UMIN試験ID | UMIN000018120 |
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受付番号 | R000020972 |
科学的試験名 | 希少糖含有シロップ摂取による血糖上昇抑制効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/07/30 |
最終更新日 | 2020/10/05 12:54:35 |
日本語
希少糖含有シロップ摂取による血糖上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of rare sugar syrup on blood glucose level : randomized, placebo-controlled, double blind cross-over trial
日本語
試験食品摂取による血糖上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of rare sugar syrup on blood glucose level
日本語
希少糖含有シロップ摂取による血糖上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of rare sugar syrup on blood glucose level : randomized, placebo-controlled, double blind cross-over trial
日本語
試験食品摂取による血糖上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of rare sugar syrup on blood glucose level
日本/Japan |
日本語
健常成人及び境界型
英語
Healthy adult and borderline
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
希少糖含有シロップ摂取による血糖値上昇抑制効果を検証すること
英語
To evaluate the effect of rare sugar syrup on blood glucose level
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
試験食品負荷後の血糖値、インスリン値の曲線下面積(AUC)
英語
AUC of blood glucose and insulin after the test beverage load
日本語
試験食品負荷後の各時点の血糖値、インスリン値
英語
Blood glucose and insulin levels in each time points after the test beverage load
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
レアシュガースウィート含有飲料を摂取
英語
Intake of rare sugar syrup dissolved in coffee.
日本語
グラニュー糖含有飲料を摂取
英語
Intake of granulated sugar dissolved in coffee.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の成人男女
(2)経時での採血が可能な者
(3)事前検査の糖負荷試験において、負荷後血糖値の増加量が参加者の中で比較的大きい者
(4)事前に当該臨床試験の説明を受け、その内容が理解でき趣旨に賛同し、本人による文書同意が得られる者
英語
(1)Males and females aged 20 to 64 years old
(2) Subjects who possible to take a blood sample repeatedly with the passage of time
(3) Subjects who show the comparatively large increasing value of blood glucose in the participants, after the glucose load test in the preliminary check.
(4) Subjects who can make self-judgment and are voluntarily giving written informed consent.
日本語
(1)薬物による継続的な治療を行っている者
(2)試験結果に影響する可能性のあると思われる医薬品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品等を常食している者
(3)糖尿病、循環器疾患、肝疾患、腎疾患、心疾患、消化器疾患などの疾患を有している、あるいは既往歴のある者
(4) 妊娠中または妊娠している可能性のある者、および試験期間中に妊娠する可能性のある者、授乳中の者
(5)アルコール多量飲酒者*2
(6)食生活が極度に不規則な者、交代制勤務者・深夜勤務者など生活リズムが不規則な者
(7)医薬品および食物にアレルギーがある者
(8)本試験開始前月から試験開始までに成分献血あるいは全血採血200mL以上行った者
(9)本試験開始の3ヶ月前までに全血採血400mL以上行った男性
(10)本試験開始の4ヶ月前までに全血採血400mL以上行った女性
(11)本試験開始の12ヶ月前までの採血量に、本試験の予定総採血量を加えると1200mLを超える男性
(12)本試験開始の12ヶ月前までの採血量に、本試験の予定総採血量を加えると800mLを超える女性
(13)他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内の者、あるいは本試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(14)その他、試験責任医師あるいは試験分担医師が当該試験の対象として不適当と判断した者
英語
(1)These prescreened medicine.
(2)These having Food for Specified Health Uses (FOSHU) and/or health food.
(3)Subjects who have previous medical history and/or current medical history of serious diseases (e.g., diabetes, circulatory organ, liver, kidney, heart and/or digestive organ).
(4)Pregnant women, lactating women, or women who want to get pregnant during the trial period
(5)Heavy alcohol drinker.
(6)Those that have extremely disheveled lifestyle and/or dietary habits.
(7)Subjects who have previous medical history of drug and/or food allergy.
(8)Subjects who have donated over 200 mL of blood and/or blood components within the last one month prior to the current study.
