UMIN試験ID | UMIN000022974 |
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受付番号 | R000026301 |
科学的試験名 | キノコ菌糸体粉末含有食品の摂取が肉体労働による疲労感の軽減(一時的、長期的)、睡眠の質向上、活力への影響についての検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/07/01 |
最終更新日 | 2017/02/09 09:45:01 |
日本語
キノコ菌糸体粉末含有食品の摂取が肉体労働による疲労感の軽減(一時的、長期的)、睡眠の質向上、活力への影響についての検討試験
英語
Effects of a Food Containing Mushroom Mycelium Powder on Temporal or Long-Term Fatigue by Physical Labour, Quality of Sleep, and Vitality.
日本語
キノコ菌糸体粉末含有食品の摂取の疲労感軽減、睡眠の質向上、活力への影響
英語
Effects of a Food Containing Mushroom Mycelium Powder on Temporal or Long-Term Fatigue by Physical Labour, Quality of Sleep, and Vitality.
日本語
キノコ菌糸体粉末含有食品の摂取が肉体労働による疲労感の軽減(一時的、長期的)、睡眠の質向上、活力への影響についての検討試験
英語
Effects of a Food Containing Mushroom Mycelium Powder on Temporal or Long-Term Fatigue by Physical Labour, Quality of Sleep, and Vitality.
日本語
キノコ菌糸体粉末含有食品の摂取の疲労感軽減、睡眠の質向上、活力への影響
英語
Effects of a Food Containing Mushroom Mycelium Powder on Temporal or Long-Term Fatigue by Physical Labour, Quality of Sleep, and Vitality.
日本/Japan |
日本語
健常者(労働による疲労感を感じている者)
英語
Healthy adults feeling tired by work
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本試験は、キノコ菌糸体粉末含有食品の摂取が肉体労働による疲労感の軽減(短期的、長期的)、睡眠の質向上、活力への影響を検討する。
英語
This study examines effects of a food containing mushroom mycelium powder on temporal of long-term fatigue by physical labour, quality of sleep, and vitality.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
【疲労感、活力評価項目】
(1)CFS(Chalder’s Fatigue Scale) (摂取前、摂取1、4、8、12週後)
(2)日本語版POMS(Profile of Mood States) (摂取前、摂取1、4、8、12週後)
【睡眠評価項目】
(1)ピッツバーグ睡眠質問票(PSQI- J) (摂取前、摂取4、8、12週後)
(2)OSA睡眠調査票(摂取前、摂取1週後)
英語
[Fatigue and vitality]
(1)CFS (Chalder's Fatigue Scale) (Week 0, 1, 4, 8, 12)
(2)Japanese Edition of Profile of Mood States (Week 0, 1, 4, 8, 12)
[Sleep]
(1)Pittsburgh Sleep Quality Index, Japanese Version (Week 0, 4, 8, 12)
(2)Obstructive Sleep Apnea Questionnaire (Week 0, 1)
日本語
【抗酸化評価項目】
(1)酸化ストレス度測定(d-ROMs Test)(摂取前、摂取1、4、8、12週後)
(2)抗酸化力測定(BAP Test)(摂取前、摂取1、4、8、12週後)
(3)血清LPO(血中TBARS)(摂取前、摂取1、4、8、12週後)
(4)イソプラスタン(尿)(摂取前、摂取4、8、12週後)
(5)8-OHdG(尿)(摂取前、摂取4、8、12週後)
【安全性評価項目】
(1)血圧/脈拍(摂取前、摂取1、4、8、12週後)
(2)体重/体脂肪率/BMI(摂取前、摂取1、4、8、12週後)
(3)血液学的検査(摂取前、摂取4、8、12週後)
(4)血液生化学的検査(摂取前、摂取4、8、12週後)
(5)尿一般検査(摂取前、摂取4、8、12週後)
(6)医師による問診/有害事象判定(摂取前、摂取1、4、8、12週後)
【その他項目】
(1)被験者日誌(試験期間中毎日)
英語
[Antioxidant]
(1)Diacron-Reactive Oxygen Metabolites test (Week 0, 1, 4, 8, 12)
(2)Biological Antioxidant Potential test (Week 0, 1, 4, 8, 12)
(3)Blood thiobarbituric acid reactive substances (Week 0, 1, 4, 8, 12)
(4)Urinary isoprostane (Week 0, 4, 8, 12)
(5)Urinary 8-OHdG (Week 0, 4, 8, 12)
[Safety]
(1)Blood pressure, pulsation (Week 0, 1, 4, 8, 12)
(2)Weight, body fat percentage, BMI (Week 0, 1, 4, 8, 12)
(3)Hematologic test (Week 0, 4, 8, 12)
(4)Blood biochemical test (Week 0, 4, 8, 12)
(5)Urine analysis (Week 0, 4, 8, 12)
(6)Doctor's questions (Week 0, 1, 4, 8, 12)
[Other]
(1)Subject's diary (each day during the test period)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品(キノコ菌糸体粉末150mg含有食品)を一日2粒を1回経口摂取(12週間)
英語
Oral ingestion of the test products containing 150mg mushroom mycelium powder (2 grains x 1 times per a day; 12 weeks)
日本語
対照食品(キノコ菌糸体粉末を含まない)を一日2粒を1回経口摂取(12週間)
英語
Oral ingestion of the control products not containing mushroom emycelium powder (2 grains x 1 times per a day; 12 weeks)
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
[1]試験参加の同意取得時点での年齢が40歳以上65歳未満の男性及び女性
[2]健康な者で、慢性身体疾患がない者
[3]肉体労働による疲労感を感じている者(長時間の立ち仕事、配送業務、工場勤務などの肉体労働など)
[4]月~金曜日が勤務日、土曜および日曜が休日である者で、週に40時間以上の勤労者
[5]本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
[6]指定された検査日に来所でき、検査を受ける事のできる者
[7]試験責任医師が本試験への参加を適当と認めた者
英語
[1]Japanese males and females aged 40-64 years
[2]Individuals who are healthy and are not received treatment of disease
