UMIN試験ID | UMIN000018391 |
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受付番号 | R000021297 |
科学的試験名 | ホップエキス含有食品の体脂肪低減効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/03/31 |
最終更新日 | 2016/08/19 16:18:10 |
日本語
ホップエキス含有食品の体脂肪低減効果確認試験
英語
Study of effects of food containing hop extract on reducing body fat.
日本語
ホップエキス含有食品の体脂肪低減への効果
英語
Effects of food containing hop extract on reducing body fat.
日本語
ホップエキス含有食品の体脂肪低減効果確認試験
英語
Study of effects of food containing hop extract on reducing body fat.
日本語
ホップエキス含有食品の体脂肪低減への効果
英語
Effects of food containing hop extract on reducing body fat.
日本/Japan |
日本語
なし(BMIが高めの方)
英語
No (subjects with high BMI)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ホップエキス含有食品を継続摂取した時の体脂肪低減効果を検討する。
英語
To examine effects of food containing hop extract on reducing body fat.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
腹部脂肪面積
英語
Abdominal fat area
日本語
体重、BMI、体脂肪率、ウエスト周囲径、ヒップ周囲径、ウエスト周囲径/ヒップ周囲径比
英語
Weight, BMI, Body fat percentage, Waist circumference, Hip circumference, A ratio of waist circumference and hip circumference.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
ホップエキスを含有する被験食品、1日1食、12週間摂取
英語
Food containing hop extract, single daily feeding for 12 weeks.
日本語
ホップエキスを含有しない対照食品、1日1食、12週間摂取
英語
Placebo food not containing hop extract, single daily feeding for 12 weeks.
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の者
(2)BMI値が25 kg/m2以上30 kg/m2未満の者
(3)試験の参加に同意し、同意書に署名捺印及び日付を記入した者
英語
(1)(Healthy) subjects who are the age of 20 to less than the age of 65 years old.
(2)Subjects with BMI 25-35kg/m2.
(3)Subjects giving written informed consent.
日本語
(1)ダイエットをしている者
(2)肝疾患(肝炎)、腎疾患、心疾患、肺疾患、消化器疾患(胃切除を含む)、糖尿病、臓器障害、食物アレルギー疾患、その他重篤な疾患、甲状腺疾患、副腎疾患、その他代謝性疾患に既往、罹患している者
(3)現在、治療中(投薬・通院)の疾患のある者
(4)薬物依存及びアルコール依存の既往歴あるいは現病歴がある者
(5)薬物及び食物アレルギーのある者、試験食品に過敏な反応(湿疹、吐き気、下痢等)を示す恐れがある者(試験に関連して、アレルギー発症の恐れがある者)
(6)貧血の自覚症状がある者
(7)体脂肪及び脂質代謝に影響を及ぼす可能性のある医薬品、特定保健用食品、サプリメント及び健康食品を利用している者
(8)通常の飲酒量が1日純アルコールで約20 gを超える者
(9)ホップ成分を強化した食品を利用している者
(10)交代制勤務者、深夜勤務者
(11)妊娠中・授乳中の者、及びその予定のある者
(12)本試験開始前月から試験開始までに成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者又は3ヶ月以内に400 mL以上献血を行った者
(13)同意取得時からさかのぼって1ヶ月以内に他の臨床試験に参加していた者、他の臨床試験に参加する計画がある者
(14)試験期間中にバリウム検査を行う予定のある者
(15)指定検査日に来院できない者
(16)CT撮影部位(腹部周囲)に金属等の埋め込みのある者
(17)機能性食品を開発・製造する企業に勤めている者
(18)その他、代表試験責任医師又は試験責任医師が本試験への参加が不適当と判断された者
英語
(1)Subjects who are on a diet.
(2)Subjects who have a history of serious disease (e.g., liver disease, kidney disease, heart disease, lung disease, digestive disease, diabetes, organopathy, and/or food allergy, thyroid gland disease, adrenal gland disease, and/or metabolic disorder).
(3)Subjects who are under treatment.
(4)Subjects who have under treatment or a history of drug addiction and/or alcoholism.
(5)Subjects who have drug allergy, food allergy, and/or possibility of allergy symptoms onset.
(6)Subjects who have subjective symptoms of anemia.
(7)Subjects who use oral medication or supplement affecting body fat and/or lipid metabolism.
(8)Subjects with excessive alcohol-drinking behaviors (over 20 g pure alcohol/day).
(9)Subjects who use foods containing ingredients derived from hop constantly.
(10)Subjects who are shift workers or graveyard shift workers.
(11)Subjects who are planned to become pregnant after informed consent for the current study or are pregnant or lactating.
(12)Subjects who have donated over 200 mL of blood and/or blood component within the last one month prior to the current study or over 400 mL of blood and/or blood component within the last three months prior to the current study.
(13)Subjects who have participated in other clinical study within the last one month prior to the current study or are planned to participate in other clinical study after informed consent for the current study.
(14)Subjects who are planned to have barium test during the study period.
(15)Subjects who can't visit the hospital on the inspection date.
(16)Subjects who are embedded metals in the abdominal region.
(17)Subjects who work for Health Food Company.
(18)Subjects who are judged as unsuitable for the study by the investigator for other reason.
200
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 藤澤 和彦 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kazuhiko Fujisawa |
日本語
医療法人社団愛友会 上尾甦生病院
英語
Ageokousei Hospital
日本語
院長
英語
Director
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埼玉県上尾市大字地頭方421-1
英語
421-1 ,Jitogata, Ageo-shi, Saitama,Japan
048-781-1101
masayuki.nakamura@achs.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 柴切 千明 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Chiaki Shibakiri |
日本語
クオールRD株式会社
英語
QOL RD Co.,Ltd.
日本語
CRO事業本部 食品部
英語
CRO Department Food Division
日本語
東京都中央区日本橋2-14-1
英語
2-14-1,Nihonbashi,Chuo-Ku,Tokyo,Japan
03-6386-8809
c-shibakiri@qol-rd.co.jp
日本語
その他
英語
QOL RD Co.,Ltd.
日本語
クオールRD株式会社
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英語
日本語
その他
英語
Kirin Co., Ltd.
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キリン株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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英語
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英語
2017 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
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試験終了/Completed
2015 | 年 | 06 | 月 | 19 | 日 |
2015 | 年 | 07 | 月 | 24 | 日 |
日本語
Protocol No. H27-0401
英語
Protocol No. H27-0401
2015 | 年 | 07 | 月 | 23 | 日 |
2016 | 年 | 08 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000021297
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000021297
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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