日21本以上)もしくは試験中に禁煙できない者
⑩食事記録を9日分(3日×3回)記入ができない者
⑪夜間勤務及び交代勤務についている者
⑫試験実施期間中(休止期間を含む)、国内外の長期出張・旅行の予定がある者
⑬過去の健診記録の閲覧を承諾できない者
⑭他の臨床試験に参加、もしくは参加予定の者
⑮妊娠中または試験期間中に妊娠の可能性がある者
⑯健診データ等に基づき、医師が不適当と判断した者
英語
1, Person who is difficult to participate the study due to dysfunctions of liver, kidney, heart, respiration, endocrine secretion, metabolism, nervous system, consciousness or diabetes, or the other dysfunctions.
2, Person who takes medication for glucose or fat metabolism, or hypertension.
3, Person who was given surgery for a disease or an injury 2 months prior to the study.
4, Individual intakes supplements or the food for specific use of health authorized the government.
5, Person had allergy against any constituents in the test diet.
6, Person who is used to take test food.
7, Individual experienced unpleasant feeling during blood drawing.
8, Person who donated 200mL or more of blood within a month prior to the study.
9, Heavy smoker
10, Person who don't record of meal recoding for 9 days
11, Shift worker
12, Person who is planned long term business trip or travel of a domestic or foreign country in study period
13, Person who can't accept to be accessed their medical records.
14, Person who have participated in other clinical studies.
15, Person who are expecting pregnancy or lactation period.
16, Person who are considered inappropriate by medical doctors.
43
日本語
名 | 能久 |
ミドルネーム | |
姓 | 桂木 |
英語
名 | Yoshihisa |
ミドルネーム | |
姓 | Katuragi |
日本語
花王株式会社
英語
Kao corporation
日本語
ヘルスケア食品研究所
英語
Health Care Food Research Labs
131-8501
日本語
東京都墨田区文花2-1-3
英語
2-1-3 Bunka Sumida-ku Tokyo
03-5630-7452
katsuragi.yoshihisa@kao.co.jp
日本語
名 | 隆麿 |
ミドルネーム | |
姓 | 清水 |
英語
名 | Ryoma |
ミドルネーム | |
姓 | Ryoma |
日本語
株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co. Ltd
日本語
臨床研究運営・管理部
英語
Sales department for tissue engineering and clinical research
113-0033
日本語
東京都文京区本郷7-3-1
英語
7-3-1 Hongo Bunkyo-ku Tokyo
03-5449-5120
r.shimizu@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
TES Holdings Co. Ltd
日本語
株式会社TESホールディングス
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
KAO CORPORATION
日本語
花王株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
オリエンタル上野健診センター倫理委員会
英語
Oriental Ueno medical center
日本語
東京都台東区上野1-20-11
英語
1-20-11 Ueno Taito-ku Tokyo
03-5816-0711
info@tes-h.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2015 | 年 | 09 | 月 | 11 | 日 |
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28202845
最終結果が公表されている/Published
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28202845
48
日本語
主評価項目に有意差あり
英語
There was a significant difference in the primary outcome
2019 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
日本語
英語
日本語
35-64歳の成人男女
中性脂肪120-199mg/dL
英語
men and women between 35 and 64 year of age.
fasting blood TG levels of 120 to 199 mg/dL
日本語
46名完遂 → 38名解析対象
英語
46 participants completed and 38 subjects were incorporated into the analyses
日本語
試験食品に起因する有害事象なし
英語
No adverse effect related to the test diets
日本語
食後中性脂肪
英語
postprandial TG level
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 08 | 月 | 11 | 日 |
2015 | 年 | 08 | 月 | 11 | 日 |
2015 | 年 | 09 | 月 | 11 | 日 |
2015 | 年 | 10 | 月 | 10 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 09 | 月 | 11 | 日 |
2019 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000020498
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000020498
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |