UMIN-ICDS 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000022396
受付番号 R000025626
科学的試験名 飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響:オープンラベル非ランダム化前後比較試験
一般公開日(本登録希望日) 2016/05/31
最終更新日 2019/12/02 20:40:58

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響:オープンラベル非ランダム化前後比較試験


英語
Effects of monetary incentive on choices of healthy dishes in restaurants: open-labeled non-randomized before-after trial

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響


英語
Effects of monetary incentive on choices of healthy dishes in restaurants

科学的試験名/Scientific Title

日本語
飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響:オープンラベル非ランダム化前後比較試験


英語
Effects of monetary incentive on choices of healthy dishes in restaurants: open-labeled non-randomized before-after trial

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
飲食店における健康に配慮した商品の割引インセンティブが商品選択に与える影響


英語
Effects of monetary incentive on choices of healthy dishes in restaurants

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
低野菜摂取


英語
Low vegetable intake

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult
小児/Child

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
次の3点を明らかにすることを目的とする。すなわち①割引キャンペーンの実施によって1日当たりの野菜増しメニューの注文数がキャンペーン実施前に対して増加するか;②社会経済状況を含めた利用者の特徴がキャンペーン実施前後でどのように違っているか;③キャンペーン実施前後における野菜増しメニューを注文した動機の違いが個人の特徴により異なるか、である。


英語
The aims of this survey are as follows: first, to confirm that monetary incentive increases the choices of dishes with additional vegetable, compared to no incentive; second, to examine the sociodemographic characteristic difference between the groups with/without monetary incentive; third, to investigate whether the motivation of healthy-dishes choices is different between groups with/without monetary incentive, and is affected by people's characteristics.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
金銭的インセンティブの有用性(effectiveness)評価


英語
Effectiveness study of the monetary incentive

試験の性質1/Trial characteristics_1

検証的/Confirmatory

試験の性質2/Trial characteristics_2

実務的/Pragmatic

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
野菜増しメニュー注文数の介入前に対する介入後の比


英語
Ratio of the order of vegetable-rich menus in intervention sessions compared to control

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
野菜増しメニュー注文者のうち、各背景要因(社会経済状態、健康意識、野菜への関心など)を持つ者の割合の前後差


英語
Before-after differences in the proportions of sociodemographic characteristics among those who ordered vegetable-rich menus.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

群内/Self control

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training

介入の種類/Type of intervention

その他/Other

介入1/Interventions/Control_1

日本語
介入群:野菜増しメニューの50円引きキャンペーンを行う。コントロール期間後に1週間実施する。
対照群:野菜増しメニューを通常価格で提供する。1週間実施する。


英語
Intervention period: campaign of 50-yen-discount of the vegetable-rich menus is hold for a week after control period.
Control period: The vegetable-rich menus are sold with regular price for a week.

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit


適用なし/Not applicable

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
なし


英語
None

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
日本語の識字能力がない者


英語
People who cannot read Japanese

目標参加者数/Target sample size

5000


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
尚己
ミドルネーム
近藤


英語
Naoki
ミドルネーム
Kondo

所属組織/Organization

日本語
東京大学


英語
The University of Tokyo

所属部署/Division name

日本語
大学院医学系研究科公共健康医学専攻 健康教育・社会学分野


英語
Department of Health Sociology and Health Education, School of Public Health, Graduate School of Medicine

郵便番号/Zip code

113-0033

住所/Address

日本語
東京都文京区本郷7-3-1


英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo, 113-0033, Japan

電話/TEL

03-5841-3513

Email/Email

naoki-kondo@umin.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
ミドルネーム
長友


英語
Wataru
ミドルネーム
Nagatomo

組織名/Organization

日本語
東京大学


英語
The University of Tokyo

部署名/Division name

日本語
大学院医学系研究科公共健康医学専攻 健康教育・社会学分野


英語
Department of Health Sociology and Health Education, School of Public Health, Graduate School of Med

郵便番号/Zip code

113-0033

住所/Address

日本語
東京都文京区本郷7-3-1


英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo, 113-0033, Japan

電話/TEL

03-5841-3514

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

wnagatomo-tky@umin.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
東京大学


英語
Department of Health Sociology and Health Education, School of Public Health, Graduate School of Medicine, The University of Tokyo

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語
大学院医学系研究科公共健康医学専攻 健康教育・社会学分野


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Japan Society for the Promotion of Schience

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
独立行政法人 日本学術振興会


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

日本の官庁/Japanese Governmental office

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
東京大学大学院 医学系研究科・医学部 倫理委員会


英語
Research Ethics Committee, Graduate School of Medicine and Faculty of Medicine, The University of Tokyo

住所/Address

日本語
東京都文京区本郷7-3-1


英語
7-3-1, Hongo, Bunkyo-ku, Tokyo, 113-0033, Japan

電話/Tel

03-5841-0818

Email/Email

ethics@m.u-tokyo.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

足立区ベジタベライフ活動協賛店(東京都)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2016 05 31


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol

https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-019-0830-5

試験結果の公開状況/Publication of results

最終結果が公表されている/Published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications

https://ijbnpa.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12966-019-0830-5

組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

1491

主な結果/Results

日本語
対照期間の1週間に比べて、介入期間の1週間では、1日当たりの野菜増量メニュー注文者の割合が1.5倍に増加した。

来店者の属性ごとに検討したところ、普段の外食時の平均昼食代が最も低い人はそうでない人に比べて、対照期間中の野菜増量メニュー注文者が最も少なかった一方、介入期間中では最も大きく増加した。


英語
During the intervention period, the covariate-adjusted proportion of vegetable-rich meal orders was 1.50 times higher than the control period.

Respondents who reported spending the least amount of money on eating out (used as a proxy measure for income) were the least likely to order vegetable-rich meals during the control period. However, these individuals increased the most their proportion of purchasing such meals during the intervention period.

主な結果入力日/Results date posted

2019 12 02

結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results

2019 09 12

参加者背景/Baseline Characteristics

日本語
(店舗)足立区「あだちベジタベライフ」活動協賛店のうち研究に賛同した飲食店26店

(個人)研究期間中に上記26店を利用した者


英語
Restaurants: 26 restaurants at the government of Adachi Ward, which collaborates in the government's program

Individuals: People who ordered meals at the 26 restaurants during control and intervention period

参加者の流れ/Participant flow

日本語
(野菜増量メニュー注文者対象)
対照期間、介入期間ともに、野菜増量メニューを注文した者全員を対象に、質問紙への回答を店員が料理提供時に依頼した。

(野菜増量メニュー以外の注文者対象)
また、店舗ごとに無作為に抽出した営業時間中の1時間に、野菜増量メニュー以外を注文し食事を終えた者を対象に、質問紙への回答を研究員が依頼した。


英語
For all customers who ordered vegetable-rich meals, restaurant staff members asked them after the order was placed to answer a questionnaire, during both the control and the intervention periods.

We also surveyed customers who visited and did not ordered vegetable-rich meals during a randomly selected one-hour period during both the control and intervention periods at each restaurant.

有害事象/Adverse events

日本語
なし


英語
None

評価項目/Outcome measures

日本語
野菜増量メニュー注文者割合の対照期間に対する介入期間の比


英語
The ratio of proportion of vegetable-rich meal orders during intervention period to that during control period

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2016 05 27

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2016 04 27

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2016 06 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2016 06 30

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry

2016 07 29

データ固定(予定)日/Date trial data considered complete

2016 08 31

解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2019 01 15


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2016 05 21

最終更新日/Last modified on

2019 12 02



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日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000025626


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000025626


研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名