(9)Subjects who have donated over 400 mL of blood and/or blood components within the last tree months prior to the current study.
(10)Subjects who have donated over 400 mL of blood and/or blood components within the last four months prior to the current study.
(11)Subjects who collected blood amount of blood sampling over 1200 mL within the last twelve months prior to the current study and this clinical trial's blood sampling.
(12)Subjects who collected blood amount of blood sampling over 800 mL within the last twelve months prior to the current study and this clinical trial's blood sampling.
(13)Subjects who have donated over 400 mL of blood and/or blood components within the last four months prior to the current study.
(14)Subjects who have been determined ineligible by principal investigator or sub-investigator.
50
日本語
名 | 克久 |
ミドルネーム | |
姓 | 坂野 |
英語
名 | Katsuhisa |
ミドルネーム | |
姓 | Sakano |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Co.,Ltd.
日本語
臨床試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
101-0047
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5中信ビル4F
英語
4F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047 Japan
03-5297-3112
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
名 | 和義 |
ミドルネーム | |
姓 | 柴田 |
英語
名 | Kazuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | shibata |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Co.,Ltd.
日本語
企画営業部
英語
Plan Sales Department
101-0047
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5中信ビル4F
英語
4F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047 Japan
03-5297-3112
cpcc-contact@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Co.,Ltd.
日本語
CPCC株式会社
日本語
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英語
日本語
その他
英語
Matsutani Chemical Industry Co.,Ltd
日本語
松谷化学工業株式会社
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営利企業/Profit organization
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5中信ビル2F
英語
2F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047 Japan
03-5297-5548
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2016 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
ブドウ糖果糖液糖のアルカリ異性化である希少糖含有シロップ摂取による血糖応答に及ぼす影響をヒト試験で評価した。グリセミック・インデックス(GI)試験を行った結果,希少糖含有シロップのGI値は49であった。次に, 空腹時血糖値126mg/dL未満の成人50名を対象にランダム化二重盲検プラセボ対照クロスオーバーによる低用量単回試験を行った。 ショ糖6gまたは希少糖含有シロップ8.8g(同量のブドウ糖含有量) をコーヒーに溶解し摂取させ, 120分までの血糖値およびインスリン値を観察した。希少糖含有シロップはショ糖に比べて血糖AUC(曲線下面積) およびインスリンAUCが有意に低下し, 低下率は血糖1.8%(p<0.01), インスリン6.1%(p<0.05)であった。以上の結果,希少糖含有シロップはショ糖に比べ血糖応答およびインスリン値の上昇が低い低GI甘味料であることが示された。低用量単回試験は倫理委員会の承認後, 臨床試験登録システムUMIN-CTRに登録し実施した(UMIN000018120)。
(日本栄養・食糧学会誌 第70巻第6号271-278(2017))
英語
We investigated the effects of rare sugar syrup (RSS) on the blood glucose response. First, we determined the glycemic index (GI) of RSS in a randomized single-blind crossover study involving 10 healthy subjects (age32.5+/-1.8y), and found that its value was 49. Second, we examined the effects of RSS on the post-prandial glycemic response in a randomized placebo-control, double-blind crossover study involving 50 healthy subjects, some of whom had borderline diabetes (age47.1+/-1.4y). Sucrose, which contains the same amount of glucose as RSS, was used as a control. Sucrose and RSS were dissolved in 150 mL of coffee. Blood was collected at 6 time-points over 120 min. We found that RSS showed a significantly greater reduction in the 120-min AUC of both blood glucose and insulin compared to the control. This study demonstrated that RSS is a low GI sweetener that elicits a significantly lower glycemic response than sucrose in humans. A second study has been approved by the institutional ethics committee, and is registered in the clinical trial registration system UMIN-CTR (UMIN000018120).
(J. Jpn. Soc. Nutr. Food Sci. 70:271-278(2017))
日本語
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試験終了/Completed
2015 | 年 | 06 | 月 | 19 | 日 |
2015 | 年 | 06 | 月 | 19 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 06 | 月 | 29 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000020972
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000020972
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |