UMIN試験ID | UMIN000023550 |
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受付番号 | R000024526 |
科学的試験名 | 難消化性糖類および水素水を摂取による呼気ガス中の水素濃度変化に関する基礎検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/08/10 |
最終更新日 | 2016/08/08 19:50:32 |
日本語
難消化性糖類および水素水を摂取による呼気ガス中の水素濃度変化に関する基礎検討
英語
Basic research on the change in hydrogen gas concentrations in the expired air after intake of hydrogen-dissolved water and water containing indigestible sugars
日本語
難消化性糖類および水素水摂取が呼気水素濃度に及ぼす影響
英語
Hydrogen gas concentrations in the expired air after intake of hydrogen-dissolved water and water containing indigestible sugars
日本語
難消化性糖類および水素水を摂取による呼気ガス中の水素濃度変化に関する基礎検討
英語
Basic research on the change in hydrogen gas concentrations in the expired air after intake of hydrogen-dissolved water and water containing indigestible sugars
日本語
難消化性糖類および水素水摂取が呼気水素濃度に及ぼす影響
英語
Hydrogen gas concentrations in the expired air after intake of hydrogen-dissolved water and water containing indigestible sugars
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Normal subject
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
1)難消化性糖類を摂取したときの呼気水素ガスの濃度を測定し、腸内細菌による水素の発生が、難消化性糖類の摂取によって変化するかどうかを明らかにすること。
2)水素水を摂取したときの呼気中水素ガス濃度を明らかにすること。
3)通常食を摂取しているときに呼気水素濃度が高い人ほど、難消化性糖類を摂取したときに水素を出しやすいかどうか検討すること。
英語
1) To determine the changes in the hydrogen gas production by the enterobacterial flora after administration of indigestible sugars by measuring the hydrogen gas concentrations in expired air.
2) To determine the expired-air hydrogen gas concentrations after intake of hydrogen-dissolved mineral water.
3) To determine whether the persons with higher expired-gas hydrogen gas concentration in daily life are likely to enhance hydrogen production after intake of indigestible sugars.
生物学的利用性/Bio-availability
日本語
英語
探索的/Exploratory
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
呼気水素濃度
英語
expired-air hydrogen gas concentration
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
5
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | その他/Other |
日本語
被験者は、前日の7時までに夕食を取り、朝食抜き、その後は実験開始まで、水やお茶、コーヒー呑み摂取可とする。
翌朝9時に、300mLの水を摂取し、夜9時まで一時間ごとに呼気を採取する
英語
Subjects were instructed to finish their dinner before 7 pm on the day before the experiment, and to consume only water, tea or coffee after 7 pm until the start of the experiment.
The subjects were given 300 mL of plain mineral water.
Expired air samples were collected every hour from 0900 hours to 2100 hours.
日本語
被験者は、前日の7時までに夕食を取り、朝食抜き、その後は実験開始まで、水やお茶、コーヒー呑み摂取可とする。
翌朝9時に300mLの水に溶かしたマルチトールを摂取する。マルチトールの摂取量は、体重1kgあたり0.3gとする。
英語
Subjects were instructed to finish their dinner before 7 pm on the day before the experiment, and to consume only water, tea or coffee after 7 pm until the start of the experiment.
The subjects were given 300 mL of water containing maltitol to drink. The amount of maltitol contained in the water was adjusted to 0.3 g/kg body weight..
Expired air samples were collected every hour from 0900 hours to 2100 hours.
日本語
被験者は、前日の7時までに夕食を取り、朝食抜き、その後は実験開始まで、水やお茶、コーヒー呑み摂取可とする。
翌朝9時に300mLの水に溶かしたフラクトオリゴ糖をを摂取する。フラクトオリゴ糖の摂取量は、体重1kgあたり0.3gとする。
英語
Subjects were instructed to finish their dinner before 7 pm on the day before the experiment, and to consume only water, tea or coffee after 7 pm until the start of the experiment.
The subjects were given 300 mL of water containing fructooligosaccharides to drink. The amount of fructooligosaccharides contained in the water was adjusted to 0.3 g/kg body weight..
Expired air samples were collected every
日本語
被験者は、前日の7時までに夕食を取り、朝食抜き、その後は実験開始まで、水やお茶、コーヒー呑み摂取可とする。
翌朝9時に300mLの水に溶かしたラフィノースをを摂取する。ラフィノースの摂取量は、体重1kgあたり0.3gとする。
英語
Subjects were instructed to finish their dinner before 7 pm on the day before the experiment, and to consume only water, tea or coffee after 7 pm until the start of the experiment.
The subjects were given 300 mL of water containing raffinose to drink. The amount of raffinose contained in the water was adjusted to 0.3 g/kg body weight..
Expired air samples were collected every hour from 0900 hours to 2100 hours.
日本語
被験者は、前日の7時までに夕食を取り、朝食抜き、その後は実験開始まで、水やお茶、コーヒー呑み摂取可とする。
翌朝9時に300mLの水素水 (750 μmol/L)を摂取する。
英語
Subjects were instructed to finish their dinner before 7 pm on the day before the experiment, and to consume only water, tea or coffee after 7 pm until the start of the experiment.
The subjects were given 300 mL of hydrogen-dissolved water(1.5 ppm)
the expired air sampling frequency was every 10 min for 1h, then every hour until 1400 hours
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
適用なし/Not applicable |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
健常人
英語
Normal subject
日本語
喫煙歴のあるもの、一か月以内に抗生剤を服用したもの
英語
The exclusion criteria were a history of smoking and history of intake of antibiotics within the previous month.
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 小林弘祐 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hirosuke Kobayashi |
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北里大学
英語
Kitasato University
日本語
医療衛生学部
英語
School of Allied Health Sciences
日本語
神奈川県相模原市南区北里1-15-1
英語
1-15-1, Kitasato, Minami-ku, Sagamihara, Kanagawa, Japan
+81-42-778-9711
hiro@kitasato-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 小久保謙一 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kenichi Kokubo |
日本語
北里大学
英語
Kitasato University
日本語
医療衛生学部
英語
School of Allied Health Sciences
日本語
神奈川県相模原市南区北里1-15-1
英語
1-15-1, Kitasato, Minami-ku, Sagamihara, Kanagawa, Japan
+81-42-778-9643
kokubo@kitasato-u.ac.jp
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北里大学
英語
Kitasato University
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英語
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自己調達
英語
Kitasato University
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自己調達/Self funding
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いいえ/NO
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北里大学(神奈川県)
2016 | 年 | 08 | 月 | 10 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
開始前/Preinitiation
2015 | 年 | 11 | 月 | 21 | 日 |
2016 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 08 | 月 | 08 | 日 |
2016 | 年 | 08 | 月 | 08 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000024526
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000024526
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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研究症例データ | |
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