[3]Individuals who feel tired by a physical labor
[4]Individuals who serve a five-day work week (from Monday to Friday) and whose working hours are over 40 hours per a week
[5]Individuals whose written informed consent has been obtained
[6]Individuals who can come to the designated venue for this study and be inspected
[7]Individuals judged appropriate for the study by the principal
日本語
[1]現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
[2]精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、高脂血症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
[3]過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、月経痛、感冒などの頓服歴は除く)
[4]肝、腎、心、肺、血液等の重篤な障害の既往歴・現病歴のある者
[5]消化器官に併存疾患および既往歴のある者(盲腸の既往歴は除く)
[6]BMIが30kg/m2以上の者
[7]過去1ヶ月間において200mL、又は3ヶ月以内に400mLを超える献血等をした者
[8]高度の貧血がある者
[9]試験食品にアレルギー症状を起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品に重篤なアレルギー症状を起こす恐れのある者
[10]妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性のある者
[11]日常的な飲酒量が1日あたり平均アルコール換算で60g/日を超える者
[12]試験期間中、生活習慣を変更する可能性のある者(長期の旅行など)
[13]現在、ならびに過去3ヶ月以内において、疲労軽減効果や睡眠改善を標榜する機能性表示食品、健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者(健康維持を目的した摂取は可)
[14]現在、他ヒト臨床試験に参加している者、他ヒト臨床試験参加後、3ヶ月間が経過していない者
[15]その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者
英語
[1]Individuals using medical products
[2]Individuals who have a history of psychiatric disease, sleep disorder, high blood pressure, diabetes, and hyperlipidemia
[3]Individuals who take medicine in the past 1 month to remedy disease
[4]Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease and hematological disease
[5]Individuals who is a patient or have a history of or endocrine disease
[6]Individuals whose BMI is over 30kg/m2
[7]Individuals who donated blood over 200mL in the past 1 month or over 400mL in the past 3 months
[8]Individuals with serious anemia
[9]Individuals who are sensitive to test product or other foods, and medical products
[10]Individuals who are or are possibly, or are lactating
[11]Individuals who excessively take alcohol (expressed in an amount of alcohol: over 60mg/day)
[12]Individuals whose life style will change during the test period (ex. a night shift, travel for a long time, job transfer)
[13]Individuals who had a habit to ingest health-promoting foods, foods for specified health uses, health foods, or supplements in the past 3 month or will ingest those foods during the test period
[14]Individuals who participated in other clinical studies in the past 3 months
[15]Individuals judged inappropriate for the study by the principal
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 杉本充弘 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Mitsuhiro Sugimoto |
日本語
医療法人社団大坪会東都文京病院
英語
Otsubokai Medical Corporation Tohto Bunkyo Hospital
日本語
病院長
英語
Head
日本語
東京都文京区湯島3-5-7
英語
3-5-7 Yushima Bunkyo-ku Tokyo 113-0034, JAPAN
03-3831-2181
info@tes-h.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 田村俊史康 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Toshiyasu Tamura |
日本語
株式会社TESホールディングス
英語
TES Holdings Co., Ltd.
日本語
臨床研究事業部
英語
Department of Clinical Trial
日本語
東京都文京区本郷7-3-1東京大学アントレプレナープラザ6階
英語
6F University of Tokyo Entrepreneur Plaza 7-3-1 Hongo Bunkyo-ku Tokyo 113-0033, JAPAN
03-6801-8480
info@tes-h.co.jp
日本語
その他
英語
RCT Japan Inc.
日本語
株式会社RCTジャパン
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英語
日本語
その他
英語
Golden Biotechnology Corp.
日本語
株式会社Golden Biotechnology Japan
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2016 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 06 | 月 | 13 | 日 |
2016 | 年 | 07 | 月 | 02 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2017 | 年 | 02 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000026301
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000026301
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |