UMIN試験ID | UMIN000020346 |
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受付番号 | R000023506 |
科学的試験名 | 生野菜と野菜飲料の食後血糖値上昇抑制効果の比較検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/01/15 |
最終更新日 | 2018/11/05 15:27:42 |
日本語
生野菜と野菜飲料の食後血糖値上昇抑制効果の比較検証
英語
Comparative studies on the attenuation effects of postprandial blood glucose elevation by fresh vegetables and vegetable juice
日本語
生野菜と野菜飲料の食後血糖値上昇抑制効果の比較検証
英語
Comparative studies on the attenuation effects of postprandial blood glucose elevation by fresh vegetables and vegetable juice
日本語
生野菜と野菜飲料の食後血糖値上昇抑制効果の比較検証
英語
Comparative studies on the attenuation effects of postprandial blood glucose elevation by fresh vegetables and vegetable juice
日本語
生野菜と野菜飲料の食後血糖値上昇抑制効果の比較検証
英語
Comparative studies on the attenuation effects of postprandial blood glucose elevation by fresh vegetables and vegetable juice
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
野菜飲料による食後血糖値上昇抑制効果が、生野菜と同等以上であることを明らかにする。
英語
To confirm that drinking vegetable juice is more effective to attenuation of postprandial blood glucose elevation than eating fresh vegetables
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
①Δ血糖値(食前の値を差し引いて算出)
②ΔCmax(Δ血糖値のピーク値)
③IAUC(Δ血糖値の推移から算出)
英語
1. delta blood glucose level (calculated by subtraction of the level before meal)
2. delta Cmax (The peak value of the delta blood glucose level)
3. IAUC (calculated based on the change of delta blood glucose level)
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
【試験1】
水200 mL摂取の30分後に白米150 gを摂取(総糖質量を50 gに設定)
【試験2】
野菜サラダ90 g摂取の10分後に白米141 gを摂取(総糖質量を50 gに設定)
【試験3】
野菜飲料200 mL摂取の10分後に白米109 gを摂取(総糖質量を50 gに設定)
【試験4】
野菜サラダ90 g摂取の30分後に白米141 gを摂取(総糖質量を50 gに設定)
【試験5】
野菜飲料200 mL摂取の30分後に白米109 gを摂取(総糖質量を50 gに設定)
各試験は約1週間ずつ間隔を空け、朝の同じ時刻に実施する。
英語
<Test1>
Eating 150 g of cooked rice at 30 min after drinking 200 mL of water (Total amount of carbohydrates is set at 50 g)
<Test2>
Eating 141 g of cooked rice at 10 min after eating 90 g of vegetable salad (Total amount of carbohydrates is set at 50 g)
<Test3>
Eating 109 g of cooked rice at 10 min after drinking 200 mL of vegetable juice (Total amount of carbohydrates is set at 50 g)
<Test4>
Eating 141 g of cooked rice at 30 min after eating 90 g of vegetable salad (Total amount of carbohydrates is set at 50 g)
<Test5>
Eating 109 g of cooked rice at 30 min after drinking 200 mL of vegetable juice (Total amount of carbohydrates is set at 50 g)
Each test was performed approximately one week apart and conducted at the same time in the morning
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
除外基準に抵触しなかった方の中で、インフォームドコンセントが得られた方
英語
Subjects who satisfy the following conditions
1) Who do not fit key exclusion criteria
2) Who provide written informed consents
日本語
①直近の健康診断において、耐糖能異常と判定された方
②試験食品に対して食物アレルギーのある方
③顕著なアルコール過敏症の方
④試験期間中に妊娠、授乳の予定がある方
⑤本試験開始時に他のヒト試験に参加している方
⑥その他、試験責任医師が不適当と判断した方
英語
1) Who has abnormal glucose tolerance in medical check-ups for the prior year
2) Who has food allergy to the test meals
3) Who has remarkable hypersensitivity to alcohol
4) Who will get pregnant or breast-feed during the study period
5) Who join other human studies
6) Who are judged unsuitable for this study by principal investigator
15
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 砂堀 諭 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Satoshi Sunabori |
日本語
カゴメ株式会社イノベーション本部
英語
Innovation Division, Kagome Co., Ltd.
日本語
自然健康研究部
英語
Nature and Wellness Research Department
日本語
栃木県那須塩原市西富山17
英語
17 Nishitomiyama, Nasushiobara, Tochigi, Japan
0287-36-2935
Satoshi_Sunabori@kagome.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 吉田 和敬 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kazutaka Yoshida |
日本語
カゴメ株式会社イノベーション本部
英語
Innovation Division, Kagome Co., Ltd
日本語
自然健康研究部
英語
Nature and Wellness Research Department
日本語
栃木県那須塩原市西富山17
英語
17 Nishitomiyama, Nasushiobara, Tochigi, Japan
0287-36-2935
Kazutaka_Yoshida@kagome.co.jp
日本語
その他
英語
Kagome Co., Ltd.
日本語
カゴメ株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
None
日本語
なし
日本語
自己調達/Self funding
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英語
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英語
いいえ/NO
日本語
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英語
2016 | 年 | 01 | 月 | 15 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2015 | 年 | 12 | 月 | 17 | 日 |
2016 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
2016 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 12 | 月 | 25 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000023506
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000023506
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |