UMIN試験ID | UMIN000020151 |
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受付番号 | R000023275 |
科学的試験名 | 植物性成分含有食品が脂質代謝に及ぼす影響の検証試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/12/18 |
最終更新日 | 2019/01/31 16:19:38 |
日本語
植物性成分含有食品が脂質代謝に及ぼす影響の検証試験
英語
Effect of a plant-derived ingredient
containing food on lipid metabolism.
日本語
食後脂質代謝への植物性成分含有食品の有効性試験
英語
Efflcacy of a plant-derived ingredient
containing food for postprandial
lipid metabolism.
日本語
植物性成分含有食品が脂質代謝に及ぼす影響の検証試験
英語
Effect of a plant-derived ingredient
containing food on lipid metabolism.
日本語
食後脂質代謝への植物性成分含有食品の有効性試験
英語
Efflcacy of a plant-derived ingredient
containing food for postprandial
lipid metabolism.
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健常成人における植物性成分含有食品摂取の食後脂質代謝に対する有効性検証
英語
To investigate the effect of single
ingestion of a plant-derived
ingredient containing a food on
postprandial lipid metabolism in
healthy adults.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
ヒューマンカロリーメーターを用いた食後8時間迄の連続的な脂質酸化量。
英語
8 hours of postprandial fat oxidation measurement by human calorimeter.
日本語
ヒューマンカロリーメーターを用いた食後8時間迄の連続的なエネルギー消費量および呼吸商。
英語
8 hours of postprandial energy expenditure and respiratory quotient measurement by human calorimeter.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
知る必要がない/No need to know
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
植物性成分を含有する食品(試験食コード:A001)を単回摂取させる→washout→植物性成分を含有しない食品(対照食コード:P001)を単回摂取させる。
英語
Single ingestion of plant-derived ingredient containing food (test food code: A001)->washout->Single ingestion of plant-derived ingredient not containing food (control food code: P001).
日本語
植物性成分を含有しない食品(対照食コード:P001)を単回摂取させる→washout→植物性成分を含有する食品(試験食コード:A001)を単回摂取させる。
英語
Single ingestion of plant-derived ingredient not containing food (control food code: P001))->washout->Single ingestion of plant-derived ingredient containing food (test food code: A001).
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
24 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
健常男女
英語
Healthy males and females.
日本語
①肝臓・腎臓・心臓疾患、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病、その他疾患により試験参加が困難な方。
②循環器系疾患(心臓病、脳梗塞など)に基づく発作(心不全、狭心症、脳卒中、くも膜下出血など)を以前に起こしたことのある方、あるいは治療中の方。
③不整脈のある方。
④血糖改善薬、高脂血症改善薬、血圧改善薬を服用している方。
⑤神経系疾患に基づく発作(意識消失、昏睡、痙攣など)を以前に起こしたことのある方。
⑥試験食摂取までの2か月以内に病気やけがによる手術を行った方。
⑦これまでに胃または腸管切除手術を行った方。
⑧食品にアレルギー反応を示す方。
⑨過去に採血により気分不良を起こしたことのある方。
⑩閉所恐怖症の方。
⑪不眠症の方。
⑫頭痛の習慣を持っている方(片頭痛、緊張型頭痛、群発頭痛など)。
⑬試験参加同意までの1か月以内に200ml、または3ヶ月以内に400mlを超える採血(献血等)をした方。
⑭平日の就寝時刻が午前1時以降の方。
⑮ヘビースモーカー(1日21本以上)もしくは試験中に禁煙できない方。
⑯試験参加同意までの1か月間に±2.0kg以上の体重変化があった方。
⑰試験参加同意までの3か月間、夜間勤務及び交代勤務についている方。
⑱妊娠またはその可能性のある方。
⑲体脂肪低減および脂質や糖質の吸収抑制を訴求している特定保健用食品や機能性食品を使用している方(ただし試験参加同意後に摂取を休止できる方は該当しません)。
⑳事前に試験監督医師が被験者候補の過去2年間の健診結果から健康状態を確認することに同意できない方。
21.年齢、直近の健康診断結果(体重、身長、ウエスト周囲径、空腹時血糖値、HbA1c)を開示できない方。
22.生活状況(食事、喫煙、飲酒、睡眠、服薬)および体調についてのアンケートに回答頂けない方。
23.女性において、月経状況を開示できない方。
英語
1. difficult to participate the study due to dysfunctions liver, or the other dysfunctions.
2. experienced a seizures based on circulatory-diseases before, or is under treatment.
3. arrhythmic.
4. who takes medication for glucose or fat metabolism, or hypertention.
5. who have experienced a seizures based on neural disease.
6. who was given surgery for a disease or an injury 2 months prior to the study.
7. who was given gastrectomy and/or bypass of part of the intestine.
8. who have allergic reaction for food.
9. Individual experienced unpleasant feeling during blood drawing.
10. claustrophobia.
11. insomnia.
12. chronic headache (migraine, tension headache, cluster headache, etc. ).
13. Person who donated more than 200mL of blood within a month, or more than 400mL within three months prior to informed consent.
14. who sleep habitually after 1:00 a.m. on weekday.
15. Heavy smoker
16. who had a weight change of more than +-2.0 kg for one month prior to informed consent.
17. who is engaged in night work and shift operations for more than 3 months prior to informed consent.
18. who is pregnant or expecting pregnancy.
19. who habitually take the foods for specified health uses (FOSHU) or functional food which solicits body fat reduction and absorption suppression of lipid or the carbohydrates (except for person who can stop consume them after informed consent.).
20. who can't accept doctor to check health condition, accessing the health examination result for the past two years, prior to the study.
21. who can't disclose age, the latest health examination result.
22. who can't reply to the questionnaire about living situation and condition.
23. who cannot indicate a menstruation situation.
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大崎 紀子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Noriko Osaki |
日本語
花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
ヘルスケア食品研究所
英語
R&D-Development Research-Healthcare Food Research
日本語
東京都墨田区文花2-1-3
英語
2-1-3, Bunka, Sumida-ku, Tokyo, 1318501, JAPAN
03-5630-7224
osaki.noriko@kao.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 作田 利隆 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Toshitaka Sakuda |
日本語
花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
ヘルスケア食品研究所
英語
R&D-Development Research-Healthcare Food Research
日本語
東京都墨田区文花2-1-3
英語
2-1-3, Bunka, Sumida-ku, Tokyo, 1318501, JAPAN
03-5630-7456
sakuda.toshitaka@kao.co.jp
日本語
自己調達
英語
Kao Corporation
日本語
花王株式会社
日本語
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英語
日本語
自己調達
英語
Kao Corporation
日本語
花王株式会社
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自己調達/Self funding
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英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
花王株式会社ヘルスケア食品研究所(東京都)
2015 | 年 | 12 | 月 | 18 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
2015 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 12 | 月 | 10 | 日 |
2019 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000023275
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000023275
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |