UMIN試験ID | UMIN000021076 |
---|---|
受付番号 | R000024292 |
科学的試験名 | 高アミロース米による血糖応答及び満腹感持続作用に及ぼす影響についての検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/03/31 |
最終更新日 | 2018/08/20 14:03:11 |
日本語
高アミロース米による血糖応答及び満腹感持続作用に及ぼす影響についての検討
英語
Study of the glycemic responce and satiety continuation effect of high amylose rice
日本語
高アミロース米の食後血糖値上昇抑制効果の検討
英語
Study of high amylose rice inhibitory effect on postprandial hyperglycemia
日本語
高アミロース米による血糖応答及び満腹感持続作用に及ぼす影響についての検討
英語
Study of the glycemic responce and satiety continuation effect of high amylose rice
日本語
高アミロース米の食後血糖値上昇抑制効果の検討
英語
Study of high amylose rice inhibitory effect on postprandial hyperglycemia
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
一般的な加水条件及び高加水条件で炊飯した高アミロース米「越のかおり」米飯の食後血糖値上昇抑制効果を検証する。
英語
To investigate the inhibitory effect of high amylose rice koshinokaori cooked with the normal and high water content on postprandial hyperglycemia.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
血糖応答(各採血時間における血糖値、血糖頂値、血糖値AUC)
(採血時間:空腹時、試験食摂取開始後15, 30, 45, 60, 90, 120分)
英語
Blood glucose response (blood glucose level at each blood collection time, peak blood glucose value and AUC)
(blood collection : 0, 15, 30, 45, 60, 90 and 120 min after the intake of rice)
日本語
インスリン応答
自覚的満腹感(VAS法)
摂食ホルモン(GLP-1)
英語
Insulin response
Subjective satiety (Visual Analogue Scale)
Appetite related hormones (GLP-1)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
コシヒカリ米飯:通常加水条件(単回摂取/糖質50g相当量)⇒(ウォッシュアウト期間:1週間以上)⇒越のかおり米飯:高加水条件(単回摂取/糖質50g相当量)⇒(ウォッシュアウト期間:1週間以上)⇒越のかおり米飯:通常加水条件(単回摂取/糖質50g相当量)
英語
Koshihikari cooked rice: normal water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate) (wash-out: more than 1 week) Koshinokaori cooked rice: high water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate) (wash-out: more than 1 week) Koshinokaori cooked rice: normal water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate)
日本語
越のかおり米飯:通常加水条件(単回摂取/糖質50g相当量)⇒(ウォッシュアウト期間:1週間以上)⇒コシヒカリ米飯:通常加水条件(単回摂取/糖質50g相当量)⇒(ウォッシュアウト期間:1週間以上)⇒越のかおり米飯:高加水条件(単回摂取/糖質50g相当量)
英語
Koshinokaori cooked rice: normal water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate) (wash-out: more than 1 week) Koshihikari cooked rice: normal water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate) (wash-out: more than 1 week) Koshinokaori cooked rice: high water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate)
日本語
越のかおり米飯:高加水条件(単回摂取/糖質50g相当量)⇒(ウォッシュアウト期間:1週間以上)⇒越のかおり米飯:通常加水条件(単回摂取/糖質50g相当量⇒(ウォッシュアウト期間:1週間以上)⇒コシヒカリ米飯:通常加水条件(単回摂取/糖質50g相当量)
英語
Koshinokaori cooked rice: high water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate)(wash-out: more than 1 week) Koshinokaori cooked rice: normal water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate) (wash-out: more than 1 week) Koshihikari cooked rice: normal water content (single ingestion/ rice portion containing 50 g available carbohydrate)
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
40 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
健常者
BMI 25.0㎏/㎡未満
本人による本試験の参加への文書同意
英語
healthy volunteers
BMI < 25 kg/m2
Those who signed the informed consent for participation in the study
日本語
1.血糖応答に影響のある医薬品、サプリメント等の健康食品を摂取している者
2.妊娠中、授乳中の者
3.喫煙者
4.その他理由で、担当医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1. Subjects who are taking the medicines or the healthy foods such as supplements that affect the glycemic response
2. Subjects who are pregnant or lactating
3. Subjects who are smoking habit
4. Subjects who are judged by a doctor to be unsuitable
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 家森 幸男 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yukio YAMORI |
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University
日本語
国際健康開発研究所
英語
Institute for World Health Development
日本語
〒663-8143 兵庫県西宮市枝川町4-16
英語
4-16 Edagawa-cho, Nishinomiya-City, Hyogo 663-8143, JAPAN
+81-798-45-9980
project@mukogawa-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 森 真理 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Mari MORI |
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University
日本語
国際健康開発研究所
英語
Institute for World Health Development
日本語
〒663-8143 兵庫県西宮市枝川町4-16
英語
4-16 Edagawa-cho, Nishinomiya-City, Hyogo 663-8143, JAPAN
+81-798-45-9980
project@mukogawa-u.ac.jp
日本語
武庫川女子大学
英語
Mukogawa Women's University Institute for World Health Development
日本語
武庫川女子大学国際健康開発研究所
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Bourbon Corporation
日本語
株式会社ブルボン
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
JAPAN
日本語
国立大学法人 大阪教育大学
英語
Osaka Kyoiku University
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
国立大学法人 大阪教育大学 Osaka Kyoiku University
2016 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2015 | 年 | 12 | 月 | 04 | 日 |
2016 | 年 | 01 | 月 | 08 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000024292
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000024292
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |