UMIN試験ID | UMIN000017773 |
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受付番号 | R000020589 |
科学的試験名 | 低塩調味料または家庭調味モニタリングによる減塩効果のための無作為化比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/06/03 |
最終更新日 | 2017/03/01 14:47:47 |
日本語
低塩調味料または家庭調味モニタリングによる減塩効果のための無作為化比較試験
英語
Effect of using low sodium seasonings(miso and soy sauce) or monitoring salt concentration of dishes prepared at home on the reduction of sodium intake among healthy adult Japanese : A randomize control trial
日本語
日本人に合った減塩法開発のための介入研究
英語
Intervention study for the salt reduction method development for Japanese
日本語
低塩調味料または家庭調味モニタリングによる減塩効果のための無作為化比較試験
英語
Effect of using low sodium seasonings(miso and soy sauce) or monitoring salt concentration of dishes prepared at home on the reduction of sodium intake among healthy adult Japanese : A randomize control trial
日本語
日本人に合った減塩法開発のための介入研究
英語
Intervention study for the salt reduction method development for Japanese
日本/Japan |
日本語
成人健常者
英語
Healthy Adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
日本人の塩分摂取は調味料の使用による影響が大きい。一方で塩分摂取量の客観的な把握が困難であり、食事の行動変容が難しい。予備的検討では、家庭調味のモニタリングへの減塩効果の可能性が示唆された。そこで、多様な日本人集団において定量的に検証し、長期的で再現可能な減塩教育の有効性についても検証する。
英語
Salt intake of the Japanese people is largely affected by the use of seasoning.
On the other hand it is difficult to objectively grasp the amount of salt intake, it is a difficult behavioral change of diet.
In a pilot study, the possibility of salt reduction effect by monitoring salt concentration of dishes prepared at home has been suggested.
Therefore, a quantitatively verified study of larger selection of the Japanese population to verify the long-term effectiveness of reproducible salt reduction education is being planned.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
24時間尿中ナトリウム排泄量変化量
英語
Degree of change in 24-hour urinary sodium exertion
日本語
質問票による嗜好・塩分摂取における習慣等の変容、体重変化
英語
Changes in taste preference and salt-related behaviors on the basis of self-reported data.
Change in body weight.
介入/Interventional
要因デザイン/Factorial
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
中央登録/Central registration
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
家庭調味における調味塩分濃度のモニタリング及び一般的情報の提供に対する一般的な減塩情報の提供のみ
英語
Monitoring the salt concentration of dishes prepared at home along with providing a common informational supplement on salt reduction as the intervention versus providing the same common informational supplement only as the control.
日本語
低塩調味料(みそ・しょうゆ)提供に対する一般的な塩分濃度の調味料の提供
英語
Provision of low sodium seasonings (miso and soy sauce) as the intervention versus the provision of common sodium seasonings as the control.
日本語
英語
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英語
適用なし/Not applicable |
75 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
健康な一般住民
英語
Healthy volunteer
日本語
高血圧薬服用者
大豆アレルギー
英語
Current use of hypertensive medicine
Presence of soy allergy
198
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 石原 淳子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Junko Ishihara |
日本語
相模女子大学
英語
Sagami Womens University
日本語
栄養科学部
英語
Nutrition Science
日本語
神奈川県相模原市南区文京2-1-1
英語
2-1-1,Bunkyo,Minami-ku,Sagamihara-city,Kanagawa,Japan
+81-42-742-1932
j3ishiha@gmail.com
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 中舘 美佐子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Misako Nakadate |
日本語
相模女子大学
英語
Sagami Womens University
日本語
栄養科学部
英語
Nutrition Science
日本語
神奈川県相模原市南区文京2-1-1
英語
2-1-1,Bunkyo,Minami-ku,Sagamihara-city,Kanagawa,Japan
+81-42-742-1932
salt-resalt@gmail.com
日本語
その他
英語
Sagami Womens University
日本語
相模女子大学
日本語
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英語
日本語
文部科学省
英語
Japan Society for the Promotion of Science
日本語
学術振興会
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
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英語
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英語
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
藤沢市役所(神奈川県)
町田市役所(東京都)
相模女子大学(神奈川県)
ならコープ(奈良県)
郡山保健所(奈良県)
2015 | 年 | 06 | 月 | 03 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2015 | 年 | 05 | 月 | 12 | 日 |
2015 | 年 | 06 | 月 | 03 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 06 | 月 | 02 | 日 |
2017 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000020589
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000020589
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |