UMIN試験ID | UMIN000022822 |
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受付番号 | R000026307 |
科学的試験名 | 梅と生姜の併用摂取による冷え性改善に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/06/22 |
最終更新日 | 2018/06/26 10:15:40 |
日本語
梅と生姜の併用摂取による冷え性改善に関する研究
英語
Effect of coadministration of ume paste (Prunus mume) and ginger powder on intolerance to cold
日本語
梅と生姜の併用摂取による冷え性改善に関する研究
英語
Effect of coadministration of ume paste (Prunus mume) and ginger powder on intolerance to cold
日本語
梅と生姜の併用摂取による冷え性改善に関する研究
英語
Effect of coadministration of ume paste (Prunus mume) and ginger powder on intolerance to cold
日本語
梅と生姜の併用摂取による冷え性改善に関する研究
英語
Effect of coadministration of ume paste (Prunus mume) and ginger powder on intolerance to cold
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy volunteers
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
冷え性の自覚がある女性を対象に、梅と生姜の長期摂取によって冷えが改善するか否か検討することを目的とする。
英語
To evaluate the effect of coadministration of ume paste and ginger powder on intolerance to cold in female subjects who suffer from that symptom.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
赤外線サーモグラフィーによる体表面温度(下記部位の平均温度)のベースラインからの変化量(0週~20週まで4週ごとに測定)
・指先(5本の指の第一関節まで)
・足趾
英語
Change from baseline of mean body surface temperature of the following parts measured by infrared thermography (Time frame: Every 4 weeks between 0 and 20 weeks)
- Fingertip (the first joints of 5 fingers)
- Toe
日本語
1)赤外線サーモグラフィーによる体表面温度(下記部位の最大温度、最低温度)のベースラインからの変化量(0週~20週まで4週ごとに測定)
・指先(5本の指の第一関節まで)
・足趾
2)赤外線サーモグラフィーによる体表面温度(下記部位の最大温度、最低温度、平均温度)のベースラインからの変化量(0週~20週まで4週ごとに測定)
・前腕(肘から手首まで)
・手(手首から先の全体)
・下腿(膝から足首まで)
・足(足首から先の全体)
3)VAS(Visual Analogue Scale)法を応用した自覚症状アンケートによる冷えの自覚症状の変化(0週、8週、12週、20週に実施)
4)基礎体温の変化(試験期間中毎日記録)
5)冷水負荷後の体表面温度の回復(10℃、1分間の冷水負荷の直後、5分後、10分後の指先と手背部の温度を赤外線サーモグラフィーによって測定する。)(0週~20週まで4週ごとに測定)
英語
1) Change from baseline of maximum and minimum body surface temperature of the following parts measured by infrared thermography (Time frame: Every 4 weeks between 0 and 20 weeks)
- Fingertip (the first joints of 5 fingers)
- Toe
2) Change from baseline of mean, maximum, and minimum body surface temperature of the following parts measured by infrared thermography (Time frame: Every 4 weeks between 0 and 20 weeks)
- Forearm
- Hand
- Lower thigh
- Foot
3) Change of subjective symptoms of intolerance to cold by a modified VAS (Time frame: 0, 8, 12, and 20 weeks)
4) Change of basal body temperature (Time frame: Everyday throughout the trial)
5) Recovery of body surface temperature after cold water loading test (Subjects immerse their hands in 10 degrees C water for 1 min, and then the body surface temperature of fingers and backs of their hands are measured at 0, 5, and 10 min later by infrared thermography.)(Time frame: Every 4 weeks between 0 and 20 weeks)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
梅エキスと生姜粉末を主成分とするカプセルを1日1回4カプセル(1200 mg)、8週間摂取
英語
Subjects receive 4 capsules (1200 mg)/day containing ume paste and ginger powder for 8 weeks.
日本語
梅エキスと生姜粉末を含まない対照カプセルを1日1回4カプセル(1200 mg)、8週間摂取
英語
Subjects receive 4 placebo capsules (1200 mg)/day for 8 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 以下/>= |
女/Female
日本語
冷え性の自覚がある健康な人
英語
Healthy with subjective complaint of intolerance to cold
日本語
1) 臨床研究に影響する可能性のある医薬品や健康食品を摂取している人
2) 現在他の臨床研究に参加している人、あるいは、過去3ヶ月以内に他の臨床研究に参加した人
3) 妊娠中もしくは妊娠している可能性のある人、授乳中の人
4) 過去に大きな病気や手術をした人
5) その他、研究分担医師が不適当と判断した人
英語
1) Taking medicines or functional food that may affect the trial
2) Participation in any clinical trial within 90 days of the commencement of the trial
3) In pregnancy or nursing a child
4) History of severe disease and/or major surgery
5) Judged as ineligible by clinical investigators
30
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 東川 史子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Fumiko Higashikawa |
日本語
広島大学大学院 医歯薬保健学研究院
英語
Hiroshima University, Institute of Biomedical & Health Sciences
日本語
臨床評価・予防医学プロジェクト研究センター
英語
Project Research Center for Clinical Trial and Preventive Medicine
日本語
広島市南区霞1-2-3
英語
Kasumi 1-2-3, Minami-ku, Hiroshima 734-8551, JAPAN
082-257-1533
fumiko@hiroshima-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 東川 史子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Fumiko Higashikawa |
日本語
広島大学大学院 医歯薬保健学研究院
英語
Hiroshima University, Institute of Biomedical & Health Sciences
日本語
臨床評価・予防医学プロジェクト研究センター
英語
Project Research Center for Clinical Trial and Preventive Medicine
日本語
広島市南区霞1-2-3
英語
Kasumi 1-2-3, Minami-ku, Hiroshima 734-8551, JAPAN
082-257-1533
fumiko@hiroshima-u.ac.jp
日本語
広島大学
英語
Hiroshima University
日本語
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英語
日本語
その他
英語
KAWAMOTO FOODS CO., LTD.
日本語
河本食品株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
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英語
いいえ/NO
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英語
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英語
広島大学病院(広島県)
2016 | 年 | 06 | 月 | 22 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
2018 | 年 | 06 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr/ctr_view.cgi?recptno=R000026307
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/icdr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000026307
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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