UMIN試験ID | UMIN000019209 |
---|---|
受付番号 | R000022208 |
科学的試験名 | バランスの良い食事がエネルギー代謝に及ぼす影響~摂取タイミングに関する検討~ |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/10/02 |
最終更新日 | 2016/03/04 09:39:05 |
日本語
バランスの良い食事がエネルギー代謝に及ぼす影響~摂取タイミングに関する検討~
英語
Effect of well-balanced diet on postprandial energy metabolism.
-Analysis of meal sequence effect-
日本語
バランスの良い食事がエネルギー代謝に及ぼす影響
英語
Effect of well-balanced diet on postprandial energy metabolism
日本語
バランスの良い食事がエネルギー代謝に及ぼす影響~摂取タイミングに関する検討~
英語
Effect of well-balanced diet on postprandial energy metabolism.
-Analysis of meal sequence effect-
日本語
バランスの良い食事がエネルギー代謝に及ぼす影響
英語
Effect of well-balanced diet on postprandial energy metabolism
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
バランスの悪い食事とバランスの良い食事が食後のエネルギー代謝に及ぼす影響を比較することが目的である
英語
The aim of this study is to examine
the comparative effects of an unbalanced diet and a well-balanced diet on postprandial energy metbolism in healthy adults.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
食事摂取後6時間までの食事誘発性熱産生、エネルギー消費量、基質酸化量、呼吸商
英語
Thermic effect of food (TEF), i. e., diet-induced thermogenesis (DIT), energy expenditure, substrate oxidation, respiratory quotient until 6 hours later of the meal.
日本語
食事摂取後6時間までの体温
英語
Body temperature until 6 hours later of the meal.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
実薬・標準治療対照/Active
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
1番目の試験食(約630 kcal/食)を摂取した後、4時間後に2番目の試験食(約630 kcal/食)を摂取。
1番目:バランスの悪い食事。2番目:バランスの悪い食事。
英語
First ingestion of a test meal (approximately 630 kcal/meal), following second ingestion of a test meal (approximately 630 kcal/meal) after 4 hours of first ingestion.
First meal: unbalanced diet. Second meal: unbalanced diet.
日本語
1番目の試験食(約630 kcal/食)を摂取した後、4時間後に2番目の試験食(約630 kcal/食)を摂取。
1番目:バランスの良い食事。2番目:バランスの悪い食事。
英語
First ingestion of a test meal (approximately 630 kcal/meal), following second ingestion of a test meal (approximately 630 kcal/meal) after 4 hours of first ingestion.
First meal: well-balanced diet. Second meal: unbalanced diet.
日本語
1番目の試験食(約630 kcal/食)を摂取した後、4時間後に2番目の試験食(約630 kcal/食)を摂取。
1番目:バランスの悪い食事。2番目:バランスの良い食事。
英語
First ingestion of a test meal (approximately 630 kcal/meal), following second ingestion of a test meal (approximately 630 kcal/meal) after 4 hours of first ingestion.
First meal: unbalanced diet. Second meal: well-balanced diet.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
59 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1)日本人男性、年齢20~59歳
2)BMI 18.5kg/m2以上~25 kg/m2未満
3)空腹時血糖値126 mg/dL未満
4)空腹時中性脂肪50~149 mg/dL
5)収縮期血圧が139 mmHg以下かつ拡張期血圧89 mmHg以下
6)あらかじめ試験内容を説明し、本人から同意を得られ、日程的に試験可能であること。
7)試験実施関係者に従う事が可能であること。
英語
1)Japanese male Age >=20 and <=59 years.
2)Body mass index >=18.5 kg/m2 and <25 kg/m2
3)Fasting blood glucose value <126 mg/dL
4)Fasting triglyceride value >=50 and <=149 mg/dL
5)Systolic blood pressure <=139 mmHg and diastolic blood pressure <=89 mmHg
6)Informed consent provided
7)Able to follow the instructions of the study team.
日本語
1)重篤な疾患に罹患
2)治療を目的に日常的に通院、投薬をしている
3)適量を超えるアルコールを毎日飲用している(1日アルコール摂取量として23 g以上)
4)被験品または夕食に含まれる成分に関する食物アレルギーがある方、または食物アレルギーが疑われる方(本人申告)。
5)その他、試験実施担当者、試験監督医師が不適当と判断した方。
英語
1)Serious disorder
2)Regular hospital visit and medication intended to cure
3)Daily excessive alcohol intake
(Amount of alcohol intake >= 23 g/day)
4)Food allergy and suspected food allergy(Self-reported)
5)Subjects judged by the investigator/project leader to be ineligible for other reasons.
10
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 下豊留 玲 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Akira Shimotoyodome |
日本語
花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
生物科学研究所
英語
R&D-Core Technology-Biological Science Research
日本語
栃木県芳賀郡市貝町赤羽2606
英語
2606, Akabane, Ichikai-machi, haga-gun, Tochigi, 321-3497, JAPAN
0285-68-7589
shimotoyodome.akira@kao.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 鈴木 淳子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Junko Suzuki |
日本語
花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
生物科学研究所
英語
R&D-Core Technology-Biological Science Research
日本語
栃木県芳賀郡市貝町赤羽2606
英語
2606, Akabane, Ichikai-machi, haga-gun, Tochigi, 321-3497, JAPAN
0285-68-7687
suzuki.junko1@kao.co.jp
日本語
その他
英語
Kao Corporation
日本語
花王株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Kao Corporation
日本語
花王株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
花王株式会社栃木事業場生理機能棟(栃木県)
2015 | 年 | 10 | 月 | 02 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
2015 | 年 | 10 | 月 | 07 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 10 | 月 | 02 | 日 |
2016 | 年 | 03 | 月 | 04 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000022208
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000022208
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |