UMIN試験ID | UMIN000022396 |
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受付番号 | R000025626 |
科学的試験名 | 飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響:オープンラベル非ランダム化前後比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/05/31 |
最終更新日 | 2019/12/02 20:40:58 |
日本語
飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響:オープンラベル非ランダム化前後比較試験
英語
Effects of monetary incentive on choices of healthy dishes in restaurants: open-labeled non-randomized before-after trial
日本語
飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響
英語
Effects of monetary incentive on choices of healthy dishes in restaurants
日本語
飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響:オープンラベル非ランダム化前後比較試験
英語
Effects of monetary incentive on choices of healthy dishes in restaurants: open-labeled non-randomized before-after trial
日本語
飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響
英語
Effects of monetary incentive on choices of healthy dishes in restaurants
日本/Japan |
日本語
低野菜摂取
英語
Low vegetable intake
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
小児/Child |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
次の3点を明らかにすることを目的とする。すなわち①割引キャンペーンの実施によって1日当たりの野菜増しメニューの注文数がキャンペーン実施前に対して増加するか;②社会経済状況を含めた利用者の特徴がキャンペーン実施前後でどのように違っているか;③キャンペーン実施前後における野菜増しメニューを注文した動機の違いが個人の特徴により異なるか、である。
英語
The aims of this survey are as follows: first, to confirm that monetary incentive increases the choices of dishes with additional vegetable, compared to no incentive; second, to examine the sociodemographic characteristic difference between the groups with/without monetary incentive; third, to investigate whether the motivation of healthy-dishes choices is different between groups with/without monetary incentive, and is affected by people's characteristics.
その他/Others
日本語
金銭的インセンティブの有用性(effectiveness)評価
英語
Effectiveness study of the monetary incentive
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
野菜増しメニュー注文数の介入前に対する介入後の比
英語
Ratio of the order of vegetable-rich menus in intervention sessions compared to control
日本語
野菜増しメニュー注文者のうち、各背景要因(社会経済状態、健康意識、野菜への関心など)を持つ者の割合の前後差
英語
Before-after differences in the proportions of sociodemographic characteristics among those who ordered vegetable-rich menus.
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
その他/Other |
日本語
介入群:野菜増しメニューの50円引きキャンペーンを行う。コントロール期間後に1週間実施する。
対照群:野菜増しメニューを通常価格で提供する。1週間実施する。
英語
Intervention period: campaign of 50-yen-discount of the vegetable-rich menus is hold for a week after control period.
Control period: The vegetable-rich menus are sold with regular price for a week.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
適用なし/Not applicable |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
なし
英語
None
日本語
日本語の識字能力がない者
英語
People who cannot read Japanese
5000
日本語
名 | 尚己 |
ミドルネーム | |
姓 | 近藤 |
英語
名 | Naoki |
ミドルネーム | |
姓 | Kondo |
日本語
東京大学
英語
The University of Tokyo
日本語
大学院医学系研究科公共健康医学専攻 健康教育・社会学分野
英語
Department of Health Sociology and Health Education, School of Public Health, Graduate School of Medicine
113-0033
日本語
東京都文京区本郷7-3-1
英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo, 113-0033, Japan
03-5841-3513
naoki-kondo@umin.ac.jp
日本語
名 | 亘 |
ミドルネーム | |
姓 | 長友 |
英語
名 | Wataru |
ミドルネーム | |
姓 | Nagatomo |
日本語
東京大学
英語
The University of Tokyo
日本語
大学院医学系研究科公共健康医学専攻 健康教育・社会学分野
英語
Department of Health Sociology and Health Education, School of Public Health, Graduate School of Med
113-0033
日本語
東京都文京区本郷7-3-1
英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo, 113-0033, Japan
03-5841-3514
wnagatomo-tky@umin.ac.jp
日本語
東京大学
英語
Department of Health Sociology and Health Education, School of Public Health, Graduate School of Medicine, The University of Tokyo
日本語
日本語
大学院医学系研究科公共健康医学専攻 健康教育・社会学分野
日本語
英語
日本語
その他
英語
Japan Society for the Promotion of Schience
日本語
独立行政法人 日本学術振興会
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東京大学大学院 医学系研究科・医学部 倫理委員会
英語
Research Ethics Committee, Graduate School of Medicine and Faculty of Medicine, The University of Tokyo
日本語
東京都文京区本郷7-3-1
英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo, 113-0033, Japan
03-5841-0818
ethics@m.u-tokyo.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
足立区ベジタベライフ活動協賛店(東京都)
2016 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-019-0830-5
最終結果が公表されている/Published
https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-019-0830-5
1491
日本語
対照期間の1週間に比べて、介入期間の1週間では、1日当たりの野菜増量メニュー注文者の割合が1.5倍に増加した。
来店者の属性ごとに検討したところ、普段の外食時の平均昼食代が最も低い人はそうでない人に比べて、対照期間中の野菜増量メニュー注文者が最も少なかった一方、介入期間中では最も大きく増加した。
英語
During the intervention period, the covariate-adjusted proportion of vegetable-rich meal orders was 1.50 times higher than the control period.
Respondents who reported spending the least amount of money on eating out (used as a proxy measure for income) were the least likely to order vegetable-rich meals during the control period. However, these individuals increased the most their proportion of purchasing such meals during the intervention period.
2019 | 年 | 12 | 月 | 02 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 09 | 月 | 12 | 日 |
日本語
(店舗)足立区「あだちベジタベライフ」活動協賛店のうち研究に賛同した飲食店26店
(個人)研究期間中に上記26店を利用した者
英語
Restaurants: 26 restaurants at the government of Adachi Ward, which collaborates in the government's program
Individuals: People who ordered meals at the 26 restaurants during control and intervention period
日本語
(野菜増量メニュー注文者対象)
対照期間、介入期間ともに、野菜増量メニューを注文した者全員を対象に、質問紙への回答を店員が料理提供時に依頼した。
(野菜増量メニュー以外の注文者対象)
また、店舗ごとに無作為に抽出した営業時間中の1時間に、野菜増量メニュー以外を注文し食事を終えた者を対象に、質問紙への回答を研究員が依頼した。
英語
For all customers who ordered vegetable-rich meals, restaurant staff members asked them after the order was placed to answer a questionnaire, during both the control and the intervention periods.
We also surveyed customers who visited and did not ordered vegetable-rich meals during a randomly selected one-hour period during both the control and intervention periods at each restaurant.
日本語
なし
英語
None
日本語
野菜増量メニュー注文者割合の対照期間に対する介入期間の比
英語
The ratio of proportion of vegetable-rich meal orders during intervention period to that during control period
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 05 | 月 | 27 | 日 |
2016 | 年 | 04 | 月 | 27 | 日 |
2016 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2016 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
2016 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2016 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 01 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 05 | 月 | 21 | 日 |
2019 | 年 | 12 | 月 | 02 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000025626
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000025626
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |