UMIN試験ID | UMIN000018678 |
---|---|
受付番号 | R000021620 |
科学的試験名 | 小麦全粒粉パンのグリセミックインデックス値の測定:クロスオーバー無作為化単盲検プラセボ比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/08/20 |
最終更新日 | 2016/02/17 15:12:00 |
日本語
小麦全粒粉パンのグリセミックインデックス値の測定:クロスオーバー無作為化単盲検プラセボ比較試験
英語
Measurement of glycemic index (GI) of whole wheat bread: randomized, placebo-controlled, Single blind cross-over trial.
日本語
小麦全粒粉パンのグリセミックインデックス値の測定
英語
Measurement of glycemic index (GI) of whole wheat bread.
日本語
小麦全粒粉パンのグリセミックインデックス値の測定:クロスオーバー無作為化単盲検プラセボ比較試験
英語
Measurement of glycemic index (GI) of whole wheat bread: randomized, placebo-controlled, Single blind cross-over trial.
日本語
小麦全粒粉パンのグリセミックインデックス値の測定
英語
Measurement of glycemic index (GI) of whole wheat bread.
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
小麦全粒粉パンを摂取したときのグリセミックインデックスの測定
英語
Measurement of glycemic index (GI) of whole wheat bread.
生物学的利用性/Bio-availability
日本語
英語
日本語
グリセミックインデックス(GI)
試験食摂取当日に測定
英語
Glycemic index(GI)
Measurement of GI on a day when test foods were eaten.
日本語
血糖上昇値、
最大血糖上昇値、
血糖上昇曲線下面積(IAUC)
英語
Postprandial blood glucose level,
Postprandial maximum blood glucose level,
Incremental blood glucose area under the curve
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
ブドウ糖溶液(50g/150ml) → ウォッシュアウト(1週間) → 小麦全粒粉パン → ウォッシュアウト(1週間) → 小麦粉パン
英語
Glucose solution as reference (50g/150ml) - wash out period (at least 1 week) - whole wheat bread - wash out period (at least 1 week) - wheat flour bread
日本語
ブドウ糖溶液(50g/150ml) → ウォッシュアウト(1週間) → 小麦粉パン → ウォッシュアウト(1週間) → 小麦全粒粉パン
英語
Glucose solution as reference (50g/150ml) - wash out period (at least 1 week) - wheat flour bread - wash out period (at least 1 week) - whole wheat bread
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上60歳未満の歳未満の成人男女
(2)空腹時血糖が70mg/dL以上で126mg/dL未満の者
(3)事前に当該臨床試験の説明を受け、ヘルシンキ宣言に則ったインフォームド・コンセントを含めた内容を理解し、趣旨に賛同し、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Age between 20 and 59 years old at consent.
(2) Fasting plasma glucose 70 - 125mg/dl
(3) Subjects understand the study procedures and agree to participate in the study by giving informed consent, which is accordance with the Declaration of Helsinki, prior to the study.
日本語
(1)糖尿病薬を服用している者
(2)インスリン治療を受けている者
(3)小麦、乳、卵のアレルギーを持っている者
(4)消化吸収に影響をあたえるような消化器の手術歴のある者
(5)妊娠中または妊娠している可能性のある者、および授乳中の者
(6)食物繊維サプリメント(海藻、コンニャク、サイリウムなどから調整した食物繊維含有製品)や全粒穀物(全粒小麦、玄米、ライ麦、大麦などを含む)を継続して摂取している者
(7)他の医薬品又は健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内の者、あるいは本試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
英語
(1) Subjects who take diabetes drug.
(2) Subjects who have insulin treatment.
(3) Subjects who have wheat or milk or egg allergy.
(4) Subjects who have history of surgery in gastrointestinal tract.
(5) Females who are pregnant or lactating, and who could become pregnant or lactating during test period.
(6) Subjects who have continuous intake of dietary fiber supplement or whole grain.
(7) Subjects who are participating the other clinical tests. Subjects who participated within 4-weeks prior to the current study and/or who plan to participate the other clinical tests.
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 青江 誠一郎 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Seiichiro Aoe |
日本語
大妻女子大学
英語
Otsuma Women's University
日本語
家政学部
英語
Faculty of Home Economics
日本語
東京都千代田区三番町12番地
英語
12 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8357, Japan
03-5275-6048
s-aoe@otsuma.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 青江 誠一郎 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Seiichiro Aoe |
日本語
大妻女子大学
英語
Otsuma Women's University
日本語
家政学部
英語
Faculty of Home Economics
日本語
東京都千代田区三番町12番地
英語
12 Sanban-cho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-8357, Japan
03-5275-6048
s-aoe@otsuma.ac.jp
日本語
その他
英語
Faculty of Home Economics, Otsuma Women's University
日本語
大妻女子大学家政学部
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Research Project on Development of Agricultural Products and Foods with Health-promoting benefits
日本語
機能性を持つ農林水産物・食品開発プロジェクト
日本語
日本語
日本
英語
Japan
日本語
株式会社日清製粉グループ本社
英語
Nisshin Seifun Group Inc.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2015 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 07 | 月 | 28 | 日 |
2015 | 年 | 08 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 08 | 月 | 14 | 日 |
2016 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000021620
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000021620
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |